En Sıcak Konular

Fotoğraf meraklılarına çok önemli uyarı

5 Ekim 2015 12:32 tsi
Fotoğraf meraklılarına çok önemli uyarı ABD Fairfield Üniversitesi Psikoloji Profesörü Linda Henkel’in yaptığı araştırma her şeyin fotoğrafını çekmenin önemli olaylara ilişkin hafıza oluşumuna zarar verdiğini ortaya koydu

Prof. Lin­da Hen­kel araş­tır­ma­sı­na 2014’te baş­la­dı. Araş­tır­ma için, bir mü­ze­de öğ­ren­ci­le­rin bir kıs­mı­na gör­dük­le­ri sa­nat eser­le­ri­nin fo­toğ­raf­la­rı­nı çek­me­le­ri­ni, bir kıs­mı­na ise bu eser­le­ri sey­ret­me­le­ri­ni söy­le­di.


Ha­ri­ci bel­lek gi­bi

Er­te­si gün fo­toğ­raf çe­ken­ler bak­tık­la­rı eser­le­re da­ir ay­rın­tı­la­rı ha­tır­la­mak­ta zor­luk çe­ki­yor­du. Hen­kel bu­nu fo­toğ­raf çek­me­nin yol aç­tı­ğı bir olum­suz­luk ola­rak de­ğer­len­di­ri­yor. “Fo­toğ­raf ma­ki­ne­si­ni bir tür ha­ri­ci bel­lek ara­cı ola­rak gö­rü­yo­ruz. Onun olay­la­rı bi­zim için ha­tır­la­ma­sı­nı bek­li­yo­ruz. Bu yüz­den de o ola­yı ha­tır­la­ma­mı­za yar­dım­cı ola­cak şey­ler­le an­ga­je ol­mu­yo­ru­z” di­yen Hen­kel, fo­toğ­raf çek­me­nin kı­sa dö­nem­li ha­fı­za olu­şu­mu­na za­rar ver­se de uzun va­de­de ha­tır­la­ma­mı­za yar­dım­cı ola­bi­le­ce­ği­ni de ek­li­yor. Hen­kel in­san­la­rın ar­tık fo­toğ­ra­fı bir ola­yı da­ha son­ra ha­tır­la­ma­sı­nı sağ­la­ya­cak bir şey ola­rak de­ğil, o an­da­ki his­le­ri­ni baş­ka­la­rıy­la pay­laş­ma ara­cı ola­rak gör­dü­ğü­nü söy­lü­yor.

Anı bi­çi­mi­ni de de­ğiş­ti­ri­yor

Mic­ro­sof­t’­un ge­niş açı­lı Sen­se­Cam oto­ma­tik ma­ki­ne­le­ri de gün­lük ha­ya­tın akı­şı için­de bel­li ara­lık­lar­la ya da or­tam de­ği­şim­le­rin­de sü­rek­li fo­toğ­raf çe­ki­yor. Uz­man­lar bu alan­da­ki ça­lış­ma­la­rın iler­le­me­siy­le ge­le­cek­te bu tür ci­haz­la­rın in­sa­na ha­tır­la­tı­cı ipuç­la­rı ve­re­rek “tak­ma bel­le­k” ola­rak kul­la­nı­la­bi­le­ce­ği­ne ina­nı­yor. Di­ji­tal ka­me­ra­lar sa­de­ce fo­toğ­raf çek­me şek­li­ni de­ğil, sos­yal med­ya ne­de­niy­le, kay­de­dil­miş olay­la­rın ha­tır­lan­ma bi­çi­mi­ni de de­ğiş­ti­ri­yor.

Yanlış hafıza

War­wick Üni­ver­si­te­si­’n­de yan­lış ha­fı­za oluş­tur­ma ko­nu­sun­da ça­lış­ma ya­pan Doç. Dr. Kim­ber­ley Wa­de ise şun­la­rı söy­lü­yor: “Ha­fı­za ye­ni­den in­şa edi­len bir şey­dir. Çe­ki­len fo­toğ­raf­la­ra uy­gun bir ha­fı­za in­şa­sı bu ne­den­le muh­te­mel­di­r. Bi­ri si­ze ken­di çek­me­di­ği­niz bir fo­toğ­raf gös­ter­di­ğin­de, si­zin ka­tıl­mış ol­du­ğu­nuz ama ha­tır­la­ma­dı­ğı­nız bir ola­yı kıs­men gös­te­ri­yor­dur.

Bel­ki de bel­le­ği­niz bu­na gö­re şe­kil­le­ne­cek­ ve o fo­toğ­raf­ta­ki gö­rün­tü­nün si­zin ger­çek­ten o et­kin­lik­te gör­dü­ğü­nüz bir şey olup ol­ma­dı­ğı­nı ayırt ede­mez­si­niz ar­tık. İn­san is­tik­rar­lı ol­du­ğu­nu dü­şün­mek is­ter. İliş­ki­le­ri­mi­zi ve ken­di­mi­zi ol­ma­sı­nı is­te­di­ği­miz gi­bi ha­tır­la­rız. Bu ne­den­le bi­raz çar­pıt­ma sağ­lı­ğı­mız için iyi­dir.” 



Bu haber 1,395 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,080 µs