Aşure günü yapılacak ibadetler neler?
23 Ekim 2015 12:18 tsi
Muharrem ayının önemli günlerinden Aşure gününe özel ibadetler nelerdir? Aşure günü ibadetlerinin başında dua etmek, namaz kılmak, oruç tutmak gelmektedir. İşte aşure günü yapılacak ibadetler...
Yarın muharrem ayının 10. günü yani aşure günü. Aşure günü müslümanlar için büyük önem taşımakta. Aşure günü ibadetleri, büyük önem taşımaktadır ve aşure gününde yapılan ibadetlerin sevabı oldukça büyüktür.
Allahu Tealanın mübarek günlerden biri olarak belirlediği aşure gününde nasıl ibadet etmeliyiz? Her müslüman kendine farz olan ibadetleri hergün yapmalı fakat bazı dini günlerde yapılan ibadetlerin ise ehemmiyeti oldukça fazla. Aşure günü de bu günlerden biri. Aşure gününde kin ve nefretten uzak durarak ibadet etmek en hayırlısıdır.
ivayete göre: Her kim Âşûrâ gecesi abdest tazeleyip iki rekat namaz kıldıktan sonra, diz üstü çökmüş halde kıbleye yönelik vaziyette her birinin başında besmele çekereküç yüz altmış kere Âyetel-Kürsî okuduktan sonra kırk sekiz kere:
(Habîbim!) De ki: Ancak Allâhın fazlı(nın tecellisi olan Kurân-ı Kerim) ile ve sadece Onun rahmeti(nin eseri olan İslâm ve sünnet) ile (mutlu olsunlar). İşte sana! Sadece bununla (sevinip) ferahlansınlar. O (bahsi geçen İlâhî lütuf ve rahmet), onların toplamakta oldukları (mallar, mahsuller, davarlar vesâir fanî) şeylerden hayırlıdır
(Yûnus Sûresi:58) âyet-i kerimesini okur da, sonra on iki kere:
Ey Allâh! İşte bu, yeni gecedir, yeni aydır ve yeni yıldır. Öyleyse ey Allâh! Bana onun hayrını da, onda bulunanların hayrını da nasip et. Onun şerrini de, onda bulunanların şerrini de, onun fitnesinin şerrini de, onda meydana gelecek olan şeylerin şerrini de, nefsin ve kötü arzusunun şerrini de, kovulmuş şeytanınşerrini de benden çevir derse, peşine de:
Ey Rabbimiz! Bize dünyada da âhirette de güzel olan şevler ver ve bizi ateşin azâbından muhafazaet (Bakara Sûresi:201den)gibi, Kur an-ı Kerimden iktibas edilen dualardan dilediğiyle bitirir, sonra defaat ile tesbih, tehlil ve salevattan yani: Allâh-u Tealâyı tesbih ederim, Allâhtan başka hiçbir ilah yoktur. Allâh-u Tealâ, EfendimizMuhammede ve onun âl-i ashâbına salât-ü selâm eylesin dedikten sonra:
EyAllâh! Beni de, inanan erkekleri de kadınları da bağışla diyerek Müslüman erkek ve kadınların tümü için dua yaparsa, o sene bütün kötülüklerden korunmuş olur.
(Mâü l Ayneyn, Na'tül-bidâyât, sh:166)
ÂŞÛRÂ GECESİNİ İHYÂ ETMENİN FAZİLETİ
Âşûrâ gecesi ihyası müstehab olan gecelerdendir. Nitekim Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte RasuluLlah Sallallahu Alleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Her kim o günde oruç tutarsa, kırk seneye keffâret olur (o kadar günahı da olsa silinir). Âşûrâ gecesini ihyâ edip de o günde oruçlu sabahlayan kimse, (çok kolay öleceği için) öldüğünde nasıl öldüğünü bilmez.
(Geylânî, el-Ğunye, 2/89)
Ali (Radıyallâhu Anh) dan rivayete göre Rasülüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Herkim Aşûrâ gecesini (ibadetle,zikirle,namaz ve dualarla geçirerek) ihyâ ederse, Allâh-u Teâlâ da onu dilediğince ihyâ eder.
(Abdülkadir el Geylani,el Ğunye, 2/89,94)
Allâh-u Te alâ nın maişeti (dilemesi) sonsuz olduğuna göre, bu geceyi ihyâ edenin iki cihanda nihayetsiz sûrette ihyâ olacağı, âbâd olacağı her türlü murâdına nâil olup, her korkusundan emin olacağı aşikârdır. Bu müjde sınırlı kılınmayıp Allâh-u Te âlâ nın sonsuz dilemesine havâle edilirse artık onun sınırım kim çizebilir?
Ebû Hureyre (Radtyallahu Anh)dan rivayet edilen bir hadîs-i şerifte Rasülüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur:
Her kim Âşûrâ gecesini ibadetle, zikirle, namaz ve dualarla geçirerek) ihyâ ederse, sanki o kişi Allâh-u Te alâ ya semâvât ehlinin ibadeti kadar iba det etmiş gibi olur.
(Süyûtî, el-Leâli'l-"masnûa, 2/109-110; îbnü Arrâk,Tenzihüş şeri a 2/150-151) )
Bu haber 3,424 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle