'Aşırı avlanmaya dikkat' | " /> 'Aşırı avlanmaya dikkat' | "/>

En Sıcak Konular

'Aşırı avlanmaya dikkat'

23 Kasım 2012 12:02 tsi
'Aşırı avlanmaya dikkat' Uzmanlar, balıkçılıktaki aşırı avlanmanın yarattığı sorunlara dikkat çekiyorlar...

Türkiye Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, balığın sadece balıkçının değil herkesin ortak mirası olduğunu, çok balık tutarak balıkçılık yapılamadığını, denizlere zarar verildiğini söyledi.

Özkaya,  Türkiye denizlerinde 17 bin 125 tekneyle, 188 bin 150 ruhsatlı ve 63 bin ''ruhsatlı amatör'' balıkçının balık avı yaptığını belirtti.

Son 10 yılda ortalama 425 bin ton balık avlandığını ve ekonomiye 4 milyar lira katkı sağlandığını vurgulayan Özkaya, ''Bu durumdan, dolaylı dolaysız 120 bin kişi faydalanıyor. Balıkçılığın gayri safi milli hasıla içindeki payı yüzde 1, balıkçılığın kalkınma hızı ise yüzde 25,3 civarında'' dedi.

Denizleri, Sahil Güvenlik'in değil balıkçıların koruması gerektiğini ifade eden Özkaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Balık sadece balıkçının değil hepimizin ortak mirası, çok balık tutarak balıkçılık yapılmıyor, denizlere zarar veriliyor. Balıkçının balık stoklarına zarar verecek her türlü avcılıktan kaçınması gerekir. Balık stokları üzerindeki baskı nedeniyle, yakalanan balıkların para etmemesi ve değer fiyattan satılamaması balıkçılarda büyük bir sıkıntı yaratmıştır. Artık balıkçıların birbirleriyle yarışmayı bırakması lazım. Teknolojiyi kullanacağız diye büyük yatırımlara giriyorlar. Bundan fazla yakalamak mümkün değildir. Giderler de sürekli artış gösterecektir.''

'Ne kadar balık yakalarsan o kadar para etmiyor' sözünün geçerli olduğunu vurgulayan Özkaya, ''Balıkçı, ruhsat sahibi olarak 'denizlerde istediğim gibi balık avlarım' şeklinde değil, arz talebi dengeleyecek şekilde davranması lazım. Denizlerimizde yatırımların yıllarca sürmesini istiyoruz. Stoklarda anaçları bıraktığımız sürece bu kaynaklar süresiz kullanılacaktır. Biz bu kaynağı geleceğimiz için süresiz kullanmak istiyoruz'' ifadelerini kullandı.

Karadeniz'in Türkiye balıkçılığında en büyük avlanma alanı, hamsinin de en çok avlanan balık olduğunu anlatan Özkaya, ''Karadeniz Türk balıkçılığında yüzde 50 orana sahip. Hamsi ise Karadeniz'de çıkan balığın yüzde 60-70'i aralığında. Bu nedenle Karadeniz bizim için çok önemlidir. Karadeniz'de stoklara zarar verecek avcılık yaparsak eskiden 4-5 ay süreli avlanan hamsi en fazla bir ayda ülke sularımızı terk edip Gürcistan sularına gidecektir'' diye konuştu. 

Bu haber 1,248 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,202 µs