En Sıcak Konular

Orucun sağlığımıza olumlu katkıları

27 Temmuz 2012 10:51 tsi
Orucun sağlığımıza olumlu katkıları Aç kalmanın insan vücudu üzerindeki olumlu etkileri yapılan deneylerle ortaya çıkarıldı!

Türkiye'den uzmanlar da "Oruç tutmak zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırır. Ayrıca kanserli hastalarda kemoterapi sürecinin daha başarılı seyretmesini sağlar" diyor.

Orucun ve belli bir süre için aç kalmanın kanser tümörlerinin yayılmasını azalttığı iddia edildi. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. Valter Longo liderliğindeki bir grup araştırmacı; fareler üzerinde yaptıkları deneylerde, açlığın insan vücudu üzerinde olumlu tesirleri olduğunu ortaya koydu.

YAYILMA AZALIYOR
Oruç tutan veya belli sürelerle aç kalan bünyelerde kanser tümörlerinin yayılmasında azalma tespit ettiklerini belirten Dr. Longo, deneylerini henüz insanlar üzerinde uygulamadıklarını da belirtti. Amerikalı Dr. Valter Longo "Fareler üzerinde yaptığımız deneylerden hareketle, tahminlerimiz, kemoterapiye orucun eşlik ettiği kanser vakalarında tedavinin daha başarılı olacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı. Türkiye'den de uzmanların görüşü orucun sağlığımıza olumlu katkıları olduğu yönünde. Oruç; zararlı toksinleri vücuttan uzaklaştırarak hem kanser olmayanları hem de kemoterapi sonrası dönemdeki kanserli hastaları kanserden koruyor...

GÜNEŞTE KALMAYIN FAZLA EGZERSİZ YAPMAYIN!
Çoğu insan Ramazan ayının tatil için uygun bir dönem olmadığını düşünür. Oysa tatil olup da oruç tutmak kadar keyifli bir şey daha yoktur. Bilinçli iftar ve sahur tavsiyelerinin hepsine rahatlıkla uyulabilir. Sahurdan sonra uyumamak, öğleden sonra rahat rahat uyuklamak da mümkün. Üstelik geç saatlere kadar uyanık da kalınabileceğinden, iftarda yenilecek yiyecekler saatlere bölünüp, mideyi fazla yormadan güzelce beslenmek elimizde. Fakat elbette yine dikkat edilmesi gereken noktalar unutulmamalı. Aile Sağlığı Uzmanı Dr. Ebru Talum Gürpınar; Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirebilmenin yollarını anlattı: Unutulmamalı ki; güneşte fazla kalmak, aşırı aktivitelerde bulunmak, fazla egzersiz yapmak, güneşin en tepede olduğu saatlerde güneşlenmek, yüzmek ve spor yapmak son derece tehlikeli.

SAHURDAN SONRA YOLA ÇIKIN
Ramazan'da, sabah ve öğleden sonra aşırıya kaçmadan yüzmek ve gölgede kalmak doğru bir davranış olur.

Sahurdan sonra yola çıkmak daha akıllıca. İftara yaklaştıkça kan şekeri düşeceğinden motor aktivitelerde sorunlar ortaya çıkabilir; dalgınlık, uyuklama gibi... Bu nedenle kişinin fiziksel açıdan en iyi durumda olduğu sırada yola çıkması ve yorulduğu anda araç kullanmayı bırakarak, dinlenip yola devam etmesi daha uygun bir davranış olur.
Ramazan'da trafik kazalarında artış olduğu bilinen bir gerçek. En çok da iftardan hemen önce ve hemen sonra kazalara rastlanmakta. Bu zamanlarda trafiğe çıkmayın.

RAMAZAN BOYUNCA STRESE DİKKAT

İş yerlerinde yoğun stres yaratabilecek projeler, kararlar ve değişimler mümkünse ertelenmeli. Yeni çalışmaların ve belirsizliklerin stres yaratıcı faktörler oldukları unutulmamalı.
Oruç tutan kişiler yeterli uyku uyuduklarından emin olmalılar. Çünkü uykusuzluk da kişinin yaşadığı stres düzeyini artıran önemli bir faktör.
Kafein içeren besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılması gerektiği de unutulmamalı.

Prof. Dr. Mesut Başak
MEME KANSERİNİ ÖNLÜYOR

Birçok toksik maddenin vücutta olması, stres, depresyon, uykusuzluk ve kötü beslenme; kanseri oluşturan temel faktörler. Obezite de kanseri artırıyor. Dolayısıyla aç kalmak, toksik maddeleri vücuttan atmak yani oruç, en iyi detokstur. 10-12 saat yemeyip içmeyerek vücuttan toksikleri atıyorsunuz. Bu da kanseri engelleyen tedbirlerden biri. Ayrıca akşam az yiyen kişiler geceleri daha rahat uyur. Kişinin uykusunu iyi alması da savunma sistemini güçlendirir. Bu dinlenme ile birlikte bir revizyon yaşanır. Organlar kendilerini bakımdan geçirmiş olur. Bu da meme kanserinin önlenmesinde çok faydalıdır. Oruç tutan kişi çok huzurludur. Stresten, sıkıntıdan uzaklaşmıştır. Bir sorumluluğunu yerine getirmektedir. Stres ve sıkıntıdan uzak durmak da kanseri uzaklaştırır. Oruçla ilgili kanıtlanmış birçok çalışma mevcut.

Prof. Dr. Fikri İçli
SONUÇLARI BEKLEMEK GEREK

Kilo vermenin veya tedavi sırasında kilo almamanın meme kanseri prognozunu olumlu etkilediğini zaten biliyoruz. Kemoterapi sırasında oruç, yani açlık çalışmasının sonuçları şimdilik farelerde olumlu çıktı. İnsanlarda ne olacağına dair yapılacak olan araştırmaların sonuçlarını beklemek lazım.

Doç. Dr. Ali Osman Kaya
KLİNİK ÇALIŞMALAR UMUT VERİCİ AMA...

Amerika'da yapılan araştırmanın benzerleri daha önce de yapılmıştı. Yayınlanan makaleler, farelerde ve insan kanser hücre dizilerinde yapılan preklinik deneysel çalışmalardır (meme, beyin ve cilt tümörlerinde). Makalelerde, kemoterapi alan hastalarda aralıklı açlık döngülerinin kemoterapinin kanser hücrelerine etkinliğini artırdığı, bunun yanında normal hücrelere olan yan etkilerini (toksitelerini) azalttığı şeklinde sonuçlar bildirilmiş. Bu faydalı verilerin doğruluğu ve kullanabilirliği için klinik çalışmalara gerek var. Şu anda klinik hasta üzerinde gösterilmiş ve bildirilmiş yayın verileri henüz yok. Bekleyip görmemiz lazım.

TRAFİĞİN AZ OLDUĞU SAATTE İŞE GİDİN!
Oruçlu kişilerin eğer mümkünse gün içinde kendilerinde stres yaratabilecek her türlü çevresel etkenden uzak durmaya çalışmaları gerekli.
Stres yaratan çevresel etkenlerden kaçmamız her zaman mümkün olmasa da, hayatımızda ufak tefek değişiklikler yapabiliriz. Örneğin trafik olmayan saatlerde dışarı çıkmak gibi... Eğer kişi çalışıyorsa; işe, trafiğin daha az olduğu erken saatlerde gidip trafiğin çok yoğun olmayacağı bir saatte dönmeye çalışabilir.
Oruç tutan kişilerin eğer mümkünse iş ve aile ortamlarındaki kişilerle çatışmaya girmekten kaçınmaları gerekir. Ramazan ayında oruç tutan kişiler normal günlere göre daha hassas olduklarını göz önünde bulundurmalı ve ilişkilerini ona göre sürdürmeli.

İFTARDAN SONRA YÜRÜYÜŞ YAPIN

Uzman Fizyoterapist Osman Çoban; hem oruç tutmak hem de spor yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulundu:
Ramazan döneminde vücut su kaybeder. Bu nedenle kardiyo türü egzersizlerin yapılması pek de uygun değil.
En önemlisi; aşırı egzersizden kaçınmak, kendimizi kötü hissettiğimizde egzersizi hemen kesmek.
Egzersiz için en uygun zaman ise iftardan birkaç saat sonrası.
Oruç sırasında yavaş hareket ve sabır gerektiren sporlar yapılması önerilir; yürüyüş, gezi, golf gibi... (Sabah)

Bu haber 1,154 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,275 µs