En Sıcak Konular

'Bir Ürün ya GDO'ludur, ya da değildir!'

23 Şubat 2012 09:59 tsi
'Bir Ürün ya GDO'ludur, ya da değildir!' Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar Konviviyumu, TÜGİDER'in GDO'lu üç soya türünün "yem amaçlı" ithalatıyla ilgili olarak Biyogüvenlik Kurulu'na yaptığı başvuru ve GDO'ya dair duruşlarını ifade eden bir bildiri yayımladı.

Bildiğiniz üzere Slow Food'un İstanbul'da yapılanan bir birliği olan bizler, yani Fikir Sahibi Damaklar, 10 Şubat 2012 Cuma günü sosyal medyada bir kampanya başlattık ve takipçilerimizi birer imza atarak TÜGİDER'in üyesi bir avuç şirkete "TÜGİDER'in Biyogüvenlik Kurulu'na GDO'lu soyanın yem amaçlı ithalatı için yaptığı başvuruyu onaylıyor musunuz?" diye sormaya davet ettik.

Şüphesiz takip ediyorsunuz, TÜGİDER, üyesi olan şirketler adına, Biyogüvenlik Kurulu'na bir başvuruda bulundu ve Mon40-3-2, A2704-12 ve Mon89788 olarak ifade edilen GDO'lu soya türlerinin "gıda amaçlı" ithalatı için onay istedi.  

Biyogüvenlik Kurulu bu üç GDO'lu soya türüne "gıda amaçlı" ithalat onayı verecek olursa, eğer, çocuklarımızın gıdası şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde GDO içerebilecek!

Biz, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar olarak her derneğin, her kurumun, her oluşumun içerisinde en az bir kişinin vicdanının sesini duyabileceğine inanan, insanın zaaflarıyla limitli ancak vicdanıyla yükselen bir varlık olmasından ilham alan bir hareketiz.  

Dolayısıyla TÜGİDER'i suçlamak yerine, bu ithalattan en az çıkarı olan şirketlerin, en az birinin vicdanını dinleyeceği umuduyla sorduk: 

 "siz, GDO'lu soyanın gıda amaçlı ithalatını onaylıyor musunuz?"  
  
    
Fevkalade küçük, alçak gönüllü bir kampanya, bu!

Başlayalı 10 gün olduğunu halde, toplanan imza sayısı henüz 300'ü geçti! Ama, sahiden de bir üye duydu bizi ve 11 Şubat 2012 günü TÜGİDER'den istifa etti!  
  
15 Şubat Çarşamba günü ise telefonlarımız çalmaya başladı.

Arayanlar TÜGİDER üyesi kimi şirket yetkilileriydi. Soruları ise TÜGİDER'in üyelerine yolladığı bir bilgilendirme notunda yer aldığını ifade ettikleri "Slow Food'un Avrupa örgütlerinin binde 9 oranında bir GDO bulaşanını kabul ettiği" vurgusunun doğru olup olmadığıydı.

 Doğru olmadığını söyledik: Slow Food gerek Türkiye'de, gerek Avrupa'da ve gerekse de tüm dünyada GDO'ya 1 değil, 10 nedenden ötürü açık ve net olarak karşıdır. Konu ile ilgili Slow Food Merkez Ofis'in hemen ertesi gün gönderdiği bir mektubu da kendileriyle paylaştık.  
   
Bununla birlikte hepimizi bir merak aldı, acaba 13 Şubat 2012 tarihli TÜGİDER üye bilgilendirmesinde Slow Food hakkında bu kadar net bir hata mevcutsa, başka ne yazıyordu ve derhal derneğin yönetimiyle temasa geçtik.

Tüm gayretimize ve ısrarlı yazışmalarımıza rağmen TÜGİDER yetkilileri bizlerle üye bilgilendirme notunu paylaşmadılar. Ancak yazışmalarımız sırasında ifade bulan cümlelerden kavradığımız, 13 Şubat 2012 tarihli TÜGİDER üye bilgilendirmesinde Slow Food'dan bahsedilmiş olduğu ve bu bahisin maksadını aşan bir vurgu ile yapıldığıdır.  
  
Konu bizler adına hassas bir konudur ve bu vesile ile sizlere hitap edebilmek, GDO konusunu nasıl değerlendirdiğimizi paylaşmak isteriz.

1. Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar olarak ilk GDO yönetmeliğinin yayınlandığı 2009 yılından bu yana "GDO'ların yönetilmesini değil yasaklanmasını istiyoruz", "Yemiyorsak sebebi var" ve "Etiket Hafiyeleri" kampanyaları ile duruşumuzu kamuoyu ile paylaştık.

Bir bilim dalı olarak genetiğe karşı olmayı şüphesiz yanlış buluyor, insan merakının, araştırmacı bakışın ve bilimsel disiplinin karşılığı gelişen bu alanı son derece önemsiyor; ancak yansımaları tüm doğal dengeyi kapsayacak bir şekilde yapılan GDO'lu üretimi son derece tehlikeli buluyor, bunun neticesi ürünlerin "gıda" adı altında çocuklarımıza sunulmasını ise tahammül edilemez bir hata olarak değerlendiriyoruz.  
  
Pek çok zirai mücadele ilacının ve hatta pek çok sağlık adına fevkalade olduğu ilan edilen ilacın yıllar sonra çıkan yan etkileri sebebiyle raflardan indirilip "zehir" sayıldığı süreçlerin ertesinde, kör derecesinde bir güvenle, GDO'lu ekim ve GDO'lu üretim yapılıp, gıda niyetine tüketiliyor olmasını kabulde çok, çok zorlanıyoruz.

Bizler, yani Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar gönüllüleri, çocuklarımızın birer kobay olmasına razı olmayan endişeli bireyleriz ve GDO'lara karşı savaşın "bilinçli tüketici" ile kazanılacağı inancı ile farkındalık yaratmayı sorumluluk edindik.

2. Türkiye'nin bir tarım politikası eksiği olduğunun idrakındayız. Ancak büyüme endeksli ekonomik politikaların tarım alanında alt yapı eksikliği ile kesişiminde, özellikle hükümetler adına, verilmesi fevkalade zorlu sınavlar var.

Bunun bilincindeyiz.

GDO'lu yem hususunda durum, bu sınavı vermek adına yatırım yapmak ya da dışarıya bağımlı, GDO'lu yem seçmek arasındaydı ve hükümet malesef ikincisinden yana kullanılmıştır tercihini.

Bu tercihin hayal kırıklığını yaşamaktayız.

Benzer bir kısa vade çözümün gıda hususunda tekrarı, hayal kırıklığımızı katlayacak, öfkeye çevirecektir. Nihayetinde çocuklarımızın gıdasının şüpheye yer bırakmayacak bir şekilde GDO'lu olabilme ihtimalinden bahsediyoruz!

3. Türkiye'nin asıl marka değerinin gıdası olduğunu sayın Mehdi Eker defaten ifade etmiştir. Kendisine katılıyoruz. Ancak, Türkiye'nin marka değeri gıdası "paketli sanayii mamulü gıda" değildir. Türkiye'nin marka değeri atalık tohumları, yerel lezzetleri ve kültürel mirası üretimleridir.

Bu bağlamda baktığımızda GDO'lu soyanın "gıda amaçlı" ithalatının hiç bir şekilde bize has olan gıdaya değil, uluslararası manada benzeri her an her yerde bulunan paketli mamullere yarayacağının bilgisiyle bu başvuruyu tahammül edilemez bir öneri olarak değerlendiriyor ve sayın bakanın da bizimle benzer hisler taşıdığına güvenmek istiyoruz.

4. Türkiye, kendi tarım ve hayvancılık yatırımlarını tamamlamadan, başka ülkelerin tarım ve hayvancılık yatırımlarının karşılığı ürünleri almaya, o ülkelerin üreticilerini, aracılarını zenginleştirmeye mesafeli durmalıdır. Gıdamız, yaşam teminatımızdır. Gıdamızın üreticisi köylü, sahiden de efendimizdir. Köylümüz ürettiği sürece var olacağımız, var kalacağımız aşikardır. Köylümüzün de varlığının güvencesi atalık tohumları, yerel lezzetleri ve kültürel mirası üretimleridir.

Korunması, desteklenmesi gereken bunlardır.

5. TÜGİDER genel sekreterinin basına açıklamalarından kavradığımız kadarı ile, dernek, bu başvuru aracılığı ile AB'nin binde 9 oranında kabul ettiği GDO bulaşıklığı kabulünü, Türkiye'nin GDO yönetmeliğine zorlamak amacındadır.

Biz, Slow Food, Fikir Sahibi Damaklar olarak ithalat yoluyla yasa değiştirmeyi yadırgıyor ve hükümetin de benzer bir bakışla durumu değerlendirmesini bekliyoruz.

2010 yılının Ağustos ayında son halini alan GDO yönetmeliğimiz uyarınca Türkiye'de binde 9 GDO bulaşığı kabulu yoktur ve nedeni son derece adil, son derece haklıdır:

Binde 9 GDO bulaşığı oranı, dünyada, GDO'lu ekim yapılan ülkelerde, GDO'lu tarım arazilerinden yayılan polenlerin diğer ürünlere bulaşma ihtimali üzerinden hesaplanmış bir orandır. GDO'lu tohumla tarım yapılması yasak olan Türkiye'de ise böyle bir ihtimal olmadığından, bulaşıklık konusu da geçerli değildir!

Yasa gereği, Türkiye'de, binde 1 oranında dahi GDO bulaşıklığına rastlanmış ürün, GDO'ludur diye damgalanmak durumundadır. Yani bir ürün ya GDO'ludur, ya da değildir. Ara sınırlar, muğlaklıklar söz konusu değildir ve bu tüketici için fevkalade önemli bir garantidir.

TÜGİDER'in ithalat yolu ile delmeye gayret ettiği bu yasayı korumanın çocuklarımıza borcumuz olduğunu gerek kamuoyuna ve basına ve gerekse de hükümete hatırlatmayı görev sayıyoruz.

Konu ile ilgili olarak Türkiye'nin dört köşesindeki Slow Food konviviyumlarıyla liderini aracılığı ile iletişime geçebilir ve GDO hususunda görüşlerine başvurabilirsiniz :

Kars konviviyumu  
Koculu, İlhan  
Yeni Çamlica Mah. Yedpa İş Merkezi G Caddesi A-213 Ümraniye, İstanbul  
 +90 532 501 6213  
koculupey@gmail.com  

Adapazarı konviviyumu  
Ertürk, Ayşe Berin  
Adapazarı  
+90 532 213 8764  
berinerturk@yahoo.com  
  
İzmir, Çeşme Alaçatı konviviyumu  
Erboy, Talat   
2027 Sokak No. 8 35950 - Alaçatı, Çeşme  
+90 232 716 0320  
talaterboy@superonline.com  
  
Ankara konviviyumu  
Öney, Tan Aylin  
Rafet Canitez cad. 58/1, Oran Sitesi, Oran  06450 - Ankara  
+90 312 491 1791  
aylinoneytan@yahoo.com  
  
Iğdır konviviyumu  
Alagöz, Haydar  
Aşağı Çamurlu Köyü Hacı Ömer Şark Çiftliği  Aralık, Iğdır  
+90 532 562 5851  
haydaralagoz@gmail.com  
  
Aydın, Yenipazar konviviyumu  
Elmas, Nazan  
Çarşı Mah. İnönü Cad. N:26/2  09350 - Aydın, Yenipazar  
+90 505 826 7306  
e1_nasnaz@hotmail.com  
  
Balıkesir, Ayvalık konviviyumu  
Kürşat, Ali  
Tellikavak Mevkii No. 7  10400 - Ayvalık  
+90 532 346 9268  
ali@kursat.com.tr  
  
Muğla, Bodrum konviviyumu  
Marciano, Francis  
Pk 7, Yalikavak  48400 - Bodrum  
+90 252 386 4113  
babazar@superonline.com  
  
İzmir, Bardacık konviviyumu  
 Atilla, Nedim  
Ankara Cad 64/1  Bornova, İzmir  
+90 232 435 1717  
atilla.nedim@gmail.com  
  
Çanakkale, Bozcaada konviviyumu  
Soley, Resit  
Corvus Bağları  
Bozcaada  
+90 212 286 5880  
rsoley@corvus.com.tr  
     
Gaziantep konviviyumu  
Hösükoğlu, Filiz  
İncilipınar Mah. 3 nolu Cad.  Bayel İş Merkezi- A Blok.  
No:101- Kat: 1 Şehitkamil,  27090 - Gaziantep  
+90 533 680 71 73  
filizhosukoglu@gmail.com  
     
Çanakkale, Gökçeada konviviyumu  
Yurtseven, Hüseyin Ridvan  
ÇOMÜ Gökçeada MYO,  17760 - Gökçeada/Çanakkale  
+90 542 435 1008  
 ryurtseven@comu.edu.tr  
  
İstanbul, Fikir Sahibi Damaklar konviviyumu  
Koryürek, Defne  
Cumhuriyet cad. 241,  Harbiye - İstanbul  
+90 212 291 5320  
+90 555 377 1673  
dkoryurek@gmail.com  
slowfood.fsd@gmail.com  
  
İstanbul, Yağmur Böreği konviviyumu  
Yavi, Ayfer  
Sayhan Sitesi F Blok  
B Kapi D.10,  1.Ulus (TRT 2 Karsisi)  34347 - İstanbul  
+90 212 258 3857  
 ayferyavi@yahoo.com  
  
İstanbul, Balkon Bahçeleri konviviyumu  
Kabasakal, Leyla  
Barbaros Mah.  
Kentplus Sitesi  3. Etap D7 Blok No:62  34726 - İstanbul  
+90 216 6881964  
leylakabasakal@yahoo.com  
  
İzmir, Teos konviviyumu  
Soyer, Neptün  
Teos Tatil Köyü Seferihisar  35460 - Izmir  
+90 5332156222  
neptunsoyer@hotmail.com  
  
İzmir, Zeytindalı konviviyumu  
Girişmen, Gül  
Atatürk Candede Cad.  14A/1 Eski Foça  35680 - Foça, İzmir  
+90 532 6168249  
guluraslar@hotmail.com  
  
Samsun konviviyumu  
Özbek, Tahsin  
Esenevler Mah.  
Alidayi Sitesi, 10. sok,  A blok n. 3 Atakum  55400 - Samsun  
+90 362 4391199  
tahsin_ozbek@hotmail.com  
  
İzmir, Tire konviviyumu  
Türkeli, Handan  
Kaplan Köyü,  Tire, İzmir  
 +90 535 303 7650  
 handanturkeli@yahoo.com  
  
İzmir, Urla konviviyumu  
Bengisu, Bilge  
Eski Çeşme Yolu 34,  35430 - Urla, Izmir  
+90 535 527 1685  
b_bengisu@yahoo.com



Bu haber 1,804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,085 µs