Egzamadan nasıl kurtuluruz?
21 Mayıs 2015 10:58 tsi
Egzamnın nedenleri nelerdir, nasıl geçer?
Egzama yaygın bir cilt hastalığıdır. Geniş bir yelpazeye sahip olan egzama hastalığı, içsel ve dışsal faktörlerin sonucu olarak sınıflandırılmaktadır. İçsel olan egzama türleri; seboreik egzama ve atopik egzamadır.
Dışsal sebepli egzama türleri ise; alerjik temas egzaması, tahriş egzaması ve güneşe bağlı fotokontakt egzamadır. Türlerin bazıları kişilerde kronik egzama olarak görülmektedir. Her yaş grubunda görülebilecek olan egzama, çocuklarda daha çok atopik egzama türüyle karşımıza çıkmaktadır.
EGZAMANIN NEDENLERİ
Günümüzde halen egzamanın oluşma sebebinin kesin olarak bilinmediğini söylemek mümkündür. Fakat bu hastalık için bir takım tetikleyici faktörler bulunmaktadır. Kullanılan ilaçlardan, cilde temas eden potasyum bikromat veya kozmetik ürünleri egzama nedeni olabilir. Enfeksiyona bağlı olarak oluşan egzamalar mantar veya mikroorganizma kökenlidir.
Egzama belirtileri arasında; eritem, dokuda kızarıklık, şiddetli kaşıntı, deride pullanma, kabuklanma, kepeklenme ve doku çatlaklarından gelen sızıntı gibi bulgular sayılabiir. Ciltte bulunan maphigi mukoza cisimciği, derideki hücreleri birbirinden ayırır. Ayırma işlemini, hücrelerin arasında bulunan bağları kopararak sonuçlandırır ve egzamalı bölgede kabarcıkların oluşmasına sebep olur. Egzama hastalığının belirtileri olan eritem, kabarcıklanma, kızarıklık, kaşıntı, parlaklık ve pullanma her zaman aynı anda görülmeyebilir. Her bulgu bir evre olarak görülebileceği gibi bu semptomlardan birinin belirginliğiyle de hastalığın seyri devam edebilir. Akut egzamalarda daha çok kaşıntı ve akıntı görülmekte olup kronik egzamalarda ise şiddetli kaşıntı, kabarcık oluşumu ve pullanma görülür. Kaşıntının ardından, çevresi kabarcıklı oval şekillerin görülmesi de muhtemeldir. Bu semptomlar, vücudun her bölgesinde görülebilir.
EGZAMA TEDAVİSİ
Akut egzama tedavisi, medikal olarak mümkündür. Haricen kullanılabilecek kremler ya da oral yöntemle alınabilecek kapsüller akut egzamanın tedavisinde kullanılır. Kronik egzamaların ise tetikleyici etkenleri bastırılarak dönemsel iyileşmeler sağlanabilir. Kronik egzama hastaları, egzamayı tetikleyici faktörlerden olan stres ve uykusuzluktan uzak durmalıdırlar. Kimyasal hiçbir maddenin cilde temas etmemesi gerekmektedir. Özellikle deterjan, sabun ve parfümler egzamalı bölgenin zarar görmesine sebep olacaktır. Asit özelliği fazla olan sebze ve meyvelerin (özellikle limon ve domates) egzamalı bölgeye temas etmemesi de önemlidir. Egzama belirtileri görüldüğü takdirde tedavi sürecini başlatmak üzere bir uzman dermatologa başvurulmalıdır.
Bu haber 3,743 defa okundu.
Yorumlar
+ Yorum Ekle