En Sıcak Konular

Neden bu testte ısrar ediliyor?

28 Ekim 2015 10:09 tsi
Neden bu testte ısrar ediliyor? Zararsız olduğunu ispatlayabildiniz mi?

TVNET kanalında Sağlık Raporu adlı programa katılan Fitoterapi uzmaın Dr. Ümit Aktaş, hamilelikte gebelik diyabetini teşhis etmek için kullanılan ve Prof. Dr. Canan Karatay'ın karşı çıktığı için meslekten men cezası aldığı şeker yükleme testi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Dr. Aktaş'ın açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Türkiye'de kanun gereği anayasal olarak da bir tıp doktoru, tıp ile ilgili her noktada görüş beyan edebilir. Literatürde yaptığı araştırmalarla ilgili ulaştığı doğru bilgileri anlatabilir, onun da ötesinde hastası için doğru bulduğu tedaviyi uygulayabilir. Hıfzıssıha kanunu da, anayasa da bu konuda izin vermektedir. Canan Hoca'nın bu konuda fikir beyan edebilmesi için jinekolog olmasına gerek yoktur.

İkinci olarak, bilimsel dayanak olması için temel prensip vardır. Tıbbın temel prensibi sayılan Latince bir özlü söz vardır: primum nihil nocere, Türkçesi "önce zarar verme". Sizin hastanıza uygulayacağınız herhangi bir uygulamanın hastaya zarar verip vermediğini açığa çıkarmanız lazım. Sadece tıbben değil hukuken de böyledir. Dolayısıyla bu noktada şeker yükleme testinin zarar vermediğini, şeker yükleme testini uygulayan doktorlar, şeker yükleme testinin zarar vermediğini ispatlamak durumundadırlar. Karatay zarar verildiğini ispatlamak ile yükümlü değildir. O bilimsel bir görüş beyan etmektedir. Jinekologlar zarar vermediğini ispatlamak zorundadırlar. Öte yandan jinekologların elinde bu testin zarar vermediğine dair kesin bir kanıt yoktur. Bu test 12 yıldır uygulanmaktadır. Diyabet ile ilgili şeker yükleme testi neden yapılmıyordu daha önce? Gebelik diyabeti çok tehlikeli bir hastalık, şeker yükleme testi yapılmazsa nasıl teşhis konulacak?

Bizim diyabeti teşhis etmek için elimizde çok sağlam kan tahlillerimiz var. Şeker yükleme testine mahkum değiliz. Elimizde hemoglobin a1c dediğimiz, 3 aylık şeker seviyesini ölçen test var. Fruktozamin seviylerini ölçen testlerimi var. Hiçbir şey yapamasak, bir şeker ölçüm cihazı veririz hastanın elinde, her gün sabah akşam açlık ve tokluk seviyelerini ölç, çizelgene yaz, bana getir, takip edelim seni deriz. Bunların ne anneye ne bebeğe zararı yoktur. Öte yandan siz anneye şeker yükleme testi ile 75 gram glikoz vererek ölçüm yaptığınızda, anne belki 60 kg olabilir ancak karnındaki 300 gr bebeğe de ağırlığının üçte biri oranındaki 75 gram glükozu yüklemiş oluyorsunuz. 60 kg'lik bir insanın bir anda 15 kg şeker alması ne demekse, bebek için aynı tramva oluyor.

Biz bugün çok entersan diyabet tipleri görüyoruz. Eskiden 11-12 yaşlarındaki çocukların aniden tip-1 yani insüline bağımlı diyabet tipini görmezdik. Tip-1 diyabet yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkardı ve çocuk 2-3 yaşına geldiğinde teşhis konulmuş olurdu. 12 yaşına kadar sağlıklı yaşayıp bir anda diyabet başlaması gözlemlenmezdi. Şimdi bakıyorsunuz, bana bir çok aile geliyor çocuğuyla, diyorlar ki, "hocam bu çocuğun hiçbir şeyi yoktu, ailemizde diyabet yok, spor yapıyor, kilolu değil, 12 yaşına kadar hiçbir şeyi yok", çocuk fenalaşmış, bir bakılıyor ki çocuk şeker komasına girmiş. Birdenbire insülinler başlanıyor. Eskiden görülmeyen bu tablo acaba neden şimdi görülmeye başlandı? Acaba bunda şeker yükleme testini bir etken olarak düşünebilir miyiz? Bununla ilgili elimizde bir yayın yok. Yani siz şeker yükleme testi zararsızdır diyemiyorsunuz. O zaman burada direkt olarak hamilelik döneminde yapılan şeker yükleme testi şüpheli sınıfına girer. Şüpheli bir şeyi siz hamilelikte uygulayamazsınız. Zararının olmadığının ispatlanması gerekiyor.

Bilimsel görüş farklılıkları çok doğaldır, her zaman olacaktır, bilim böyle gelişir. Kimse benim söylediğime katılmak zorunda değildir, ben de kimsenin söylediğine katılmak zorunda değilim. Kimsenin saygınlığına laf ettiğimiz yok ama insanları uyarıyoruz. Diyoruz ki, jinekolog arkadaşlarımız siz bu şeker yükleme testini yapıyorsunuz ama böyle böyle riskleri olabilir, şüpheli bir testtir. Öte yandan gebelik diyabeti çok önemli, teşhis konulması gerekilen, hayati önemde bir hastalıktır. Gebelik diyabetini teşhis etmek için elimizde zararsız testler var, neden bunları uygulamıyorsunuz da, şeker yükleme testinde ısrar ediyorsunuz? Buyursunlar, açıklasınlar.

Hamilelik döneminde şeker yükleme testinin bize sağladığı ekstra bir fayda yoktur. Şeker yükleme testi yapmak yerine Hemoglobin a1'e bakmak, glükometre ile kan şekeri seviyesini takip etmek, fruktozamine bakmak, açlık ve tokluk insülin seviyelerine bakmak çok daha etkili yöntemlerdir. Bu testleri kullanmak hem gebe hem bebek açısından hiçbir zararı yoktur. Kan veriyorsunuz, bu kadar basit. Dışarıdan vücuda verilen bir madde yok. Tekrar vurguluyorum, şeker yükleme testinin zararsız olduğu ispatlanamamıştır. İspatlama görevi burada endokrin uzmanlarına ve jinekologlara düşer.

Diyabet oranlarına bakalım. Son on yıldır şeker yükleme testi rutin olarak gebelere uygulanıyor. Son 10 yıl içerisinde diyabet oranlarında artışda. Türkiye'deki oran, yüzde 85 artış var! İyide şeker yükleme testi ile siz diyabeti erken teşhis edip, müdahale edebiliyorsanız, nasıl oluyor da diyabet tırmanışta oluyor? Gebenin ve bebeğin hayatlarını riske atarak elimize ne geçiyor? Bu son derece tehlikeli bir durum olabilir. Çok dikkatle yapılması lazım. Şeker yükleme testi masumdur, diyemezsiniz, böyle bir kanıt yok elinizde. Şeker yükleme testi yapılmış hamilelerin çocukları henüz  yetişkin yaşa gelmediler, hayatlarında ne olacağını bilmiyoruz. Bütün tıbbi çalışmalarda en riskli grup, hamilelik grubudur. Etik ilkelerden dolayı hamilelere, kesin güvenilirliği ve zararsız olduğu ispatlanmamış maddeler veremezsiniz ki buna şeker yükleme testi de dahildir. Siz bir anda, aç karnına anneye 75 gr glükoz veriyorsunuz ve karnındaki 300 gramlık bebeğe de o glükoz geçmiş oluyor. 60 kg'lik bir insana bir anda 15 kg'lik şeker vermek ne demekse, aynısını bebeğe yapıyorsunuz. Bunun zararsız olabileceğini ispatlamanız gerekir. Burada ciddi bir şüphe var.

Lütfen Jinekolog ve endokrinologlar  şapkalarını önlerine koysunlar, önyargılarından kurtulsunlar. Canan Hoca'yı sevip sevmediklerini unutsunlar, bu bir sevgi işi değil. Hiçbirinin beni ya da Canan Hoca'yı sevmesi gerekmiyor. Rutin budur deyip geçmesinler, bir düşünsünler ne yaptıklarını. Acaba muhtemel zararları olabilir mi diye düşünsünler, çoğu bana hak verecektir. Ben bir doktor olarak tavsiye etmiyorum.


Bu haber 4,481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,290 µs