En Sıcak Konular

Uzmanlarından diyet tuzakları için önemli uyarı

16 Kasım 2015 11:26 tsi
Uzmanlarından diyet tuzakları için önemli uyarı Diyet yapanların genellikle işin başında disiplinli davranmalarına rağmen, kimi zaman açlık krizine yenilmelerinin genellikle öğün atlanmasından kaynaklandığı belirtildi.

Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Hasip, herkesin gardının indiği bir zaman olduğunu kaydederek, "Diyeti bozduğumuz anlar günün ilerleyen vakitlerine doğru giderek artar. Bu anlarda diyet tuzaklarının ağına düşmemek ve sağlıklı ara öğün yapmayı ihmal etmemek gerekir" dedi.

KAHVALTI EN ÖNEMLİ ÖĞÜN

Yalnızca kahve içilen bir kahvaltı sonrası, öğlene doğru göz kararması bile yaşanabileceğini vurgulayan Dyt. Melike Hasip, "Bazıları, kahvaltının en önemli öğün olduğunu bildikleri halde, çoğu zaman güne kahvaltıyı geçiştirerek veya kahvaltı yapmadan başlarlar. Daha sonra ise gün boyu daha fazla açlık hissi hisseder ve daha fazla kalorili yiyecekler tüketme eğilimi gösterirler" diye konuştu.
Sabahları bir şeyler yemek için iştahı veya zamanı olmayanların kuşluk vakti sağlıklı bir atıştırma yapmalarının yararlı olacağını bildiren Dyt. Melike Hasip, bunun öğlen vakti aşırı acıkıp, fazla yemeyi önleyeceğini ifade etti.

ÇALIŞIRKEN YEMEK SAKINCALI


Her gün saat 14.00 - 18.00 arasında kendini bitkin hissedip bir şeyler atıştırmak isteyenlerin başına gelen şeyin aslında açlık olmadığını söyleyen Hasip, "Bu dönem daha fazla iş yerinde, çalışma zamanlarında oluyorsa, aslında ihtiyaç duyulan şey bir şeyler atıştırmak değil, kısa bir ara vermek olabilir. Önemli olan gerçek açlık ve enerjiyi tazeleme ihtiyacı arasındaki farkı görmeyi öğrenmektir. Bilgisayar başında birden fazla işle uğraşırken yemek yiyen insanlar, yemek sonrası kendini tam doymamış hissediyor ve tek bir işle uğraşanlara kıyasla gün boyunca iki kat fazla atıştırıyor. Çünkü birçok işle uğraşırken yemeği tam olarak yemeği unutuyor" diye konuştu.

HAZSAL AÇLIK DA VAR


Dyt. Melike Hasip, yapılan araştırmaların çoğunda katılımcıların neredeyse tamamının, akşam yemeğinden sonra daha çok atıştırma ihtiyacı duyduğunu söylediğini belirtti. Bu olaya 'Hazsal Açlık' adı verildiğini anlatan Dyt.Hasip, "Bu tür açlık yeme eyleminin yalnızca zevk amaçlı yapılması anlamına gelir. Vücudun kimyasal ödüllendirme sistemini aktive ederek, mutluluk hormonun salgılanması için daha yağlı ve şekerli besinler tüketmeye teşvik eder" ifadelerini kullandı..

YATMADAN ÖNCE DE TEHLİKELİ

Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Hasip, şöyle devam etti:
"Biyolojik saatimizin akşam 20.00’den sonra tatlı yiyecekler istememize programlı olabileceğine dair kanıtlar var. Uyumadan önce çok miktarda ve yüksek kalorili yiyecekler yemek, atalarımızın yiyecek kıtlığı olduğu zamanlarda hayatta kalmalarına yardımcı olmuş. Ancak şimdi ise bu yiyecekleri bulmak daha kolay olduğundan bize yarar yerine zarar getiriyor. Kişilerin bu kötü alışkanlığı değiştirmek için önce beslenme alışkanlıklarını değiştirmeleri gerekiyor. Örneğin televizyon karşısında eliniz ister istemez cips paketine uzanıyorsa bu akşam rutinini değiştirebilir, bunun yerine bir bardak sütün yanında bir meyve tüketmeyi tercih edebilirsiniz."

AA



Bu haber 7,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs