En Sıcak Konular

Kalbiniz anne olmaya hazır mı?

6 Kasım 2015 12:01 tsi
Kalbiniz anne olmaya hazır mı? Sağlık durumu gayet iyi olan ve hiçbir şikâyeti olmayan kadınlar için bile, hamilelik son derece meşakkatli bir süreç.

Bu nedenle anne olmak isteyen kadınların hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak bu zorlu sürece hazır olması gerekiyor. Özellikle kalp hastası olan kadınlar içinse daha hassas bir değerlendirme yapılıyor.

Doktor Ayşegül Karahan Zor ve Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doçent Doktor Zeki Şahinoğlu, anne olmak isteyen kalp hastalarına ışık tutacak bilgiler paylaşıyor.

Hamilelik kadının psikolojisinde ve bedeninde pek çok değişikliğe neden oluyor. Anne olmaya karar vermeden önce ise mutlaka bu sürece hazır olmak için kontrollerden geçmek gerekiyor. Özellikle kalp rahatsızlığı bulunan kadınların bu süreçte daha dikkatli davranması gerekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ayşegül Karahan Zor, “Kalp rahatsızlığı bulunan anne adayları gebelik süresince uygun egzersizler yaparak düşük olasılığının önüne geçebilir” diyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu ise, “Kalp hastalığı olan kadınların gebe kalmadan önce kardiyolojik incelemelerinin güncellenmesi ve danışmalık almaları önemlidir” diyor.


Hamilelik öncesi sağlık taraması önem taşıyor

Hem anne adayının hem de gelecekte doğacak çocuğun sağlığının, hamilelik sürecinde yaşananlarla yakından ilgili olduğunu söyleyen Dr. Ayşegül Karahan Zor, “Bu nedenle anne olmak isteyen kadınların, hamile kalmadan önce ciddi bir sağlık taramasından geçmesi öneriliyor. Özellikle kalbin hamileliğe hazır olup olmadığına ilişkin kontrollerin yapılması çok önemli. Bazı kalp hastalıklarında hamile kalmak sakıncalıyken, bazı durumlarda doktor kontrolünde bebek sahibi olunabiliyor” diyor.

İleri evre kalp yetersizliği, ciddi düzeyde kapak hastalıkları, genetik kalp hastalığı ve doğumsal kalp hastalığı olan kadınların hamileliğinin sakıncalı olabileceğine dikkat çeken Zor, hamilelik öncesinde mutlaka doktora danışılması gerektiğinin altını çiziyor.


Bebeğin kalp hastası olma ihtimali normalden yüzde 4 daha fazla

Kalp hastalığı nedeniyle ilaç kullanan kadınlarda, hamilelik öncesi sağlık kontrollerinin ve kardiyoloğa danışmanın önemini vurgulayan Doç. Dr. Zeki Şahinoğlu ise, “Hastanın kullanmak zorunda olduğu ilaçlar hem hamilelikte anneyi hem de çocuğu etkiliyor. Bazı kalp ilaçları, gebelik süresince kullanılabiliyor. Bazıları ise bebek için olumsuz etkiler gösterebiliyor. Bu nedenle kalp hastası kadınların, gebelik öncesinde hangi ilaçları kullanıp hangilerini kesmeleri gerektiğini doktorları ile birlikte planlamaları gerekiyor” diyor.

Şahinoğlu ayrıca, “Özellikle kandaki oksijen konsantrasyonunun düşük seyrettiği doğumsal kalp hastalığına sahip annelerin bebeklerinde gelişme geriliği, hatta düşükler görülebiliyor. Anne kalbinin sol tarafının etkilendiği aort kapak darlığı, aort koarktasyonu gibi hastalıklarda ya da aort genişlemesinin eşlik ettiği marfan sendromu olan annelerin bebeklerinde, pulmoner hipertansiyonu olan ve ciddi kalp yetersizliği olan annelerin bebeklerinde de büyüme ve gelişme geriliği görülebiliyor. Annesi kalp hastası olan bebeklerde kalp hastalığı görülme oranı normalde yüzde 4 ile 6 oranında yüksek oluyor” diyor.



Bu haber 4,941 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,489 µs