En Sıcak Konular

Lokumun tahtını sallayan doğal tatlı!

26 Ocak 2012 15:02 tsi
Lokumun tahtını sallayan doğal tatlı! İster hediye götürün ister kahvaltıda tüketin... Adını çok duymasak da Mevlevi tatlısı doğal içeriği ve Türk kültürünün parçası olmasıyla dikkat çekiyor. Hurma, ceviz, bademle hazırlanan bu lezzeti ABD’den sipariş edenler bile var.

Son yıllarda Mevlevilikle ilgili konuşulmayan, tartışılmayan bir konu neredeyse kalmadı. Özellikle UNESCO’nun 2007’yi Dünya Mevlana Yılı olarak ilan etmesiyle Mevleviliği konu edinen kitaplar, sinema filmleri ve sema gösterileriyle daha sık karşılaşır olduk. Hatta Twitter, Facebook gibi sosyal platformlarda bile Mes- nevi’den dizelere yer verilmeye başlandı. Ama Mevlevilik ile ilgili neredeyse her şeyi duyduk diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

Çünkü sırada Mevlevi tatlısı var. O da ne demeyin. 42 yaşındaki Atiye Laçin’in patentini alarak ürettiği, içinde hurma, ceviz gibi maddelerin bulunduğu, pek çok şehirde satış noktası olan Mevlevi tatlısının ünü Türkiye sınırlarını bile aştı.

Atiye Laçin mutfak kültürüne ve yöresel tatlara düşkün bir kadın. Bu yüzden de elinde yüzlerce tarif var; Mevlevi tatlısı da bunlardan biri. Çanakkale’de yaşayan ve Gelibolu Mevlevihanesi’ni gezdikten sonra ortamdan çok etkilenen Laçin, Mevlevi tatlısını üretmeye o zaman karar vermiş: “Yemek üzerine çalışmalar yapmak istiyordum. Çünkü mutfak tutkumdu. Özellikle geçmişten günümüze gelen tatları yaşatmaktan haz duyuyorum. Gelibolu Mevlevihanesi’ni dolaştıktan sonra ise hayatımı başka bir yöne çevirmeye karar verdim. Elimde Mevlevi tatlısıyla ilgili reçeteler vardı. Bir kaynaktan bu bilgileri edinmiştim. Türkiye’de bu tatlının profesyonel olarak üretilip satılmadığını gördüm ve harekete geçtim. 2004’te patentini aldım, üretip satmaya başladım.”

Badem ezmesini andırıyor

Lokum, şekerleme ya da çikolata gibi yiyebileceğiniz bu tatlının içinde hurma, ceviz, badem, üzüm ve farklı baharatlar bulunuyor. Laçin tatlının yağ, un, şeker ve tatlandırıcı içermediğini, bu yüzden de yüzde yüz doğal olduğunu anlatıyor: “1927’de Mevlana Müzesi açıldığında ikram edilen bir tatlı. Bazı sözlü kaynaklar ise geçmişte inzivaya çekilirken vitamin niyetine bu tatlının yendiğini söylüyor. Biz de doğal bitkilerden hazırlıyoruz. Tüm malzemeler karıştırılıyor ve birtakım işlemlerden geçiyor. Kimyasal içermiyor. O dönemdeki kaynaklar tatlının tedavi amaçlı kullanıldığını gösteriyor. Kansızlığı giderdiği, vücut direncini artırdığı, bağışıklığı güçlendirdiği biliniyor. Mevlevi tatlısı, badem ezmesini andırıyor. Sıcak havada yumuşak, soğukta ise sert oluyor.”

Reçel gibi tüketilebiliyor

Mevlevi tatlısının ayrıca macunu da hazırlanıyor. Kahvaltıda reçel ya da fındık ezmesi yerine bunun tüketilebileceğini belirten Laçin, bunun kavanozlarda sunulduğunu anlatıyor: “Tatlıyı kahvaltıda tüketmek isteyenler için macununu ürettik. Yine herhangi bir katkı maddesi içermiyor. Dolapta saklanabilir,  raf ömrü ise altı ay. 2012’de Türkiye’nin tanıtımında Türk lokumu yerine Mevlevi tatlısını kullanacağız. Kültür Bakanlığı ile görüşüyoruz. Lokumda şeker, nişasta var. Mevlevi tatlısı ise işlem görmüyor. Lokum gibi ikram edilebilir.”

Nikah şekeri olarak da kullanılıyor

Mevlevi tatlısının İstanbul, Ankara, Konya, İzmir gibi pek çok şehirde satış noktası var. Ayrıca kargoyla da gönderiyorlar. Mev- levi tatlısı farklı lezzetleri merak edenlerin tercihi. Atiye Laçin, yurtdışından çok talep gördüklerini hatta ABD’den bile siparişi aldıklarını anlatıyor: “Antepliler yurtdışına çıkarken hep baklava götürür. Ama farklılık yapmak isteyenler Mevlevi tatlısını tercih ediyor. Nikah şekeri olarak kullananlar, sünnetlerde dağıtanlar da var. ABD, Almanya başta olmak üzere yurtdışından da pek çok yerden sipariş alıyoruz. Tatlı fiyatından birkaç kat fazla kargo parası verseler de lezzetini sevdikleri için istiyorlar.”

Aslı Gür -Star Gazetesi



Bu haber 5,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,561 µs