En Sıcak Konular

Kaplıcalar hangi hastalıklara iyi gelir

16 Kasım 2015 12:28 tsi
Kaplıcalar hangi hastalıklara iyi gelir Şifa kaynağı olarak bilinen kaplıcaların hangi hastalıklara iyi geldiğini biliyor musunuz?

Kaplıca suları yöredeki kayaç yapısı ve suyun özelliklerine göre değişiklik gösterir. Her kaplıcadaki su aynı rahatsızlıklara iyi gelmez. İçerisinde bulunan mineraller tespit edilmeden kaynak sularının içilmesi veya harici olarak uygulanması önerilmemektedir.
 
Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa kaplıca küre başlayabilirsiniz. Rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünden sonra küre başlamalıdırlar. Kaplıca kürlerinde en az 21 banyo tavsiye edilir. Banyo süresini 10 daikadan başlayarak 20 dakikaya kadar arttırınız. Kaplıca suyuna girilebilecek kadar bekletildikten sonra suya girilmelidir. Soğuk su, içme suyu olduğundan kesinlikle ilave etmeyiniz. Tok karnına suya girmeyiniz.
 
Banyodan sonra en az 30 dakika yatarak dinleniniz. Boş zamanlarınızda yürüyerek ve egzersiz yaparak geçiriniz. Kür süresince ağır ve yağlı yiyeceklerden, hamur ve tatlılardan kaçınınız. Bol sebze ve meyve yiyiniz. Et yemeklerinde beyaz eti, kırmızı etten ise yalnızca haşlama ve ızgarayı tercih ediniz. Banyo sırasında hissettiğiniz rahatsızlıklar için zaman kaybetmeden doktorunuza başvurunuz. Kaplıca suyu geçen borular, kireçlenme yapmaması için ilaçlanmaktadır. Bu nedenle suları içmece olarak kullanmayınız.
 
Kaplıcanın faydaları
 
Kaplıca, sıcak yeraltı taksim escort sularından yararlanmak için yeryüzüne çıktıkları kaynakların çevresine kurulan hamam görünümündeki tesislere verilen isimdir. İnsan sağlığı açısından yararlı olduğu, bazı hastalıkları iyileştirici özelliği bulunduğu bilinen kaplıcalar, turizm açısından da önem taşırlar.
 
Solunum sistemi hastalıkları: Astma bronşiyal, aronik bronşit, alerjik üst solunum yolu hastalıkları, pnömokonyoz'dır. Bu tür hastalıklarda daha çok klimaterapi uygulanmaktadır.
 
Cilt hastalıkları: Egzama, akne, psöriasis, nörodermit, kronik rezidüel ürtiker.
 
Kas ve iskelet sistemi hastalıkları:
Dejeneratif eklem hastalıkları(Kireçlenmeler), yumuşak doku romatizmaları, bazı inflamatuar romatizmal hastalıklar (örneğin Ankilozan Spondilit, Romatoid Artrit), ortopedik girişimler sonrası, travmalar sonrasıdır. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürleri uygulanmaktadır.
 
Kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları: Kompanse kalp yetmezliği, fonksiyonel dolaşım bozukluğu, esansiyel hipertansiyon, varisler, periferik arter hastalıkları, esansiyel hipontansiyondur (özellikle ortostatik). Bu tür hastalıklarda daha çok banyo ve iklim kürleri uygulanmaktadır.
 
Mide, bağırsak, metabolizma hastalıkları: Mide hastalıkları, şeker hastalığı, obezite, gut, karaciğer-safra kesesi fonksiyonel yetmezlikleridir. Bu tür hastalıklarda içme kürleri ve şifalı çamur ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.
 
Böbrek ve idrar yolları hastalıkları: Kronik piyelonefrit, Kronik sistit, kronik prostatit, böbrek taşları, fonsiyonel yetmezlik. Bu tür hastalıklarda içme kürü, şifalı çamur ve banyo kürü ağırlıklı olarak uygulanmaktadır.
 
Kadınve doğum hastalıkları: Genital organların müzmin hastalıkları, vejetatif over yetmezliği, fonksiyonel sterilite (kısırlık), ameliyatlar sonrası adhezyon profilaksisi, dismenore, fluor. Bu tür hastalıklarda daha çok banyo kürü uygulanmaktadır.
 
Nörolojik hastalıklar: Merkezi ve periferik kronik inflamatuar hastalıklar, omurga hastalıkları, travmatik lezyonlar, spastik paraliziler, nöro ve myopatiler, vasküler nörolojik hastalıklar, inme rehabilitasyonu, nöro-vejetatif distonidir.

Etkin bir kaplıca tedavisi nasıl olmalıdır
 
Etkin bir kaplıca tedavisi, konu ile ilgili uzman doktorun yönlendirmesi ve yetkili doktorun gözetiminde yapılmalıdır. Kaplıca kür tedavisi yetkili olan doktor tarafından düzenlenmeli ve takip edilmelidir. Ayrıca aşağıda belirtilen genel mahiyetteki hususlar tavsiye edilmektedir.
 
- Banyo suyunun sıcaklığı 34-36 ºC, 36-38 ºC, 40-42 ºC olmalıdır.
- Banyo sayısı haftada 3-6 gün arasında değişebilir.
- Günde tek veya iki banyo uygulanabilir.
- Yeterli sıvı desteği sağlanmalıdır.
- Kürde toplam banyo sayısı 15-20 arasında olabilir. Banyo kürünün süresi en az 2, en çok 6 hafta sürer.
- Termal havuz içinde yüzülmemeli, fazla hareket etmeden dik veya oturur pozisyonda durulmalıdır.
- Su içi egzersiz yapılacaksa vücudun ne sıcak ne de soğuk hissettiği 34-35 ºC veya daha düşük sıcaklıklarda sular kullanılmalıdır. Kesinlikle daha sıcak sularda egzersiz yapılmamalıdır.
- Kişi banyodan sonra mutlaka iyice kurulanmalı ve termal konfor koşullarına uygun ısıtılmış (24-25 ºC) bir odada yarım ile bir saat kadar dinlenmelidir.
- Dinlenmeden sonra kişi masaj ve egzersize alınabilir veya sportif aktivitelere katılabilir.
 

Bu haber 9,516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,943 µs