En doğal derin dondurucu! | " /> En doğal derin dondurucu! | "/>

En Sıcak Konular

En doğal derin dondurucu!

18 Temmuz 2012 09:57 tsi
En doğal derin dondurucu! Atadan kalma yöntemlere dönüş...

Kütahya'daki tüf arazisinde, Anadolu'da ilkçağ medeniyetlerinin gıdaları taze tutmak amacıyla kullandığı mağaralar gibi yapılar oluşturularak, sebze ve meyvelerin depolanmasına başlandı -Kütahya Belediye Başkanı İça: Doğal depolama yöntemi, bina maliyetini 6'da bir oranında düşürdü, enerji maliyetini azalttı

Kütahya'daki tüf arazisinde, Anadolu'da ilkçağ medeniyetlerinin gıda ürünlerini taze tutmak amacıyla kullandığı mağaralar gibi yapılar iş makineleriyle hazırlanarak, sebze ve meyvelerin depolanmasına başlandı. Mağaralar, çeşitli illerde üretilen ürünlerin doğal koşullarda depolanarak, tazeliğini yitirmeden yurt içi ve yurt dışına pazarlanması amacıyla kullanılacak.

Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, birkaç yıl önce belediyenin mücavir sahası genişletilerek, İçişleri Bakanlığı'nın izniyle 24 köyün mahalleye dönüştürüldüğünü ve şehir planlamasında büyük kolaylık sağlandığını söyledi.

Mahalle olan köylerdeki vatandaşların yerinde istihdamının tarımla gerçekleştirilebileceği düşüncesinden hareketle bölgede ekonomik getirisi olmayan tarımsal ürünler yerine alternatif ürünleri araştırdıklarını belirten İça, şöyle devam etti:

''Pazarlama ve üretim konusunda bazı üniversiteler, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İstanbul Bayrampaşa'daki hal yöneticilerinden destek alarak, patates, kara havuç ve sarımsağın bölgemiz için uygun ürünler olduğunu belirledik. Ürünlerin depolanması gerektiğini düşünerek, Anadolu'da ilkçağ medeniyetlerinin kullandığı yönteme dayanan ve benzerleri Nevşehir'de bulunan tüf arazilerdeki mağara uygulamasını örnek aldık. Bu doğrultuda Kütahya'da elverişli tüf arazilerini tespit ettik. Belediyemizin şirketlerinden Belde AŞ aracılığıyla iş makineleriyle belediyemiz sınırları içindeki bir tüf arazisinde 15 bin ton sebze ve meyve depolama kapasiteli mağaralar açarak, kullanıma hazır hale getirdik. Doğal depolama yöntemi, bina maliyetini 6'da bir oranında düşürdü, enerji maliyetini azalttı.''

İça, doğal soğuk hava depolarının çevre düzenlemesi, gerekli teçhizat, havalandırma, kantar, idari bina, ebatlama üniteleri gibi fonksiyonların da kullanıma uygun yaptırılması amacıyla yap-işlet yoluyla ihale gerçekleştirdiklerini, ihaleyi kazanan firmanın mağaralarda ilk olarak patates, limon, narenciye ve sarımsak depolayıp ve diğer işlerin yapımına başladığını anlattı.

TARLADAN SOFRAYA PATATES ÜRETİM ZİNCİRİ KURULACAK
İhaleyi kazanan firmanın yetkilisi Fikret Akovalı da, Türkiye'nin birçok ilinde organize olarak, başlangıçta patates üretimi, depolama ve satışını gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Ürünleri, eğitim verip sözleşmeli tarım yaptırdıkları kişileri istihdam ederek, ürettiklerini belirten Akovalı, ''Kütahya'da yerel yönetim tarafından toplam 15 bin ton kapasiteli 4 yeraltı mağarası açıldı. Burada başta patates, limon gibi sebze ve meyveleri depoladık. Geçen yıl Kütahya'da üretilen 800 ton civarında patatesi, yer altı soğuk hava depolarında muhafaza ediyoruz. Aynı zamanda patatesin ekim, paketleme, boylama ve işleme zincirini kuracağız. Dolayısıyla işlenmiş patatesi ulusal ve uluslararası pazarlara arz edeceğiz'' dedi.

Akovalı, 4 depodan birinde eksi 5 ile 5 derece arasında hava sıcaklığı ortamı oluşturarak, tüm ürünlerin saklanabileceği ortamı hazırladıklarını ifade etti.

Birçok ilden Kütahya'ya getirecekleri sebze ve meyveleri, mağaraları üs niteliğiyle kullanıp iç ve dış pazarlara sunacaklarını dile getiren Akovalı, 80-120 arasında işçiyi istihdam etmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi.



Bu haber 1,254 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs