En Sıcak Konular

Yanlış ilaç kullanımı öldürebilir!

24 Haziran 2015 11:02 tsi
Yanlış ilaç kullanımı öldürebilir! Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte artan zayıflama ilacı kullanımına dikkat çekerek, bitkisel ürünlerin yanlış kullanıldığında öldürebileceğine dikkat çekti.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti'nin bugün yaptığı basın açıklaması, zayıflama ilaçlarının yanlış kullanımının açabileceği tehlikelere işaret etti.
Heyetin açıklaması şu şekilde:

MASUM DEĞİL!



"Reklamında ünlü kişiler oynatılarak, masummuş algısı yaratılan ve çeşitli satış teknikleriyle piyasaya sürülen bitkisel ürünler bu kez can almadı ama ölümden dönen genç kız, karaciğerini kaybetti. Genç kız, organ nakli ile yeniden eski sağlığına kavuşmaya çalışıyor. Konya’da hemşirelik bölümü öğrencisi genç kızın, reklamlardan görerek kolaylıkla temin ettiği zayıflama ürünü, piyasada elini kolunu sallayarak gezen umut tacirleri tarafından satılmaya, reklamı yapılmaya, can almaya devam ediyor. İçerisinde ne olduğu bilinmeyen, kim tarafından nerede üretildiği belli olmayan, internet üzerinden ve çeşitli mağazalardan kolaylıkla temin edilebilen bitkisel ürünlere karşı bir kez daha uyarıyoruz; bitkiler yanlış kullanıldığında ölüme neden olabilir!

Tarım Bakanlığı’ndan kolayca ruhsat alan ve piyasaya hiçbir kontrol mekanizmasından geçmeden sürülen ve sonrasında takip edilmeyen bu ürünlerin ruhsatlandırmasının da acilen sağlık bakanlığı tarafından yapılması gerekiyor! Bizler sırf adına “bitki” dendiği için bu tür ürünlerin Tarım Bakanlığı tarafından ruhsat almasına karşıyız. Çünkü, bu tür bitkisel ürünler, Konya örneğinden de anlaşılacağı gibi, kolaylıkla ruhsat alındıktan sonra hiçbir denetim olmaksızın reklamı yapılıyor ve piyasada satılıyor. Oysa ister bitkisel ürün olsun, ister kimyasal ürün olsun; bu ürünler birer ilaçtır. Eczacı ve hekim kontrolü dışına çıkarılarak vatandaşların kullanımına açılan her ürün ise, birer sağlık mayınıdır.

REKLAMLA YARATILAN SANAL GERÇEKLİK ÖLÜMCÜL OLABİLİR


Unutulmamalıdır ki, ilaç herhangi bir ürün değildir. İlaçta reklam yalnızca yanıltıcı değil aynı zamanda birey ve toplum sağlığını tehdit eden bir unsurdur. Reklamla yaratılan sanal gerçeklik, ölümcül sonuçlar yaratabilir. Biz eczacılar, yeni ölümler yaşanmadan halkımızı, ilaçlarını sadece eczanelerden almaları; yetkilileri ise, bu ilaçların diğer ilaçlar gibi Sağlık Bakanlığı’nın izin ve kontrolünde, eczanelerden halka ulaştırılması konusunda uyarıyoruz. Hiçbir şey için geç olmadığını belirtiyor, kendini sorumlu hisseden herkesi daha fazla duyarlı olmaya çağırıyoruz."

hürriyet


Bu haber 3,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,270 µs