Aman koparmayın! | " /> Aman koparmayın! | "/>

En Sıcak Konular

Aman koparmayın!

18 Temmuz 2012 10:14 tsi
Aman koparmayın! İki yeni Türk çiçeği! Türk bilim insanları, Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 2 yeni bitki türü keşfetti

Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Necmi Aksoy ve bir grup botanikçinin ortak çalışması sonucu bulunan peygamber çiçeği ve pelemir otu ailesinden gelen bitkilere, Prof. Dr. Faik Yaltırık ile Düzce'nin adı verildi.

Aksoy,  yaptığı açıklamada, ''Elmacık Dağları (Düzce) Vejetasyon'' adlı doktora çalışmasını gerçekleştirirken Düzce'nin Gölyaka ilçesi sınırları içerisindeki Elmacık Dağları'nda iki yeni bitki türü keşfedildiğini belirtti.

''Cephalaria duzceënsis''in, Türkiye pelemir otları (Cephalaria) üzerine çalışma yapan Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ramazan S. Göktürk ile morfolojik ve sistematik çalışmalar yapılarak isimlendirildiğini dile getiren Aksoy, bu bitki türüne dünyada yalnızca Elmacık Dağları Aksu Vadisi'nde bir alanda yaşamasından dolayı Düzce ilinin adı verildiğini anlattı.

Aksoy, yeni bulunan bu türle Türkiye florasındaki pelemir otlarının sayısının 38'e ulaştığını kaydetti.

Peygamber çiçeği ailesinden gelen ''Centaurea yaltirikii''nin ise Türkiye florasında birçok odunsu taksonun isimlendirmesini yapan, orman botaniği konusunda önemli eserler veren ve birçok botanikçinin yetişmesine katkıda bulunan İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Botaniği Anabilim Dalı emekli öğretim üyelerinden Prof. Dr. Faik Yaltırık'ın adının verildiğini dile getiren Aksoy, bu bitkiyle Türkiye florasındaki Peygamber çiçekleri sayısının 196'ya ulaştığına dikkati çekti.

TÜRLER YOK OLMA TEHLİKESİ ALTINDA
Aksoy, yeni keşfedilen iki bitkinin de Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Bern ve Bitki Koruma Sözleşmesi'ne göre 10 kilometrekarelik alanda 250 bireyden az bireye sahip olmasından dolayı türleri tehlike altında bulunanlar arasında yer aldığını vurguladı.

Bitkisel biyolojik çeşitlilik bakımından, yüzde 10 endemizm oranıyla Önemli Bitki Alanları (ÖBA) kriterine sahip olan Elmacık Dağları'nda doğa korumaya yönelik çalışmalara başlanmazsa Düzce bölgesine özgü bu endemik iki bitki türünün de nesli tükenenler statüsüne gireceğine işaret eden Aksoy, bu nedenle yerinde koruma kriterine göre doğal habitat alanlarının acilen koruma altına alınıp, devamlılığının sağlanması gerektiğini anlattı.

Aksoy, Düzce Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesinde kurulan herbaryumunda; yeni bulunun bu bitki taksonu ve bölgede bulunan diğer nadir ve endemik taksonların korunması ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu haber 1,168 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,860 µs