Sosyal medya benlik karmaşasına yol açıyor
18 Eylül 2015 10:48 tsi
Sosyal medyadaki beğenilme arzusu benlik karmaşasına yol açıyor
Son zamanlarda sosyal medyada takipçi sayısını artırma ve beğenilme isteği kişilerde benlik karmaşasına yol açıyor. Psikiyatrist Dr. Uğur Hatıloğlu bu konuda önemli uyarılarda bulunuyor.
Kendilik nesneleri anne baba, daha geniş anlamıyla da çocuğun yaşamında önem taşıyan, çevresinde bulunan kişiler olarak öne çıkıyor.
Özdeğer, özsaygı ve kendi hakkımızdaki ideallerimizle ilgili bütünler toplamı olan kendilik algısındaki sorunlar bir hayat boyu sürebiliyor. Yetersiz gelişimi ise suça eğilim, depresyon, süreğen umutsuzluğa yol açıyor.
Depresyon ve kaygıyı tetikliyor
Kendilik algımızı bozan pek çok şey var bunlardan biri de aslında farkında olmadan bizi tuzağına düşüren sosyal medya.
Sık sık telefona bakma ihtiyacı duyuyor, sürekli ne paylaşım yapacağım diye düşünüyor ve internet olmadığında kaygılanıyorsanız kendilik algılarınız değişmeye başlamış demektir. Sonra da gelsin depresyon, kaygı, anksiyete
Sanal ortamda görünüş ve sözlere aldanmayın
Günümüzde kişileri sanal kimliklerine göre tanıdığımızı vurgulayan US Psikiyatri Enstitüsünden Psikiyatrist Dr. Uğur Hatıloğlu, şu görüşlere yer verdi: İnsanlar sosyal medyayı en çok benliklerinin özsevici (narsisist) tarafını okşamak için kullanırlar.
Paylaşılan gönderinin beğenilme sayısı arttıkça o tarz paylaşımları daha çok yapma eğilimi de artar. Aynı şekilde beğeni sayısı azaldıkça kişi hemen Bu aralar yanlış bir şey mi yayınladım, Nerede hata yaptım gibi kaygılarla normal hayatta yapmayacağı şeyleri yapıp kendini olduğundan farklı gösterir.
Bu da kişide düşük benlik saygısına (yetersizlik, boşluk duyguları) yol açıp, depresyonu tetikleyebilir. Oysaki değerliliğimiz ya da yeterliliğimiz kişilerin anlık beğen tuşuna basmasına bağlı değildir. Diğer açıdan bakıldığında ise; bazı kişiler sosyal medyada paylaşım yaparken beğeni sayısının önemsiz olduğunu, sosyal medyayı keyfince kullandığını, kimin ne yaptığının ve kendisi için ne düşünüldüğünün hiçbir önemi olmadığını söylerler.
Bu durum, kişilerin özgüveninin yüksek olduğunu gösteriyor olabilir. Ancak tam tersi, görünüşe aldanmamak gerekir. Çünkü bu kişiler de kendilerini sanıldığından daha fazla yetersiz veya değersiz hissediyor olabilirler.
Takipçi azsa
Sosyal medyada takipçi sayısını artırmaya yönelik sistemler oldukça popüler. Kişinin takipçi sayısı ne kadar yüksek ise o kadar olumlu algılanıyor. Daha popüler, sosyal, daha hayran olunan, daha güzel bir hayat yaşayan, mutlu, umutlu, pırıl pırıl insanlar gibi düşünülüyor. Eğer takipçi sayısı az ise; sıradan, herkes gibi, normal, silik, asosyal ve içe kapanık gibi algılanıyor. Bu durum mutsuzluk hissi ve değersizlik düşüncelerini tetikleyebilir. İnsanların bizim için beğen buyurmalarına göre kendimizle ilgili mutlu olmak ne kadar gerçekçi değil ise bunun az olması da kişinin değersiz veya yetersiz olduğunu göstermez.
Bu haber 2,778 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle