En Sıcak Konular

Bebekler de diyet yapmalı mı?

26 Mayıs 2015 15:34 tsi
Bebekler de diyet yapmalı mı? Geçtiğimiz günlerde 9 aylık bebeği Benjamin Harvey’i diyet programına soktuğunu açıklayan Hande Ataizi’nin tercihi kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

Anne babaların meşgul eden o soru: Bebekler de diyet yapmalı mı?


Ataizi’yle benzer şekilde, çocuklarını uzman diyetisyenlerin hazırladığı beslenme programlarıyla büyüten anne ve babaların artış göstermesi yeni bir kavramla karşı karşıya olduğumuz gerçeğini ortaya koydu: Bebek diyeti.

Günümüzde ebeyenlerin, bebeklerinin fazla kiloları nedeniyle beslenme ve diyet uzmanlarının kapısını aşındırmaya başlaması, ‘Bebeğin de diyet listesi olur mu’ sorularını beraberinde getirdi.  Doktor gözetiminde büyüyen bebeklerin fazla kiloları, anne ve babaların çareyi diyet programlarında aramasına neden olurken; bu yeni durumun ne kadar ‘sağlıklı’ olduğu tartışma konusu. Uzmanlar son dönemde ailelerden çocuklarının beslenme ritüellerini değiştirme yönünde bir talep olduğu konusunda hemfikir. Ancak bebeğin herhangi bir diyet programına sokulmasının kesinlikle tehlike olduğunun altını çiziyorlar.

Hedef zayıflama değil kiloyu dengeleme olmalı


Peki, bebek diyeti olarak kulağımıza çalınan kavramın aslı neye dayanıyor. Diyetisyenlerin ortak açıklamaları, bu diyetin kesinlikle zayıflamaya yönelik değil, fazla kilo alımına karşı uygulanabilecek bir yöntem olduğu yönünde.

Kısacası bebeğimizi zayıflatmaya çalışan doktorun mesleki etik kurallarının dışına çıktığına kesin gözüyle bakabiliriz. Ancak çeşitli sebeplerle doğal akışın dışında şişmanlayan bebeğin kilo alımını durdurmaya yönelik beslenme tavsiyeleri için uzmanların kapısı çalınabilir.

Diyet yerine beslenme tavsiyesi verilmeli

Beslenme ve diyet uzmanı Prof. FUNDA ELMACIOĞLU:

İlk 6 ay anne sütü alan çocuk şişmanlıktan kurtulur. Ancak yine suni bir yöntem olan mamayla besleme bebeğin fazla kilo alımını da          beraberinde getiriyor.

Bebeğe zayıflaması için diyet yaptırmak kesinlikle çok yanlış bir kavram. Bunu mesleki etik kurallarını benimsemiş hiçbir hekimin uygulayacağını zannetmiyorum. Doğru olan bebekler için beslenme önerileri vermek ki bu günümüzde rağbet gören bir yaklaşım. Zannediyorum ki     Hande Ataizi’nin de bebeğinin yaşıtlarına göre kilo fazlası var ve bunun için uzman bir hekimden tavsiye almışlar.  
Neticede Türk bir anne ve Amerikalı bir babanın çocuğundan söz ediyoruz. İki tarafın mutfak kültürleri göz önüne alındığında daha dikkatli bir beslenme programı izlemek istemeleri çok mantıklı.

21. yüzyıl zor bir döneme tanıklık ediyor. Gıda ürünlerindeki yapay karışımlar anneyi olduğu kadar bebeği de etkiliyor. Bir başka yapay yöntem olan sezaryenle doğum tekniği de annenin ilerleyen dönemlerde sancı çekmesini ve dolaylı yoldan bebeğine süt verememesini sağlıyor. Yapılan bilimsel çalışmalar sezaryen ne kadar çoksa anne sütü alımının da o kadar az olduğu gerçeğini ortaya koyuyor. İlk 6 ay anne sütü alan çocuk şişmanlıktan kurtulur. Ancak yine suni bir yöntem olan mamayla besleme bebeğin fazla kilo alımını da beraberinde getiriyor.

Suni teknikler bünyayi sarsıyor


Günümüzde bebek mamaları her ne kadar çok büyük çaba gösterilse de anne sütünün birebir aynı özelliklerini taşıyan bir gıda takviyesi oluşturamıyor. Bilimsel yayınlar da ne yazık ki anne sütü yerine mamayla beslenen bebeklerin şişmanlık problemiyle karşı karşıya geldikleri sonucunu ortaya koyuyor. İşte tam da bu nedenlerle 20 yıl önce bebek diyeti gibi bir teknik söz konusu bile değilken; bugün sağlıklı olup olmadığını tartışıyoruz.

20 yıl önce neden yoktu?


Çağımızın hastalığı sayılan obezitenin çocukluk çağında bünyemize saplanması ise; bebeklere özel beslenme ritüellerinin popülerleşmesinin ana sebeplerini oluşturuyor. Neticede bundan 20 yıl önce hiçbirimizin ebeveyni doktorlardan bebeklere özel diyet listeleri almamıştı. Oysa günümüzde çocukların fazla kilo alımı gelecekleri için tehdit unsuru oluşturuyor. Değişen dengelerin bizleri yönelttiği yegane rota ise; gittikçe sunileşen yaşam tarzının bebeklik dönemimde bile aşırı kiloyla yüzleşmeye neden olması!

Günlük beslenme programı oluşturulabilir


Beslenme ve diyet uzmanı  AYSU BEKÇİ:

Bebek diyeti denilince akla gelen, mutlaka uzman bir hekim tarafından fazla kilo alımına karşı dengeli bir beslenme ritüeli oluşturulması olmalıdır. Aksi takdirde bebeğin zayıflamaya yönelik bir diyet programına tabii tutulması söz konusu olamaz.
Bebeğin günlük alması gereken protein, vitamin ve mineral miktarı hesaplanarak bir beslenme programı oluşturmak günümüz şartları için sağlıklı bir yaklaşım olabilir. Çünkü son yıllarda mamayla beslenen bebek sayısının artış göstermesi yapay şeker alımını, dolayısıyla bebek obezitelerini artırıyor.

Zayıflatmak gelişimlerini fazlasıyla engeller

Bu noktada uzman hekimlerin oluşturduğu programlarla bebeğin kilo alımını engelleme durumu artış gösteriyor. Ancak bebeği zayıflatmaya yönelik bir diyet listesi, gelişimini engelleyeceği için kesinlikle denenmemesi gereken teknikler arasında yer alıyor.



Bu haber 1,214 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,000 µs