Sakatat aslında engin bir deniz
Tarihe baktığımız zaman en fakirin masasından tutun da en zenginin sofrasına kadar sıkça rastlıyoruz ona. Türklerin en çok sevdiği yiyeceklerden
Seyyar aşçılar tarafından sokakta satılmış, halkı doyurmuş
Tarihi lokantaların, meyhane kültürünün aranan parçası olarak sofralardan eksik olmamış
Ciğerci dediğimiz, sadece sakatatın satıldığı bir meslek kolu oluşturmuş
Çocukluğunda sakatatların piştiği bir evde büyüyen ve o günlerden itibaren sakatata ilgi duyan ünlü genç şef Pelin Dumanlı, üniversite yıllarında da konunun ne kadar derin ve daha önce hiç çalışılmamış olduğunu fark etti. Bir de yemek tarihi alanında yaptığı araştırmaların tadına varınca, gastronomiden mezun olduktan sonra yüksek lisans tez konusu olarak sakatatı seçti.
İki yıl boyunca çeşitli röportajlar, mezbaha ve ciğerci ziyaretleri, kaynak taramaları sonunda kendine çok geniş bir çalışma alanı oluşturdu ve sonunda ortaya Türkiye'de sakatat ile ilgili yazılmış en kapsamlı bu kitap çıktı.
Bu kitap sakatat ile ilgili yazılmış dünyada dördüncü, ülkemizde ise ilk olma özelliği taşıyor.
Bu kitabı okuyunca, sakatat yemek tariflerini zevkle uygulayıp afiyetle yiyeceksiniz.
Sakatatın sağlığınıza faydasını göreceksiniz.
"Prof. Dr. Canan Karatay, senelerdir bu gerçeği kafamıza çakıyor, istediğiniz kadar yumurta, pirzola, tereyağı yiyin diyor. Ben de ekliyorum: Sakatat yiyin, sakata gelmeyin!"
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta
"Kolesterolün yükselme mantığını algılayamayacak kadar körelmiş bilimsel zekâ, meseleyi sakatata bağlayarak sonlandırmaya çalışırken, National Geographic belgesellerinde ceylanı avlayan aslanın önce nereyi yediğini algılamakta elbette zorlanır!"
Yard. Doç. Dr. Yavuz Dizdar
"Bugün ülkemizde yaşayan insanların %90'ından fazlasında D vitamini eksikliği var maalesef. D vitaminini bolca alabilmek için bol bol ciğer ve sakatat yiyin."
Dr. Ümit Aktaş
"Bu kitap, eğer et yemeyi seçtiyseniz, o etin her bir parçasının geldiği hayvanı kutsamanız, varlığına şükretmeniz için pusula olsun. Dalak, kuyruk, yürek ve böbrek deyip geçmeyin. Ötesini bilmeniz için, tanımanız lazım."
Defne Koryürek
"Çok değil bundan 20 sene öncesine kadar sakatat gelişmiş ülke mutfaklarında göz ardı edilen ürünler arasındaydı. Avrupa Birliği sözde hijyenik nedenlerle kokoreçi yasaklamaya kalktığında Ege'nin karşı yakasından haklı itirazlar yükselmişti. Ama şimdi başta Fransız aşçılar olmak üzere tüm dünyada yükselen bir sakatat hayranlığı var. Ünlü şef Bocusse, mönüsüne dana alın eti ve uykuluk koymayı ihmal etmiyor... Anadolu Mutfağı araştırmacıları ise coğrafyamızın her köşesinde antik çağlardan beri sakatat tüketildiğini biliyorlar... Hititlerin en meşhur yemeği günümüzde Adana'da yapılan cartlak kebabına benzeyen bir ciğer kızartmasıydı. Türkler Orta Asya steplerinden beri işkembe başta olmak üzere hep sakatat tüketiyor... Kurban ise kulaklarına kadar her şeyi pişirilen bir mübarektir. Pelin Dumanlı bu kitabıyla çok tüketilen ama az yazılmış bir konuda kapıyı aralıyor... Eh ne de olsa 'Batna ciladır işkembe'...
Nedim Atilla
Pelin Dumanlı kimdir?
1988 İstanbul doğumlu. Yeditepe Üniversitesi'nde burslu okuduğu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden 2010 yılında mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Bilgi Üniversitesi, Kültürel İncelemeler Bölümü'nde tamamladı.
Eğitim hayatına devam ederken, bir yandan kasap ve organik pazar gibi sektörün farklı hizmetlerinde çalıştı. Stajlarını önce ABD'de sonra da iki yıl üst üste Four Seasons Hotel İstanbul at the Bosphorus'ta yaptı.
Profesyonel meslek hayatına Otto İstanbul'da mutfak ve banket koordinatörü, Refika'nın Mutfağı'nda Mucize Lezzetler TV programından sorumlu koordinatör olarak devam etti.
2013 yılında İstanbul'dan Bodrum'a göçtü. Haziran 2014'te ise profesyonel ve amatörlere yönelik gastronomi eğitimleri veren kendi markası Foodrum'u ortaya çıkardı.
Çalışmalarını Foodrum çatısı altında yürütmektedir. Ayrıca Migros Ticaret A.Ş. ile Uzman Kasap ve İyi Et projelerinin danışmanlığını yapmaktadır. Her gün yeni tarifler ve teknikler ile pişerek mutfak kültürü konusunda incelemelerine devam etmekte, yemek kültürü alanında yaptığı araştırmaları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmaktadır.
'Sakatat'
Teknik Özellikler
Yazar: Pelin Dumanlı
Yayınevi: Hayykitap - 316
Kategori: Doğal Beslenme - 12
Türü: Yemek
Birinci baskı: Eylül 2015
Sayfa sayısı: 159
Ebat: 15,5 x 23 cm
Fiyatı: 15 TL
ISBN: 978-605-9841-22-1
Barkod: 9786059841221
Kitaptan ilginç bir tarif!
SAKATAT GÜZELLEMESİ
Malzeme:
1 adet kuzu ciğer (Arnavut ciğerlik doğranmış, zarı alınmış, yıkanmamış)
2 adet kuzu yürek (temizlenmiş, yaklaşık 1,5 cm'lik parçalara
doğranmış ve ılık suda bekletilmiş)
2 adet kuzu böbrek (temizlenmiş, yaklaşık 1,5 cm'lik parçalara
doğranmış ve ılık suda bekletilmiş)
Defne yaprağı
Hazırlama:
Önceden suda bekletilmiş çöp şişlere sırasıyla sakatatları dizin, aralarına defne yaprağı da ekleyin. Izgarada yaklaşık 8 dakika pişirin, yanında ayrı minik kâselerde kimyon, kekik, kırmızı pulbiber ile servis ederseniz hoş bir sunum olur.
Değerli okuyucumuz,
Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
· Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
· Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
· Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
· Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
· Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
· Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
· Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.
Yorumlar
+ Yorum Ekle