En Sıcak Konular

'Yunuslar tutsak olamaz'

20 Şubat 2012 11:26 tsi
'Yunuslar tutsak olamaz' WWF-Türkiye, tüm yunus parklarının bir daha açılmamak üzere kapatılması ve bu konudaki yasal düzenlemelerin acilen tamamlanmasını talep etmekte.

Yunusların yakalanması, tutsak edilmesi ve ticari amaçla kullanılması, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası Bern Sözleşmesi gereğince yasak. Buna karşın Türkiye, yunus gösteri merkezlerinin sayısının hızla arttığı ülkeler arasındadır. Son olarak İzmir Ticaret Odası’nın tarihi mendirek projesinde de bir yunus parkının açılacağı haberi üzerine harekete geçen WWF-Türkiye, tüm yunus parklarının bir daha açılmamak üzere kapatılması ve bu konudaki yasal düzenlemelerin acilen tamamlanmasını talep etmekte.

WWF Türkiye'den bu konuda şu açıklama geldi:

Anayasamızın 90. maddesine göre taraf olduğumuz uluslararası sözleşmeler, Türkiye’de kanun hükmündedir. Dolayısıyla, Bern Sözleşmesi gereğince, yunusların esaret altında tutulması ve ticari amaçlarla kullanılması Türkiye’de de yasaktır. Buna karşın Türkiye, Avrupa ülkelerinin aksine, yunus gösteri merkezlerinin sayısının hızla arttığı ülkeler arasında ilk sırada yer almaktadır. Türkiye bu gerekçelerle daha önce WDCS (Whale and Dolphin Conservation Society) tarafından Avrupa Konseyi’ne şikâyet edilmiş ve Avrupa Konseyi tarafından izlemeye alınmıştır. Kısa bir süre önce, sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan ikinci şikâyet üzerine, Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması söz konusudur.


WWF-Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, “Türkiye’de tutsak edilmiş yunuslar ve diğer deniz memelilerinin havuzlarda gösteri amaçlı kullanılması veya bu faaliyetlerin yasaklanması ile ilgili yasal bir düzenleme henüz yoktur. Bern sözleşmesi gereğince koruma altında olan yunusların eğlence sektörünün bir aracı olarak kullanımına acilen son verilmelidir. Gelecekte yunusların benzer amaçlarla yakalanmasını önlemek ve yunusları koruma altına almak için uygun yasaların çıkarılması şarttır. Yeni tesisler asla açılmamalı, mevcut tesisler bir daha açılmamak üzere kapatılmalıdır,” dedi.

Tutsak yunuslar, yakalanmalarının ilk üç ayında strese bağlı olarak bağışıklık sistemin baskılanması nedeniyle, çok yüksek ölüm oranlarına sahiptir. Bunun yanı sıra, yunuslar yakalanırken tekne çarpması, pervane sürtmesi, ağda boğulma, öksüz kalan küçük yavrular gibi nedenlerle de yaralanıp ölebilirler. Aynı zamanda, insan ile yunus temaslarında fiziksel yaralanmalar, parazitolojik, virütik, mikrobiyolojik insanlardan hayvanlara hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklar mevcuttur. Bilimsel altyapısı olmayan yunus terapisine ve yunusların açlıkla terbiye edilerek eğlence sektörünün bir aracı haline getirilmesine göz yumulmamalıdır. Türkiye’ye yakışan, bugünün doğa koruma anlayışına uygun olmayan yunus gösteri merkezleri değil, “yunusları doğal ortamlarında izleme” projelerinin yaygınlaştırılmasıdır.

ntvmsnbc



Bu haber 1,207 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,034 µs