En Sıcak Konular

Volkanik patlamaların ayak sesleri

28 Mayıs 2012 10:29 tsi
Volkanik patlamaların ayak sesleri MASAYA VOLKANINDA MİKROSİSMİK AKTİVİTELER ARTTI

Orta Amerika'nın en büyük ülkesi olan Nikaragua'nın başkenti Managua yakınlarındaki Masaya volkanının, yüksek düzeyde sülfür gazı püskürttüğü rapor edildi. Ana kraterde ortaya çıkan çatlak, daha fazla gaz çıkmasına ve jet motorlarına benzer bir sesin oluşmasına neden oluyor. Felaketlere Dikkat Çekme, Önleme ve Hafifletme Ulusal Merkezinden ve Nikaragua Yerel Çalışmalar Enstitüsünden uzmanlar, gaz salınımının artması ve normalden daha fazla sıcaklıkların oluşması gibi olağandışı davranışları gözlemlediklerini fakat henüz alarm seviyesinde olmadığını belirttiler. Bu nedenle Masaya Ulusal Parkı halen halka açık tutuluyor.

İTALYA'DAKİ ETNA YANARDAĞI BU SENE 7. KEZ PATLADI

En son Ocak 2011'de 25. kez patlayan Sicilya'daki Etna yanardağı, bu sene içerisindeki 7. patlamasını gerçekleştirdi. Püsküren lavlar yaklaşık 20 km alanı kül ve mıcırla kapladı. 21 Nisanda küçük kül tanecikleri püskürtmeye başlayarak uyanan Etna'dan, 23 Nisanda ufak damlalar şeklinde lavlar akmaya başladı. 24 Nisanda ise dağ tüm hiddetiyle 25 dakika boyunca lav çeşmeleri akıttı. Etna dağı, Dünya'daki en aktif volkanlardan birisidir. 2000 yılının Ocak ve Ağustos ayları arasında bu "lav çeşmelerinden" 66 tane akıttı. 1995 yılındaki toplam akıtılan lav çeşmesi miktarı ise 250. İtalya'nın Ulusal Jeofizik ve Volkan Bilimi Enstitüsünden bilim adamı Boris Behncke, bu seferki patlamanın oldukça fazla miktarda piroklastik madde püskürttüğünü belirtti. Kül ile küçük, gözenekli ve bazaltik kayaların en hafiflerinden olan mıcır bunlardan bazılarıdır.

LOKON DAĞI YENIDEN PÜSKÜRDÜ

Endonezya adalarından biri olan Sulawesi'nin kuzeyindeki Lokon dağı, bir önceki patlamasından daha şiddetli bir şekilde yeniden patladı. Patlamayı iki dakika içinde birçok orta şiddetli deprem takip etti. Ulusal Felaketleri Önleme Merkezi(BNPB)nden Sutopo Purwo, Lokon dağı patladığında oluşan küllerin 2500 metreye kadar yükseldiğini belirtti. Halkın tahliyesi için zaman olmadığını belirten yetkililer, bölgede durumu kontrol altında tutmak için bir ekibin olduğunu, 400 milyon nakit paranın ve diğer ekipmanların hazır bekletildiğini açıkladılar.

MERAPİ DAĞI PATLAMA ÖNCESİ HAZIRLIK DÖNEMİNDE

Japon araştırmacıların belirttiğine göre, Merapi dağı 2010 yılındaki patlamasından sonra hızlı bir şekilde yeniden patlamak için hazırlık sürecinde. Kyoto Üniversitesi Felaketlere Karşı Tedbir ve Araştırma Enstitüsünde araştırmacı olan Masako Iguchi, GPS sistemiyle Guntur, Sinabug ve Merapi dağlarını gözlemlediklerini ve Merapi dağından zemin deformasyonu ile ilgili sinyaller aldıklarını belirtti. Merapi dağı, 2001 ve 2006 yıllarında patlamıştı. En son 26 Ekim 2010 yılında patlayan volkanın, aktifleşme periyotları olduğu anlaşılıyor.

"2010 yılından sonra dağın yeniden bu şekilde hızlı bir şekilde şişmesi çok aktif bir volkan olduğunu gösterir" diyen Iguchi, Endonezya'dan ve Japonya'dan uzmanların, 2011 yılının Ekim ila Kasım ayları arasında gözlemleri sırasında Merapi dağı etrafındaki kimyasal maddelerde keskin bir değişiklik fark ettiklerini belirtiyor.

Japonya Uluslararası Yardım Kuruluşunda kıdemli bir görevli olan Tomoyuki Tada, Japonya ve Endonezya gibi doğal felaketlerin sık yaşandığı bu iki ülke için bir proje yürütüldüğünü belirtti. 2009 yılında başlanan proje sürecinde bu iki ülkede üç büyük felaket yaşandı: Merapi dağının püskürmesi; Mentawai adasını vuran tsunami ve Doğu Japonyayı etkileyen deprem ve tsunami.

TUNGURAHUA VOLKANININ SİSMİK AKTİVİTELERİNDE VE KÜL ÇIKIŞINDA ARTIŞ GÖZLENDİ

Uluslararası Politeknik Okulunun Jeofizik Enstitüsünden alınan bilgilere göre, Ekvador'daki Tungurahua volkanının sismik aktivesinde ve kül püskürtmesinde artış gözlendi. Yüksek frekansta sabit bir enerji üreten sismik aktivite, çeşitli sarsıntıların oluşmasına neden oluyor. Oluşan küllerin batı ve güneybatı istikametinde 3 km mesafeye kadar yayıldığı belirtildi. Değişik şiddetlerde homurdanan volkandan çıkan ufak kül parçacıklarının El Manzano, Choglontús ve Cahuají bölgelerine de ulaştığı gözlendi.

RUSYA'DA PATLAYAN VOLKANIN KÜLLERİ 9500 M YÜKSEKLİĞE ULAŞTI

Yerel bilim adamları, Rusya'nın en kuzeyindeki aktif volkanın 9500 metre yüksekliğe kadar ulaşabilen kül püskürttüğünü rapor ettiler. 3283 m yüksekliğindeki Shiveluch volkanı, 2009 yılının Mayıs ayında aktivitesini arttırdı ve 3 ila 10 km arasında kül püskürtmeye başladı. Uzmanlar, bu yılın en şiddetli patlamasında doğuya doğru yayılan küllerin 40 km uzaklıktan açıkça gözlendiğini belirttiler. Bilim adamlarına göre, son 2-3 yılda meydana gelen patlamalar volkanın dış çevresini oldukça değiştirdi. Volkanın kraterinin genişliği %50 oranında arttı ve yamaçları öncesine göre daha dik hale geldi. Patlamanın yakınındaki yerleşimlere doğrudan bir etkisi olmasa da, püsküren küllerin sağlık ve çevre açısından zararları olabilir. Volkanik kül bulutları ayrıca uçak motorlarının türbinlerinde probleme neden olabileceğinden hava trafiğini de tehdit edebilir. Kamçatka'da 150'den fazla volkan bulunuyor. Bunlardan 29'u aktif durumda.

MEKSİKA'DAKİ VOLKANIN GÜRLEMESİNİN ARDINDAN ALARM SEVİYESİ ARTTIRILDI

Meksika'nın güneydoğusunda bulunan Popocatepetl volkanının artan sismik aktivitelerinden dolayı, 7 kademeli alarm sisteminde uyarı seviyesi 5'e çıkarıldı. Ulusal Felaketleri Önleme Merkezi 5450 m yüksekliğindeki volkanın lav kubbesinin büyüdüğünü, su buharı ve kül ile beraber kor haline gelmiş taş parçacıkları püskürttüğünü belirtti. Yetkililer, alanın ziyaretçilere kapatıldığını ve insanların kraterden en az 12 km uzakta durmalarını söyledi. Çevredeki sakinlere evlerinin çatılarındaki külleri temizlemeleri ve ağızlarını kapatarak külü teneffüs etmemeleri tavsiye edildi. "El Popo" olarak da bilinen volkan, son 1200 yıl içindeki en şiddetli patlamasını 18 Aralık 2000 yılında geçekleştirdi. Kırmızı, sıcak taşlar püskürten volkanın çevresindeki binlerce insan tahliye edilmişti. Popocatepetl için verilen alarm seviyesi şuan sarı aşama olarak adlandırılıyor. Gelecekteki aşama olan kırmızı ise bölgeden tahliyelerin başlayacağı anlamına geliyor.


Derleyen: Ayşegül Kesmez yaklasansaat.com

Kaynaklar:
1) "Nicaragua Monitors Microseismic Activity Increase in Volcano", plenglish.com, 29/04/2012
2) Andrea Mustain, "Italy's Mount Etna erupts for the seventh time this year", msnbc.msn.com, 30/04/2012
3) "Mt Lokon erupts again", thejakartapost.com, 01/05/2012
4) Elly Burhaini Faizal, "Mt Merapi enters preparation phase before eruption: Expert", thejakartapost.com, 01/05/2012
5) "Leve aumento sísmico y ceniza en el volcán Tungurahua", lahora.com.ec, 30/04/2012
6) Petropavlovsk Kamchatsky, "Russian Volcano Spews Ash to 9,500 Meters", en. rian. Ru, 17/04/2012
7) "Mexico raises volcano alert level after rumbling", usatoday.com, 18/04/2012

ys@yaklasansaat.com 



Bu haber 1,478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,902 µs