En Sıcak Konular

Hamileler kurban etine dikkat!

2 Ekim 2015 13:20 tsi
Hamileler kurban etine dikkat! Yaklaşan Kurban Bayramı, hamileler ve anne karnındaki bebekler için büyük bir riski de beraberinde getiriyor.

Vücutlarında toxoplazma paraziti bulunduran bazı hayvanların çiğ ya da az pişmiş etlerinin yenilmesi ile insana bulaşabilen 'toksoplazma', gebelerde enfeksiyon oluşturabiliyor ve anne karnındaki bebeğe de geçebiliyor. Genellikle belirtisiz bir enfeksiyon şeklinde seyreden toksoplazma enfeksiyonu, bebeğe geçmesi durumunda düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde kalıcı hasara yol açabiliyor ya da gelişim geriliği oluşturabiliyor.

Kurban Bayramı öncesi tüm gebeleri uyaran ve toksoplazma parazitinden korunmak için tavsiyelerde bulunan Ankalab Laboratuvarları doktoru Doç. Dr. Çakır Güney, “Bu parazit bazı hayvanların vücutlarında bulunuyor ve bu hayvanların etleri pişirilmeden ya da az pişmiş yenildiğinde insana geçebiliyor” dedi.

Laboratuvar testleriyle kanda bu parazite karşı vücudun bağışıklık sisteminin ürettiği antikorların varlığının saptanabildiğine dikkati çeken Güney, “Etlerin bol miktada tüketildiği Kurban Bayramı’nda toksoplazmadan korunma önlemlerine dikkat edilmeli ve varsa riskli durumlarda, özellikle hamilelik esnasında veya öncesinde kanda toksoplazmaya karşı antikor oluşup oluşmadığı araştırılmalıdır” ifadesini kullandı.


GELİŞİM GERİLİĞİNE NEDEN OLABİLİYOR

Ankalab doktoru Güney, esas olarak ev dışına çıkan evcil kedilerin dışkılarında söz konusu parazitin bulunduğuna işaret ederken, şunları kaydetti:

“Toksoplazma ile enfekte kurban etleri hamile anne karnındaki bebekler için büyük bir riski beraberinde getirebilir. Çiğ ya da az pişmiş etlerden insana bulaşan toksoplazma gebelik esnasında enfeksiyon oluşturabiliyor ve doğmamış bebeğe bulaşabiliyor. Toksoplazma enfeksiyonu, düşüğe sebep olduğu gibi göz ve beyinde hasara yol açabiliyor, bebekte gelişme geriliği oluşturabiliyor. Gebeliğin haftası ne kadar ileriyse enfeksiyonun plasente yoluyla bebeğe geçme olasılığı da o kadar yüksektir.”


PARAZİTTEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Anne adaylarının gebelik planladıkları dönemde bu enfeksiyonu geçirip geçirmediklerini kan ölçümlemelerini yaptırarak öğrenmelerini öneren Doç. Dr. Çakır Güney, hijyen kurallarının önemine değinerek, “Kurban etleri iyi pişirilerek yenmeli, meyve ve sebzeler iyi yıkanmalı. Anne adayları kedilerle yakın temasta bulunmamalı” uyarılarında bulundu.



Bu haber 2,315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,451 µs