En Sıcak Konular

Kanser riskini azaltıyor

6 Kasım 2015 11:05 tsi
Kanser riskini azaltıyor Uzmanlar emziren annelerin meme ve yumurtalık kanserine yakalanma risklerinin daha az olduğunu belirtti.

Yapılan araştırmalar da emziren kadınlarda kemik erimesi görülme sıklığının daha az olduğunu belirtiyor. Bu sebeple herhangi bir sağlık sorunu olmadıkça her annenin doğumdan hemen sonra bebeğini emzirmeye başlaması gerekiyor.


1 yıl ve üzeri emziren kadınlar şanslı

Emzirme sürecinde annenin östrojen seviyesinde düşme yaşandığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, “Ayrıca meme hücrelerinde süt üretimi sırasında birtakım moleküler değişiklikler meydana gelir. Bu durum da hücreleri meme kanseri gelişimine karşı daha dirençli hale getirir. Meme kanseri hormonal kaynaklı bir hastalıktır ve emzirmek bu riski büyük ölçüde azaltır. Yani emzirmek kanser açısından koruyucu bir etkiye sahiptir. Ayrıca 30 yaşından önce doğum yapan, bebeklerini 1 yıl veya daha üzeri bir süre emziren kadınların yumurtalık ve rahim kanserine yakalanma riskleri de daha düşüktür.” dedi.


Kilo vermeyi kolaylaştırıyor

Emzirmenin kilo vermeyi de kolaylaştırdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, “Emzirme, anneyi birçok kanser riskinden korumanın yanı sıra kadının eski formuna kavuşmasına da yardımcı olur. Çünkü emzirmek doğum sonrası kilo verme sürecini kolaylaştırır. Ayrıca emzirmenin doğal bir sakinleştirici etkisi olduğundan annenin stresle baş etme gücü de artar. Emziren kadınlarda doğum sonrası kanama miktarı daha azdır. Emzirmeye devam edildiği sürece adet görme olasılıkları da düşüktür. Bu sebeple doğum esnasında kaybedilen demir depoları kısa zamanda telafi edilebilir.” dedi.


Anne ve bebeği yakınlaştırır

Emzirme döneminin anne ve bebek arasındaki bağın kuvvetlendiği çok özel bir süreç olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, “Emzirme ve anne sütünün; bebek ve anne için başta beslenme olmak üzere; sağlık, bağışıklık, gelişimsel, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden pek çok sayıda yararları vardır. Anne sütü bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm sıvı, besin ve enerji öğelerini içerdiğinden, bebeğin gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamasına yardımcı olur. Ayrıca bebeğin hastalıklara yakalanma riskini de azaltır.”


Bebeği hastalıklardan korur


Her annenin doğumdan hemen sonra bebeğini emzirmeye başlaması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cengizhan Kolata, “Unutulmamalıdır ki ne kadar sık bebek emzirilirse süt o kadar çok artar. Anne sütü özellikle yeni doğan bebeklerde görülebilen şeker düşmesi ve sarılık riskini de azaltıcı etkiye sahiptir. Ayrıca bebekte oluşabilecek ishal, bağırsak enfeksiyonları, orta kulak enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları ve menenjit gibi hastalıklara yakalanma sıklığını da büyük ölçüde engeller. Bunların yanı sıra diyabet, kolit, alerji ve ateroskleroz gibi kronik rahatsızlıklar da anne sütü emen bebeklerde daha az rastlanır. Anne sütü ile beslenen bebeklerin çene ve diş sağlığı daha iyidir ve obeziteye yakalanma riskleri de daha düşüktür.” diye ifade etti.



Bu haber 4,026 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,050 µs