En Sıcak Konular

Su içmek için 20 önemli sebep

23 Haziran 2014 10:58 tsi
Su içmek için 20 önemli sebep İnsan bedeninin yüzde 75’ini oluşturan su, oksijenden sonra gelen en önemli besin. Hücrelerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için gerekli olan suyun yeterli alınmaması, şuur kaybına bile yol açabilir.

Sıcakların başladığı  bu aylarda su tüketiminin önemi  daha da artmakta ve vücuttan kaybedilen suyun  mutlaka yerine konması gerekmektedir.

İnsan bedeni, yüzde 25  katı maddeden, yüzde 75 sudan oluşmaktadır. Beyin dokusunun ise yüzde 85’i sudur. Kısacası hayati öneme sahip, tatsız, kokusuz, renksiz ve insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli besindir su..

SERT SULAR TERCİH EDİLMEZ

Normal içme suyu bir insanın lityum, çinko, kalsiyum, bakır, magnezyum, demir ve flor gereksiniminin yüzde 10'unu karşılar. Bu miktar, besinlerin mineralden zengin olduğu yerlerde önemli olmayabilir. Suyun magnezyum ve kalsiyum oranı ise su sertliğini oluşturur. Suyun sertliğinin sağlık üzerine herhangi bir etkisi yoktur ancak içimi hoş olan sular, daha çok orta sertlikte sulardır. Sert sular, fazla sabun sarfına neden olmaları ve endüstriyel kullanıma uygun olmamaları nedeniyle tercih edilmezler.

SU HAYATTIR

Besinlerin yakılması ve sindirilmesi, vücudun ısı dengesinin sağlanması, sindirim ve solunum sonucu ortaya çıkan atıkların vücuttan uzaklaştırılması ve hatta vücudun en küçük yapı taşı olan hücrelerin yaşamsal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için su gereklidir.

Yetersiz su içildiğinde halsizlik, sinirlilik, dikkat eksikliği gibi belirtiler ortaya çıkar. Daha ileri su kayıplarında ise şuur kaybına kadar varılabilir. Hatta vücudumuzdaki su miktarının beşte birini kaybetmek hayati risk altında olduğumuz anlamına gelmektedir.

Suyun eksikliğinde oluşabilecek sağlık problemleri:

*Aşırı yorgunluk.

*Hafıza zayıflığı problemi ve konsantrasyon bozukluğu.

*Halsizlik şikayetleri, baş dönmesi ve başağrısı, soluma güçlüğü.

*Matematik zekasındaki gerilik.

*Dolaşım – böbrek yetmezliği, kas spazmları, kabızlık.

SU iÇMEK iÇiN 20 ÖNEMLi NEDEN

1) Hücrelere oksijen ve besin öğelerinin taşınmasını, ayrıca atık (toksik) ürünlerin taşınarak böbreklerden atılmasını sağlar.

2) Vücuttaki kan, gastrik sıvı, tükürük, amniyotik sıvı (gebelikte) ve idrar gibi vücut sıvılarının büyük bir kısmı sudur.

3) Bağışıklık sisteminin (bütün mekanizmalarının) merkezi olan kemik iliğini kanser de dahil olmak üzere, çeşitli hastalıklara karşı güçlendirir.

4) Cilt sağlığında başroldedir.

5) Vücut ısısının denetiminde rolü vardır.

6) Tükürük ve mide salgısında besinlerin sindirilmesinde görev alır.

7) Vücudun ihtiyaç duyduğu önemli minerallerin pek çoğunu sağlar.

8) Soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonları, böbrek taşları ve mesane kanseri riskini düşürür.

9) Kalp krizi ve felce karşı koruyucudur.

10) Kalp ve beyin damarlarında pıhtılaşmayı önler.

11) Yorgunluğu giderir.

12) Başağrısını önler,

13) Düşünme başta olmak üzere, bütün beyin fonksiyonları için bize güç ve elektriksel enerji verir. Konsantrasyonu artırır, hafızayı destekler, Alzheimer, Parkinson ve MS oluşum riskini azaltır.

14) Kafein, alkol ve bazı ilaçlara duyulan bağımlılığın giderilmesine yardımcı olur.

15) Su eksikliği sırasında vücut, iç dokularından (özellikle de kalın bağırsaktan) su çekerek dışkının sertleşmesine, dolayısıyla kabızlığa yol açar. Yeterli su tüketildiği takdirde bağırsakların çalışması normal seyrinde olur ve kabızlık önlenir.

16) Zayıflama diyetlerinde metabolizmayı çalıştırmanın yanında, midede hacim oluşturarak tokluk hissi vermede işe yarar.

17) Vücutta özellikle el, ayak ve bacaklarda oluşan ödemi engeller.

18) Tansiyonu dengeler ve tansiyon yükselmesini engeller.

19) Stres, gerginlik ve depresyonun hafiflemesine yardımcı olur.

20) Su dünyadaki diğer bütün içeceklerden daha kolay bulunabilir ve hiçbir yan etkisi yoktur.

HANGi SUYU iÇELiM

İçme suları renksiz, berrak, lezzetli olmalıdır. Sudaki bulanıklık suyun kirli olduğunun göstergesidir ve içilmemelidir. İçme suyunun genel özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

*Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir.  
 
*Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır.

*Sularda fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler bulunmamalıdır.

*Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.

*Ne aşındırıcı olmalı, ne de taş yapmalıdır.

*Hidrojen sülfür, demir ve mangan gibi elementleri ihtiva etmemelidir.

Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmamalıdır.Bazı kimyasal maddeler zehirli etki yapabilir; arsenik, kadmiyum, krom, kurşun, cıva gibi. Bunun yanında baryum, nitrat, florür, radyoaktif maddeler, amonyum, klorür gibi maddeler sınır değerlerinin üzerinde sağlığa olumsuz etkileri olan  maddelerdir. Bazı kimyasalların varlığı aynı zamanda, suya kirli suların karıştığının göstergesidir.

Şebeke mi yoksa damacana mı ?

Yakın bir geçmişe kadar çeşme (şebeke) suyu kullanılırken günümüzde damacana ve şişe su kullanımı ön plana çıkmıştır. Damacana ve pet şişelerin hammaddesinde bulunan forgen adlı kimyasalın suya karıştığı taktirde zararlı olabileceğini biliyoruz. Dolayısıyla damacana su kullananlar, evlerine aldıkları damacananın yıpranmamış olmasına dikkat etmelidirler. Pet şişeler ise yine aynı şekilde açıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Besinleri saklamada en uygun yöntemin cam kaplar olduğunu düşünürsek suyu da cam şişe ve kaplarda saklamak en sağlıklı yöntem olacaktır.

Şebeke suyu ise suyu zararlı organizmalardan arındırmak için klorlanmaktadır. Fakat klorun fazlası da vücudumuz için zararlıdır. Bu nedenle şebeke suyu kullanan bireylerin suyu yaklaşık 1 saat kadar dinlendirdikten sonra tüketmeleri fazla klor alımlarını engelleyecektir. Suyun temizliğinden emin olunamayan durumlarda ise yaklaşık 5 dakika kaynatılıp soğutulduktan sonra tüketimi son derece önemlidir.

Bir günlük su ihtiyacımız ne kadar?

Kişinin su ihtiyacı kendine özgüdür ve kilosuyla doğru orantılıdır. Sağlıklı ve ideal kilosunda bir kadının günde 10  bardak, erkeğin ise 14 bardak su içmesi önerilmektedir.

Kilo fazlası olan kişilerin bu miktardan daha fazlasını tüketmeleri gerekmektedir. Ortalama bir hesapla vücut ağırlığının yüzde 55-60’ının sulardan gelmesi gerekmektedir.

Meyve suları, meşrubatlar, çay ve kahve su yerine geçemez. Suyu su olarak yeteri miktarda almak sağlık açısından son derece önemlidir. Her gün içtiğimiz suyun yeterli olup olmadığını idrarımızın renginden anlayabiliriz. İdrarımızın rengi açık renkte ve kokusuz ise o gün için yeterli su tüketmişizdir.

Bir diğer nokta ise su içmek için susamayı beklememeliyiz. İşyerinde, okulda, evde yakınlarımızda sürekli temiz bir su bulundurarak düzenli su içimini alışkanlık haline getirmeliyiz. Özellikle çalışan bireyler, mesai saatleri içinde, masalarında bir şişe ya da sürahi suyu (ortalama 2 litre) bulundurmalı ve işten ayrılana kadar bu suyu bitirmeyi, hedeflemeliler.

Biliyor musunuz?

*Yılda 1,2 milyar kişi temiz sudan yoksun yaşıyor.

*Yılda 5-10 milyon kişi içme suyu ile bağlantılı hastalıklardan ölüyor.

*Dünya nüfusunun yüzde 40'ı su sıkıntısı çekmekte.

*Bu sıkıntı 2050 yılında dünya nüfusunun 2/3’ünü etkileyecek.

*Avrupa'da kişi başına günde 160 litre su tüketilirken, bu oran Somali'de 5-10 litre ve bu suya ulaşmak için kilometrelerce yol katedilmek zorunda.

*1 litre atık su, 8 litre temiz su kirletmekte.

*10 dakikalık bir duş ile 132 litre su harcanmakta.

*Suyu kapamadan diş fırçalamak 15 litre su harcatmakta.

*Dünya içme sularının yüzde 60’ı U.S.A, Çin, Endonezya gibi 10 ülke tarafından kullanılıyor.

*Düşünme başta olmak üzere, bütün beyin fonksiyonları için bize güç ve elektriksel enerji verir.

UZMAN DİYETİSYEN / BANU TOPALAKÇI - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,305 µs