En Sıcak Konular

Cahide Sultan’la Çay Saati

27 Ekim 2015 16:33 tsi
Cahide Sultan’la Çay Saati Yemek bloğu yazarları arasında ayrı bir yere sahip olan Cahide Sultan, “Cahide Sultan’la Çay Saati” adlı kitabındaki tariflerle okuyucuların sofralarını şenlendiriyor.

Anne eli değmiş gibi


Tariflerin bizzat takipçileri tarafından seçildiği kitapta bir çok kez mutfakta denenmiş, tadılmış, beğenilmiş 150'den fazla tarif bulunuyor.

Çay saatlerinin vazgeçilmez tariflerini sofranıza Cahide Sultan getiriyor. Arkadaşlarınızla toplanıp beş çayı yapmayı planladıysanız, "Cahide Sultan'la Çay Saati" kitabındaki tarifleri deneyip menünüzü zenginleştirebilirsiniz. 10 yıldır yemek bloğu yazarı olan Sultan, tariflerini çoğaltmaya başlayınca takipçilerinin de yoğun isteği üzerine kitap yazmaya yönelmiş. Yaklaşık bin civarında tarife yer verdiği kitabında ise sadece denenmiş tarifler yer alıyor. Listesinde poğaça, börek, kek, tatlı, helva ve kurabiyelerin yanı sıra atıştırmalık ve yöresel tarifler de bulunduran Sultan, evde kolayca bulunabilecek malzemelere göre tarif oluşturmuş. Tariflerinde gıda boyası, jelatin ya da hazır soslar kullanmamış. Malzemelerinde yeşil renk için ıspanağı, kırmızı renk için pancarı, sarı renk için de zerdeçalı kullandığını söyleyen Sultan, yakın bir zamanda yemek kitabıyla karşınıza çıkacak.

YÖRESEL LEZZETLER AZALIYOR

Kitabında az da olsa yöresel tariflere yer veren Cahide Sultan, menüsüne külünçe, kahke, kömbe gibi lezzetleri de eklemiş. Yerel tatlara ilginin azalmasından rahatsızlık duyan ünlü blog yazarı günümüzde hanımların yaptıkları çay saatlerini, "Mutfağımızda yükselen yöresel yemek kokuları gittikçe azalmaya başladı. Amerikalıların damak tadı olan her gıdayı ketçap ve mayonezin altına sıkıştırma alışkanlığını doğru bulmuyorum. Eskiden annelerimiz çay saatlerinde poğaça, kısır ve kek yapardı. Şimdilerde ise çay saatlerinde cheesecake, tiramisu, makaron gibi Türk mutfak kültürüne yabancı olan tarifler yer alıyor. Bu sebepten dolayı Avrupa ve Asya mutfakları ile Türk mutfağının sentezlenmesi kaçınılmaz oldu" sözleriyle değerlendiriyor.

BESMELEYLE BAŞLAYIN

Cahide Sultan'ın kitabı sadece mutfakla iç içe olan ev hanımlarına tarifler vermiyor. Sultan, kitabında kadın erkek her yaştan insanın kendine göre lezzet bulabileceğini söylerken, mutfakta yeni olan hanımlara da şöyle tavsiyelerde bulunuyor: "Sevgiyle hazırlanmış tariflerin olduğu bir sofra, ailede muhabbeti artırır. O sofra etrafında birleşen aile bireylerinin bağları güçlenir. Bu açıdan mutfakta iyi olmayı önemsiyorum. Mutfakta ne kadar çok zaman geçirir ve denemeler yaparsanız o kadar başarılı olursunuz. Zamanla kendi ölçülerinizi hatta kendi tariflerinizi oluşturabilirsiniz. Bence en mühim husus yemek yapmaya başlarken besmele çekilmesidir. Bize bahşedilen nimetleri yeni lezzetlere dönüştürürken Rabbimizin adını zikredelim ki yemekler hem lezzetli olsun, hem de şifa olsun."

HEM BÜTÇEYE HEM MİDEYE ZARAR

Hanımların çay saatinde çeşitlerini abarttıklarını belirten Sultan, fazla yapılan lezzetlerin hem bütçeye hem de mideye zarar verdiğini söylüyor. İsraftan kaçınılması gerektiğini düşünerek sofralardaki çeşit sayısının bir yarışa dönüştürülmemesini tavsiye eden Sultan, çay saati sofralarında olması gereken tarifleri şu şekilde sıralıyor: "Çay sofrasında bir çeşit salata mutlaka olmalı. Bir çeşit kurabiye, börek veya poğaça (ikisi bir arada olmasın), bir çeşit de yaş pasta veya şerbetli tatlı olabilir. Dört çeşit yeterlidir. Çok kalabalık toplantılarda çeşit arttırılabilir."

Çikolatalı Kolay Pasta


MALZEMELER (12 kişilik)

(pandispanya malzemeleri)
*4 adet yumurta *1 su bardağı şeker *2 yemek kaşığı kakao *1 su bardağı un *Yarım paket kabartma tozu

(Çikolatalı Krema Malzemeleri)
*3 su bardağı süt *1 yemek
kaşığı nişasta ■5 yemek kaşığı
un *5 yemek kaşığı şeker *50 gram tereyağı *80 gram bitter çikolata *100 gram labne peyniri

HAZIRLANIŞI (27 santimlik yuvarlak tepsi)

*Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Un, kakao ve kabartma tozunu eleyerek ekleyin ve iyice karışana kadar çırpın. Yağlanıp unlanmış teflon tencereye dökün. Tepsinin kenar kısımlarını yağlamayın. Hamuru tepsiye döküp yayın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırına koyun. Kabarmaya başlayınca ısıyı 150 dereceye düşürün. Krema için, çikolata ve labne peyniri dışındaki tüm malzemeleri karıştırarak pişirin ve ocaktan alıp diğer malzemeleri ekleyin. Afiyet olsun.

Çatlak Kurabiye


MALZEMELER

*İki buçuk kare paket bitter çikolata (toplam 200 gram) * 100 gram tereyağı *1 yemek kaşığı kakao *Yarım su bardağı toz şeker *3 yemek kaşığı süt veya yoğurt suyu *2 yumurta *2 su bardağından 1 parmak eksik un *1 çay bardağı çekilmiş fındık (un gibi olmayacak) *1 paket kabartma tozu *vanilya *1 tutam tuz (bulamak için) *Pudra şekeri

HAZIRLANIŞI

*Önce tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin. İçine kakaoyu karıştırıp ılımaya bırakın. Yumurta ve şekeri, bir tutam tuzu, rengi açılana kadar çırpın. Sütü ve erimiş çikolatalı karışımı ekleyip tekrar karıştırın. Unu, kabartma tozunu, çekilmiş fındığı ve vanilyayı eleyerek biraz daha çırpıp kabın üzerini streç folyoyla kaplayıp buzdolabına kaldırın. Donmuş hamurdan yemek kaşığıyla parçalar alıp elinizle hızlı bir şekilde yuvarlayın. Bol pudra şekerine bulayıp fırın tepsisine aralıklı olarak dizin pişirin.

Çiçek Poğaça


MALZEMELER
*1 su bardağı süt (ılık olmalı) *1 su bardağı su *1 su bardağı zeytinyağı *2 yumurta(sarısını üzeri için ayırın) *1,5 yemek kaşığı şeker
*1,5 tatlı kaşığı tuz *6-7 su bardağı arası un *Yarım paket yaşmaya (21 gram)

(iç malzemesi)
■2 iri boy patates ■ 1 tatlı kaşığı kırmızı
biber ■Bir tatlı kaşığı karabiber ■1 yemek
kaşığı kuru nane ■1 çay kaşığı kimyon
■3 yemek kaşığı zeytinyağı ■Tuz

HAZIRLANIŞI

*Hamur için sıvı malzemeleri, tuzu şekeri ve mayayı karıştırın ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hamuru mayalayın. Bu sırada iç malzemesini hazırlayın. Haşlanmış patatesi ezin. Baharatları, yağı ve tuzu ekleyip karıştırın. Mayalanan hamurdan orta boy mandalina büyüklüğünde parçalar alıp hafif unlanmış zeminde çay tabağından biraz büyük olacak şekilde açın. İçine 1 yemek kaşığı kadar iç koyup kenarları ortada toparlayarak kapatın. Kapattığınız tarafı alta getirin ve elinizle hafifçe bastırın. Bıçakla 6,7 veya 8 kesik atın Her kesiği aynı yöne doğru yan çevirin. Üzerine 1 çay kaşığı yoğurt eklediğiniz yumurta sarısını sürün ve fırına verin.

Limonlu Tart


MALZEMELER - Hamur için: (12 kişilik)

*120 gram soğuk tereyağı *2 su bardağına yakın (250 gr) un *2 yemek kaşığı pudra şekeri *3 yemek kaşığı soğuk su *1 yumurta sarısı *1 çay kaşığı vanilyalı şeker

(limonlu krema için)
*1 su bardağı süt *2 su bardağı su *3 yemek kaşığı buğday nişastası *2 yemek kaşığı un *3 yumurta sarısı *7 yemek kaşığı şeker *2 limonun suyu ve rendelenmiş kabuğu *1 çay kaşığı vanilyalı şeker *1 yemek kaşığı dolusu tereyağı

HAZIRLANIŞI
*Tereyağı ve unu robottan geçirin. Pudra şekeri, soğuk su, yumurta sarısı ve vanilyalı şeker ekleyip hızlıca yoğurun. Sertçe bir hamur elde edin.( Bu aşamada biraz buzdolabında bekletilse daha iyi olur.) Bir poşetin tek yan ve alt tarafını keserek açın. Arasında hamuru merdaneyle yarım santim kalınlığında açın. Yuvarlak yarım santim çapında kurabiye kalıbıyla hamurdan kesip, tart kalıplarına kenarları da kapatacak şekilde döşeyin. Hamurun üstünü çatalla delin ve fırına verin. Pembeleşince çıkarın. Krema için bütün malzemeleri çırpıp ocağa koyun pişince tereyağını ekleyip karıştırın ve pastaya sürün.

 


Kitabı satın almak için tıklayınız...

 



Bu haber 6,920 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,621 µs