En Sıcak Konular

Zencefili biliyor musunuz?

29 Nisan 2009 12:04 tsi
Zencefili biliyor musunuz? Zencefil, aromalı kokusu ve yemek pişirmede kullanımından dolayı uzun zamandır çok iyi bilinir, ancak zencefil kökünün mide bulantısına iyi gelmek ve hazma yardımcı olmak gibi birçok sağlık yararları olduğunu biliyormuydunuz?

Zencefil Nedir?
Zencefil bitkisi Güneydoğu Asya’dan gelen bir bitkidir ve şimdi Jamaika ve diğer tropikal alanlarda da ekilmektedir. Latince adı Zingiber Officinale’ dir. Zencefil kökü mutfakla ilgili olarak ve tıbbi amaçlı kullanılır. Uzakdoğu mutfak kültürünün en popüler baharatlarından biridir.

Zencefil doğal bir bitkidir ve kokusu ve keskin lezzeti ile dünya çapında tanınmıştır.  Zencefil Çinli bitkibilimciler tarafından 2,500 yıldan fazla süredir yemek lezzetlendirici olarak ve aynı zamanda ilaç olarak kullanılmıştır.Tropik ülkelerde kültürü  yapılmaktadır.

Zencefilin Faydaları nelerdir?
Zencefilin mide bulantısı, hazım problemleri, dolaşım ve artrit gibi geniş bir alanda faydaları mevcuttur. Zencefil kökünün faydalarından biri hamilelik veya seyahat esnasında meyanda gelen bulantıya iyi gelmesidir. Zencefil aynı zamanda mide rahatsızlığını sakinleştirme ve safra akışını geliştirme özellikleri ile de tanınır. Mide kramplarını rahatlatması ve dolaşımı da düzeltmesi zencefilin yararları arasındadır.  Zencefil trombositleri daha az yapışkanlaştırarak sağlıklı bir kardiyovasküler sistemi destekler bu da sırasıyla dolaşım problemlerini azaltır.

Masaj için kullanılan zencefil yağı anti-enflamatuar özellikleri ile ağrılı artriti hafifletmeye yöneliktir.  Zencefil sıklıkla birçok bitkisel dekonjestana dâhil edilmiştir ve solunum rahatsızlıklarının, soğuk algınlıkların ve alerjilerin belirtilerini asgariye indirmeye yönelik olarak yardımcı olabilir.  

Zencefilin yararları ve devam etmekte olan araştırmalar ile zencefil kökü hızla çok popüler tedavi edici bitki haline gelmektedir.

Zencefil nasıl kullanılır?

Zencefilin kullanımı : Zencefilin birçok kullanım şekli vardır.Taze zencefil, zencefil tozu, zencefil çayı, zencefil suyu, zencefil tablet gibi değişik kullanım şekilleri vardır.

Zencefilin Yararları
Anavatanı Güneydoğu Asya olan zencefilin yararları uzun süreden beri bilinmekte ve de ‘ısıtıcı’ bitki olarak adlandırılmaktadır. 


Zencefil baharat olarak uzakdoğu mutfaklarının vazgeçilmez bitkisidir. Zencefil aynı zamanda Ayurvedik tıbbın da en önemli bitkilerinden biridir. Geleneksel kullanımının yanı sıra son zamanlarda da zencefille ilgili araştırmalar artmaya başlamıştır.

İklim koşulları uygun olmadığı için ülkemizde zencefil yetişmemektedir.

Zencefilin faydaları romatizmadan kalp sağlığına kadar geniş bir alanda etkilerini gösterir. Eski dönemlerden itibaren bilinen yararlarına bugünde yapılan bilimsel araştırmalarla yeni bilgiler eklenmektedir.

Şifalı bitkiler mide bulantısı : Zencefilin yararları arasında en çok bilineni bulantılara karşı olan etkisidir. Hamilelikte görülen bulantı ve kusmalara karşı yararlıdır. Seyahatler sırasında yaşanan taşıt tutmasına karşı etkilidir. Yine ameliyat sonrasında görülen bulantılara karşıda kullanılmaktadır. Kemoterapi görenlerin mide bulantılarının azalmasında da kullanılmaktadır. Radyoterapi ve kemoterapi alan kişilerde, gıda ile birlikte alınan zencefil mide tahrişini azaltmaya yardımcı olur.

Şifalı bitkiler mide : Mide rahatsızlığı ve mide kramplarına karşı rahatlatıcıdır. Hazmı kolaylaştırır. Safra akışını geliştirmesi zencefilin bir diğer faydasıdır.

Zencefil zayıflama içinde kullanılmaktadır. Metabolizmanın yavaşlamasını engelleyici ve de tok tutucu özeliği vardır.

Kan şekerinin dengede tutulmasını sağlaması nedeniyle diabet hastaları içinde yararlıdır.

Amerika da yapılan bir araştırmada zencefilin kanserli hücreyi öldürdüğü saptanmıştır. Bu konudaki araştırmaların artmasıyla ilerde  zencefilin kanser ilaçlarında kullanılabileceği belirtilmiştir.

Cinsel soğukluğu giderilmesine yardımcı olması da  bir diğer zencefil faydası olarak belirtilmektedir.

Romatizmaya şifalı bitkiler : Zencefil aynı zamanda romatizma rahatsızlığı içinde doğal bir ilaçtır. Masaj için kullanılan zencefil yağı anti-enflamatuar özellikleri ile ağrılı artriti hafifletmeye yöneliktir.

Dejeneratif eklem hastalıkları için zencefilden yapılan bir ilaç yurt dışında bu tür rahatsızlıklar için kullanılmaktadır.

Soğuk algınlığı ve solunum yolu hastalıklarında rahatlatıcı ve ateş düşürücü etkiye sahiptir. Zencefil öksürük gibi durumlarda da balla karıştırılıp yenmektedir.

İltihaplanmayı ve ödemi giderici etkisi zencefil yararları arasındadır.

Şifalı bitkiler kalp : Kanın pıhtılaşmasını önleyici ve kanı inceltici yönü vardır. Trombositleri daha az yapışkanlaştırarak kardiyovasküler sistemi destekler bu da dolaşım problemlerinin azalmasına neden olur. Kolesterolün düşürülmesinde yardımcıdır.

Diğer zencefil faydaları: Beynin çalışması üzerinde etkilidir. Ağrı kesici, sindirimi rahatlatıcı, iştah açıcı etkisi vardır.



Bu haber 2,629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,357 µs