En Sıcak Konular

Hükümetten gıda terörüne neşter

13 Ocak 2012 09:10 tsi
Hükümetten gıda terörüne neşter Bakan Mehdi Eker, 102 yönetmelikle gıda terörüne son vereceklerini açıkladı. ”Sağlıksız gıda üreten halka açıklanacak” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan 102 yönetmelikle gıdalar topraktan sofraya kadar denetim altına alınıyor. Yönetmelikle sağlıksız üretim yapan üretici kamuoyuna açıklanacak, önem verenler ise ödüllendirilecek. Bakan Eker, "Gıda güvenliğinde AB standartlarına ulaşacağız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Türkiye'yi gıda konusunda Avrupa Birliği (AB) standartlarına ulaştıracak "Gıda Güvenilirliği Sistemi"nin detaylarını açıkladı. 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde 7'si henüz yayınlanmamış 102 yönetmelikte hedef halk sağlığını korumak. Topraktan sofraya kadar gıdanın geçirdiği süreci sıkı bir denetim sürecine tabi tutacaklarını belirten Bakan Eker, bu yeni yönetmelikle tarım il müdürlüklerinin yetkilerinin artırıldığını söyledi.

BİTKİLER DE KORUMA ALTINDA

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Eker, gıda ve tarımın yeniden tesis edildiğine dikkat çekerek, "Dünyada yetişen 12 bin bitkiden 4 bini Türkiye'de yetişmektedir. 4 bin bitkinin korunması için gerekli çalışmaların yapılması gerekir. 83 yıldır Cumhuriyet tarihinde bir Tarım Kanunu yoktu. Türkiye bizim dönemimizde Tarım Kanunu'na kavuştu. Bu aslında tarımı ne kadar ihmal ettiğimizin göstergesidir. Biz yeni bir kanun getirdik ve 102 yönetmelik çıkardık" dedi.

AB STANDARTLARINA UYGUN

Eker, sağlıklı ve hijyenik gıdalar tüketilmesi için söz konusu yönetmelik ve kanunun çok önemli olduğu anlattı. AB ile yürütülen müzakerelerde en belalı, en büyük problem ve sıkının tarım ve gıda alanında olduğuna vurgu yapan Eker, ""Yeni bir denetim mekanizması geliştirdik. Şu anda AB standartlarına uygun bir kanun çıktı ve o standartları rahat bir şekilde yakalayacağımızı gösteriyor" şeklinde konuştu.

İL MÜDÜRLÜKLERİNE GENİŞ YETKİ

Eker, "Bu yeni yönetmelikle Tarım İl Müdürlükleri'nin yetkisi artırıldı. Gerekli durumlarda mülki amirlere gerek kalmadan il müdürlükleri gereken uygulamaları gerçekleştirecek, ceza verebilecek. Acil tedbir gerektiren durumlarda kontrolörlerin ürünleri toplatma yetkisi olacak. Gıda alanında Risk Değerlendirme Daire Başkanlığı kuruldu. Et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleriyle ilgili eylem planı hayata geçiriliyor. İzlenebilirlik getiriliyor. Hangi ürün nerede imal edilmiş bunu izleyeceğiz" dedi.

İYİ TÜKETİCİYE ÖDÜL

Yapılan incelemelerde taklit veya sağlıksız ürün üreten firmaların, kamuoyuna açıklanacağını ifade eden Eker, "Aynı şekilde toplum sağlığına önem veren firmaları da açıklayarak ayrıca onları ödüllendireceğiz.  Yani iyi ve kötüyü birbirinden ayıracağız" diye konuştu.

Hayvana kötü muamele edene hapis

Çiftlik hayvanlarını kapsayan bir düzenleme de getirdiklerini açıklayan Bakan Mehdi Eker sözlerine şöyle devam etti: "Mevzuata uymayanlara para cezaları, eğer Türk Ceza Kanunu'nda yeri varsa da hapis cezası da verilebilir. Hayvanlara kötü muamele, kesimlerde eziyet olmaması için yaptırımlar geliyor. Evcil hayvan satan yerlerde yani pet shoplarda hayvanların konulacağı yerler için düzenleme getirdik. Örneğin 20 kilo olan bir köpek en az 4 metrekare yerde olacak."

Etiket yazıları büyütülecek

Ürünlerin etiketlerindeki yazıların okunmadığına dikkati çeken Mehdi Eker, yazıların artık en az 12 punto olarak yazılması kararını aldıklarını söyledi. Bakan Eken "Salgın hastalık gibi durumlarda acil eylem planları hazırladık. Sertifikası olmadan zirai ilaçlama yapanlara 2 bin ila 5 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Bir de Alo 174 çağrı merkezimiz var. 2009 yılında kurduk. 500 binin üzerinde çağrı aldık. Toplumun katkısını bekliyoruz" dedi.

Kayıtdışı üretime darbe vurulacak

Düzenlemeleri değerlendiren Veteriner Gıda Hijyenistleri Derneği kurucularından Prof. Bülent Nazlı, "Oldukça olumlu. Hazırlanması için ciddi bir emek harcandı. Bundan sonra eğer denetimler ve kontroller sıkı bir şekilde yapılırsa sağlık açısından sakıncalı gıdalar piyasaya sürülemeyecek. Merdiven altı üretim ortadan kalkacak. Halk sağlığı açısında çok önemli gelişmeler kayda geçecek. Bu haksız rekabeti önlediği gibi ürünlerin daha sağlıklı olmasına neden olacak. Ayrıca il müdürlüklerine yetki verilmesi süreci kolaylaştıracak" diye konuştu.



Bu haber 1,275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs