En Sıcak Konular

Aşure günü yapılacak ibadetler neler?

23 Ekim 2015 12:18 tsi
Aşure günü yapılacak ibadetler neler? Muharrem ayının önemli günlerinden Aşure gününe özel ibadetler nelerdir? Aşure günü ibadetlerinin başında dua etmek, namaz kılmak, oruç tutmak gelmektedir. İşte aşure günü yapılacak ibadetler...

Yarın muharrem ayının 10. günü yani aşure günü. Aşure günü müslümanlar için büyük önem taşımakta. Aşure günü ibadetleri, büyük önem taşımaktadır ve aşure gününde yapılan ibadetlerin sevabı oldukça büyüktür.

Allahu Tealanın mübarek günlerden biri olarak belirlediği aşure gününde nasıl ibadet etmeliyiz? Her müslüman kendine farz olan ibadetleri hergün yapmalı fakat bazı dini günlerde yapılan ibadetlerin ise ehemmiyeti oldukça fazla. Aşure günü de bu günlerden biri. Aşure gününde kin ve nefretten uzak durarak ibadet etmek en hayırlısıdır.

ivayete göre: Her kim Âşûrâ gecesi abdest tazeleyip iki rekat namaz kıldıktan sonra, diz üstü çökmüş halde kıbleye yönelik vaziyette her birinin başında besmele çekereküç yüz altmış kere Âyete’l-Kürsî oku­duktan sonra kırk sekiz kere:

“(Habîbim!) De ki: Ancak Allâh’ın fazlı(nın tecellisi olan Kur’ân-ı Kerim) ile ve sadece O’nun rahmeti(nin eseri olan İslâm ve sünnet) ile (mutlu olsunlar). İşte sana! Sadece bununla (sevinip) ferah­lansınlar. O (bahsi geçen İlâhî lütuf ve rahmet), onların toplamakta oldukları (mallar, mahsuller, davar­lar vesâir fanî) şeylerden hayırlıdır”

(Yûnus Sûresi:58) âyet-i kerimesini okur da, sonra on iki kere:

“Ey Allâh! İşte bu, yeni gecedir, yeni aydır ve yeni yıldır. Öyleyse ey Allâh! Bana onun hayrını da, onda bulunanların hayrını da nasip et. Onun şerrini de, onda bulunanların şerrini de, onun fitnesinin şerrini de, onda meydana gelecek olan şeylerin şerrini de, nefsin ve kötü arzusunun şerrini de, kovulmuş şeytanınşerrini de benden çevir” derse, peşine de:

“Ey Rabbimiz! Bize dünyada da âhirette de güzel olan şevler ver ve bizi ateşin azâbından muhafazaet’ (Bakara Sûresi:201’den)gibi, Kur an-ı Kerim’den iktibas edilen dualardan dilediğiyle bitirir, sonra defaat ile tesbih, tehlil ve salevattan yani: “Allâh-u Tealâ’yı tesbih ederim, Allâh’tan başka hiçbir ilah yoktur. Allâh-u Tealâ, EfendimizMuhammed’e ve onun âl-i ashâbına salât-ü selâm eylesin” dedikten sonra:

 

“EyAllâh! Beni de, inanan erkekleri de kadınları da bağışla’ diyerek Müslüman erkek ve kadınların tümü için dua yaparsa, o sene bütün kötülüklerden korunmuş olur.”

(Mâü l Ayneyn, Na'tü’l-bidâyât, sh:166)

ÂŞÛRÂ GECESİNİ İHYÂ ETMENİN FAZİLETİ

Âşûrâ gecesi ihyası müstehab olan gecelerdendir. Nitekim Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edi­len bir hadîs-i şerifte RasuluLlah Sallallahu Alleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye keffâret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Âşûrâ gecesini ihyâ edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse, (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez.”

 (Geylânî, el-Ğunye, 2/89)

Ali (Radıyallâhu Anh) dan rivayete göre Rasülüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Herkim Aşûrâ gecesini (ibadetle,zikirle,namaz ve dualarla geçirerek) ihyâ ederse, Allâh-u Te‘âlâ da onu dilediğince ihyâ eder.”

(Abdülkadir el Geylani,el Ğunye, 2/89,94)

Allâh-u Te alâ nın maişeti (dilemesi) sonsuz olduğuna göre, bu geceyi ihyâ edenin iki cihanda nihayet­siz sûrette ihyâ olacağı, âbâd olacağı her türlü murâdına nâil olup, her korkusundan emin olacağı aşikârdır. Bu müjde sınırlı kılınmayıp Allâh-u Te âlâ nın sonsuz dilemesine havâle edilirse artık onun sınırım kim çizebilir?

Ebû Hureyre (Radtyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte Rasülüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:

“Her kim Âşûrâ gecesini ibadetle, zikirle, namaz ve dualarla geçirerek) ihyâ ederse, sanki o kişi Allâh-u Te alâ ya semâvât ehlinin ibadeti kadar iba det etmiş gibi olur.”

 (Süyûtî, el-Le’âli'l-"masnûa, 2/109-110; îbnü Arrâk,Tenzihüş şeri a 2/150-151) )


Bu haber 3,179 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,138 µs