En Sıcak Konular

Kuran'da ki süt mucizesi

29 Ocak 2014 09:58 tsi
Kuran'da ki süt mucizesi Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır, size onların karınlarındaki fers (yarı sindirilmiş gıdalar) ile kan arasından, içenlerin boğazından kolaylıkla kayan dupduru bir süt içirmekteyiz. (Nahl Suresi, 66)

KAN DOLAŞIMIYLA SEVK EDİLİR

Vücudun beslenmesini sağlayan temel maddeler, sindirim sistemindeki kimyasal dönüşümler sonucunda oluşur. Sindirilen bu besin maddeleri daha sonra bağırsak duvarından kan dolaşım sistemine geçerler. Kan dolaşımı sayesinde ilgili organlara sevk edilmiş olurlar.

SÜTÜN FİZYOLOJİK OLUŞUMU

Yukarıdaki tabloda mide kanalından gelen yarı sindirilmiş besinlerle damarlardan gelen kanın birleşerek vücuda dağılımı görülmektedir.

Bu karışımın bir kısmı kaslara ve diğer vücut dokularına dağılırken, bir kısmı da süt bezlerine süt olarak salgılanmak üzere ulaşmaktadır.

Süt bezleri de diğer vücut dokuları gibi kan yoluyla kendilerine getirilen sindirilmiş gıdalarla beslenirler. Bu nedenle kan, besinlerden gelen gıdaların toplanıp iletilmesinde çok önemli bir rol oynar.

Süt de tüm bu aşamalardan sonra süt bezleri tarafından salgılanır ve sindirilmiş besinin kan dolaşımıyla taşınması sonucunda oluştuğu için besin değeri oldukça yüksektir.

CİDDİ ZEHİRLENMELERE NEDEN OLABİLİR

İnsanlar ne hayvanın karnındaki yarı sindirilmiş besini ne de hayvanın kanını doğrudan tüketemezler.

Dahası bunların herhangi birini ya da karışımlarını doğrudan tüketmeleri ciddi zehirlenmelere hatta ölüme bile yol açabilir.

KAN İÇİLEBİLİR HALE GELİR

Ne var ki Allah, yarattığı son derece kompleks biyolojik sistemler sayesinde, bu sıvıların içinden temiz ve sağlıklı bir gıdayı insanların faydasına sunmaktadır.

Böylece insanların doğrudan tüketemeyeceği kan ve yarı sindirilmiş besinden içilir nitelikte, besleyici süt üretilmiş olur.

İLK KEZ BİR ARAP ALİMİ TARİF ETMİŞTİR

Arap alimi İbn-i Nefis, 1242 yılında insan vücudundaki kan dolaşımını ilk kez doğru olarak tarif eden kişi olmuştur. İngiliz doktor William Harvey'in 1616 yılında ilan ettiği kan dolaşımı modeli ise, konu hakkındaki bilgilerin yaygınlaşmasında etkili olmuştur.

YÜZYILLAR ÖNCESİNDEN BİLİNMİŞ

Dolayısıyla Kuran'da sütün bileşenlerinin asıl kaynağı, yüzyıllar öncesinden en doğru şekilde tarif edilmiştir.

Memelilerin sindirim sistemine, kan dolaşımına yönelik uzmanlık gerektiren böyle bir bilginin, Kuran'ın indirildiği dönemde insanlar tarafından bilinmesinin mümkün olmayacağı son derece açıktır.

Görüldüğü gibi Nahl Suresi'nin 66. ayetinde, sütün biyolojik oluşumu ile ilgili tarif edilenler, fizyoloji, anatomi gibi bilimlerin günümüzde ortaya koyduğu bilgilerle büyük bir uyum içindedir.

SÜT İÇMENİN DİĞER FAYDALARI

Doğanın sağlık kaynağı


Bu beyaz içecek kalsiyum, D vitamini, fosfor ve kemiklerinizin ve dişlerinizin sağlıklı ve sağlam olmasını sağlayan diğer besinleri içerir. Ayrıca kan damarlarınızın ve kaslarınızın düzenli çalışmasını sağlar.

Dengeli besleyici öğeler içerir

Süt, besleyici öğeler açısından zengindir ve karbonhidrat ve protein açısından da özel bir dengeye sahiptir. Ayrıca kan basıncını da düzenler.

Güçlü kemikleriniz olmasını sağlar

Vücudunuzdaki kalsiyumun %99'u kemikleriniz ve dişlerinizdedir.

Süt, güçlü kemik ve dişlere sahip olmanızı sağlar. Ayrıca birçok araştırma, sütün, kemik yoğunluğunu da arttırdığını ispatlamıştır.

Bu da daha az kırık ve daha düşük kemik erimesi riski anlamına gelir.

Kalsiyum kanınızın sağlıklı kalmasını sağlar ve kaslarınızı güçlendirir

Vücudun geri kalan kalsiyumu, kaslarda, kanda ve hücrelerarası sıvıda bulunur ve kassal hareketler ve dolaşımsal faliyetler için kalsiyuma ihtiyaç duyar.

İnsan vücudunu, kan dolaşımındaki kalsiyumu dengede tutabilmek için çok çabalar çünkü kandaki kalsiyum sayesinde homeostazi (dengeleşim) sağlanır.

Kalsiyum kan damarlarının büzülmelerinde ve açılmalarında büyük rol oynar.

Eğer kalsiyum oranı düşerse, vücut, kanda ihtiyacı olan kalsiyumu dengeleyebilmek için kemiklerden kalsiyum çekmeye başlar fakat siz, günlük besinlerinizde, yeterince kalsiyum alırsanız, hem kanınızdaki kalsiyumu, hem de kemiklerinizdeki kalsiyumu normal oranda tutar ve vücudunuzu korursunuz.

Süt içenler daha zayıf olmaya yatkındırlar

Süt tüketenlerin günlük beslenme şekli daha sağlıklıdır, bu nedenle de süt içmeyenlere göre genellikle daha zayıftırlar.

Araştırmalara göre, süt içen annelerin, süt içen çocuklarının olma oranı daha fazladır ve süt, çocuklara ihtiyaçları olan besinleri verdiği gibi, birçok sağlıksız içecekten daha az kaloriye sahiptir.

Ayrıca az yağlı sütler tercih ederek, alacağınız kaloriyi azaltmak da elinizdedir.

Ne oranda içilen süt faydalıdır?

Ne kadar içerseniz için süt faydalıdır ama ideali günde 1 bardaktır. 3 bardak süt ise kalsiyum ihtiyacınızın %100'ünü karşıladığı gibi, D vitamini ihtiyacınızın %75'ini karşılar ve yüksek kalitede protein, potasyum, fosfor, A vitamini ve B12 vitamini de almanızı sağlar.

Bütün bu faydalarının yanında süt, günlük sıvı (su) ihtiyacınızı da gidermenize yardımcı olur. Çünkü sütün %90'ı sudan oluşur ve 1 bardağı 80-120 kalori içerir.

Laktoza karşı reaksiyon gösteren bir vücudunuz varsa bile sütten vazgeçmeyin

Laktoz intoleransınız olabilir ama bu süt içemeyeceğiniz anlamına gelmez!

Genellikle intoleransınızın durumu, bir seferde tükettiğiniz süt ve süt ürünlerine bağlıdır.

Bir kerede daha az oranda süt tükettiğiniz takdirde, semptomlarınız azalabilir hatta yok olabilir.

Ayrıca, marketlerde satılan laktozsuz sütlere kolayca ulaşabilirsiniz.

Sütü günlük besin tüketiminize daha fazla eklemeniz için ipuçları:

Güne sütle başlayın; sütü, sabahları yediğiniz mısır gevreğine ekleyin. Ayrıca smoothie içmeyi seviyorsanız, smoothienize de süt ekleyebilirsiniz.

Sütü atıştırmalık olarak için; süt mükemmel bir akşam üzeri atıştırmalığıdır. Sizi doyaracağı gibi enerjinizin de yüksek olmasını sağlayacaktır.

Kahve alışkanlıklarınızı değiştirin; kahvenizi ve çayınızı sütlü içmeye başlayın.

Acıktığınızda sütle bastırın; bir partiye gitmeden önce az yağlı bir bardak süt için. Bu açlığınızı bastırır ve yiyecek ve içecek konusunda daha akıllıca seçimler yapmanızı sağlar.

Tatlı olarak süt için; aromalı sütlerle tatlı ihtiyacınızı giderebilirsiniz.

Egzersizden sonra içilecek mükemmel içecek süttür; araştırmalar, spordan sonra kaslarınızın tekrar kendini onarması için süt içmenizin etkili olacağınız göstermektedir.

Yatmadan önce süt için; süt, uyumanıza yardımcı olur ve uykunuzu daha kaliteli almanızı sağlar.


Bu haber 4,341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,443 µs