Sağlıklı beslenme şekli | " /> Sağlıklı beslenme şekli | "/>

En Sıcak Konular

Sağlıklı beslenme şekli

21 Mayıs 2012 10:25 tsi
 Sağlıklı beslenme şekli Mutlu ve huzurlu olmanın yolu ruhen ve bedenen kendini iyi hissetmekten geçiyor.

Yeterli besinleri tüketerek, kendinizi sıkıntıya sokmadan daha sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

Sağlıklı beslenmek gerektiği gibi yaşamak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla yaşamımızın her alanında olduğu gibi sağlıklı beslenmek ve vücudumuzun dengelerini koruyabilmek için de mucizelere gerek yoktur.

Gerektiği gibi yaşamak ve beslenmek yeterlidir. Sizin için neyin ne kadar gerekli olduğunu ve günlük beslenme ihtiyaçlarınızı belirleyerek hayatınızı dengeleyebilirsiniz.

Sağlıklı beslenme şekli

Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzını bir ömür boyu benimseyebilmek hepimizin en çok arzu ettiği şey. Ve aslında hepimiz; sağlıklı yaşam seçeneklerinin neler olduğunu, sağlıklı beslenmeyi, sporun önemini, sigarayı bırakmamız ve zayıflamamız gerektiğini çok ama çok iyi biliyoruz. Ancak bütün bunları biliyor olmakla, harekete geçmek, bildiğimiz şeyleri uygulamak ve yaşam tarzı haline getirmek arasında çok fark var.

Hayatımızda pozitif değişiklikleri yapmak kolay değildir. Yapılan değişiklikleri kalıcı hale getirmek ise daha da zordur. Kolay olsaydı; günümüzde moda diyetler, spor merkezlerine yapılan üyelikler, bireysel gelişim uzmanları, yaşam koçları ve medyanın konuya olan ilgisi her geçen gün artıyor olmazdı.

Toksik olan dozdur

Yaşamımızda gerçekleştirmeyi planladığımız her türlü olumlu değişiklik, kişinin kendini rahat ve güvende hissetmesiyle daha kolay yapılabilmekte ve kalıcı olabilmektedir. Dolayısıyla kişinin seçimlerinin kendisini mutlu ediyor olması başarıyı beraberinde getiren en önemli adımdır. Aç kalarak, etrafımızı yasaklarla çevirerek, günün 3-4 saatini spor merkezlerinde geçirerek ne mutlu ne de başarılı olabiliriz. Aynen eczacıların da söylediği gibi: “Toksik olan dozdur. Herhangi bir şeyi sağlığa yararlıya da zararlı hale getiren dozudur.”

Besin çeşitliliğine dikkat edin

Yeterli ve dengeli beslenme; aşırıya kaçmadan, vücudun gereksinmesine yetecek kadar besin alınmasıdır. Besin seçimi yaparken, gün içinde birçok besin grubundan tüketmeye çalışmalısınız. Yiyecek ve içeceklerin çoğu birkaç çeşit besin öğesi içermektedir. Fakat hiçbiri tek başına ihtiyacımız olanın hepsini içermemektedir. Her besin grubundan tüketmeye çalışırken; bazı noktalara dikkat etmek, alınan besinin kalitesini ve vücuttaki kullanımını artırmaya yardımcı olur.

Maden suyu ya da meyveyi tercih edin

Haftada bir iki kez mutlaka ızgara ya da buğulama balık tüketin. Balık, içerdiği yağ asidi sayesinde konsantrasyonu artırıcı ve stresi azaltıcı etki göstermektedir.

Benzer etkileri gösteren muz, elma, badem ve bitter çikolatanın da günlük beslenmenizde yer almasına dikkat edin.

Tabii ki ne yediğinizin değil, ne kadar yediğinizin önemli olduğunu unutmadan. Çorbayla yemeğe başlayın.

Diyelim ki dışarıda yemektesiniz. Yemeğe mutlaka sıcak ve bol limonlu bir çorba ile başlayın. (Kremasız olanları tercih etmek doğru olacaktır.) Ardından bol miktarda salata ve ızgara et tercih edebilirsiniz.

Yemek, uzun bir toplantıya dönüşürse maden suyu ile devam edebilir ya da meyve tüketebilirsiniz.

Yemeklerde mutlaka kompleks karbonhidrat alın. Örneğin; çavdar ekmeği, az yağlı kuru fasulye, pilaki ya da bulgur pilavı, sizi hem daha iyi doyuracak hem de dengeli bir öğün sağlayacaktır.

Fazla kahve tüketmeyin

Aslında ne yediğinizden çok nasıl ve ne kadar tükettiğiniz önemlidir. Örneğin kahvaltıda simit tüketmek istiyorsanız, her gün yapmamak kaydıyla yanında bir iki dilim beyaz peynir, bol domates, maydanoz ve birmeyve ilavesiyle yiyebilirsiniz.

Daha fazla hareket edin
.

Su içmeyi unutmayınız, masanızda size ait bir su şişesi bulundurarak günlük su tüketiminizi artırın.

Günde 3-4 fincandan fazla kahve tüketmeyin. (Tansiyon hastaları ise günde en fazla bir fincan içmeli.) Açık çay veya bitki çaylarına ağırlık verin.

Yemeği dışarıda yiyenler için ipuçları

Ev dışında yemek yiyecek bir eyler, çalışanlar, yöneticiler ve profesyoneller için sağlıklı beslenmeye ve beslenme yönetimine ilişkin önemli ipuçlarını şu şekilde sıralayabiliriz: “Kahvaltı yapma alışkanlığını yaşam felsefesi haline getiriniz.

Protein ve karbonhidrattan oluşan dengeli bir kahvaltıyla güne daha zinde başlayabilir, öğleden sonra oluşabilecek yorgunluk hissini azaltabilirsiniz. Sabah sadece karbonhidrat içeren besinler yanında protein olmadan tüketilirse, öğlene doğru kişinin kan şekeri düşebilir ve kişi kendini son derece aç hissettiği için takip eden öğünde fazla yemeye yönelir.

En sağlıklı seçenek

Salata tüketmek her zaman sağlıklı bir seçenek değildir. Bazen sağlıklı bir seçim yapmak isterken gereksiz fazla enerjiye maruz kalabilirsiniz. Salataların içeriği ve sosları bu anlamda bazen çok tehlikeli de olabilir. Örneğin sezar salata sosu son derece yağlı ve yüksek kalorilidir. Bu nedenle salatanızı sossuz sipariş edip masanıza zeytinyağı ve limon isteyebilirsiniz. En önemli ipucu: Bulunduğunuz ortamda yemek için hiçbir seçim şansınız yoksa, mevcut olan menüden yarımşar porsiyon yiyin ve tatlı almayın (ya da bir çataldan kimseye zarar gelmez). Yasaklarımızın olmadığı ama kendimizi kontrol edebilmeyi ve en önemlisi hayatımızın her aşamasında kendimizi yönetebilmeyi öğrenebildiğimiz “ideal” bir yaşam dileklerimle.

ÖĞÜN ARALARINI iHMAL ETMEYiN

Öğün atlamayın. Uzun toplantılarda toplantı öncesinde en azından süt ve muz gibi pratik bir atıştırma yapabilir ya da toplantıda ikram olarak kuru meyve ve minik peynirli sandviçler ya da taze meyve ve az miktarda badem, ceviz sunulmasını önerebilirsiniz.

Öğün aralarında mutlaka ufak tüketimleriniz olsun. Mesela süt, sütlü kahve, 1 porsiyon kuru meyve, yoğurt, en fazla 10 badem, 1-2 adet taze meyve, ayran, kefir vb.

Yemek yemeyi ya da su içmeyi unutmamak adına uyarıcı mesaj içerikleri ile telefonunuz ya da bilgisayarınızdan destek alın.

Şirkette fiziksel aktivite imkanlarını ve sağlıklı beslenme düzeyini artırmak için bazı düzenlemeler getiriniz. Örneğin asansör kullanımını azaltmak, her çalışanın kendi evrak ve fotokopi işini kendisinin yapmasına teşvik etmek, sağlıklı yaşamı özendirici bilgilendirme duyuruları yapmak vb

UZMAN DİYETİSYEN DR. BANU TOPALAKÇI YAZDI

bugün



Bu haber 1,180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,128 µs