En Sıcak Konular

Burun tıkanıklığı, birçok hastalığın nedeni

11 Aralık 2013 10:45 tsi
Burun tıkanıklığı, birçok hastalığın nedeni Dr. Bahadır Baykal, burun tıkanıklığının beraberinde pek çok Sağlık problemini getirdiğini söyledi.

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, burun tıkanıklığının çoğu zaman önemli bir sağlık sorunu gibi görülmediğini ancak beraberinde pek çok problemi getirdiğini söyledi. Baykal, “Uyku bozukluğu, horlama, şiddetli baş ağrısı, kalp rahatsızlığı, hipertansyon ve tat-koku bozuklukları burun tıkanıklığının sebep olduğu rahatsızlıklardan bazılarıdır.” dedi.

Op. Dr. Bahadır Baykal, Burun tıkanıklığının sebepleri hakkında bilgi verdi. Burun tıkanıklığının farklı farklı nedenleri olduğunu söyleyen Baykal, “Bazen basit bir kemik eğriliği bazen de burun eti şişmesi bu duruma sebep olabilir. Burun içinde olmaması gereken kitlesel oluşumlara da (polip) sık rastlıyoruz. Tabii alerji ve hava kirliliğini de unutmamak gerekir.Temiz olmayan ortam havası, konka adını verdiğimiz burun etlerinin ve burun mukozasının şişmesine neden olur. Aynı şekilde sigara içenlerde de burun tıkanıklığı sıktır. Özellikle burun ameliyatı geçirdikten sonra kişi sigara içmeye devam ederse bir süre sonra burnu tıkanmaya başlar.” ifadelerini kullandı.

Sigara dumanının burun ve sinüslerdeki temizleme hareketini direkt olarak bozduğunu belirten Baykal, “Temizleme işlemi iyi olmazsa partiküller, tozlar ve zararlı maddeler burnun içinde kalır ve burun etlerinin şişmesine, mukozal dokunun ödemlenmesine neden olur. Bir süre sonra tıkanıklık artar, sinüslerin fonksiyonları da etkilenir. Eğer sigara içimi kesilirse kısa zamanda burun sağlıklı yapısına kavuşur.” diye konuştu.

Burun kemik eğriliğinin toplumda burun tıkanıklığının en sık nedeni olarak bilindiğini aktaran Baykal, şunları kaydetti: "Konka adı verilen burun etlerinin büyümesi ya da şişmesinin burun tıkanıklığı şikayetlerine daha fazla yol açıyor. Öncelikle burun eti büyümesi tek başına mı? Yoksa deviasyon denilen kemik eğriliğiyle birlikte mi? Bunu değerlendirmek gerekir. Çoğu zaman deviasyon ameliyatında başarı için aynı anda şişmiş konkaları küçültme cerrahisi yapıyoruz. Bazen radyofrekans ile küçültme yeterli olabiliyor zaman zaman da endoskopik konka redüksiyonuna yani cerrahiye gereksinim duyabiliyoruz. Burun eğriliğinin bulunmadığı hastalarda sadece burun etlerine girişim yeterlidir.”

Burun tıkanıklığının çoğu zaman önemli bir sağlık sorunu gibi görülmediğini ancak beraberinde pek çok önemli problemleri getirdiğini vurgulayan Baykal, “Mesela uyku bozukluğu ve horlama, şiddetli baş ağrısı, kalp rahatsızlığı, hipertansyon ve tat-koku bozuklukları burun tıkanıklığının sebep olduğu rahatsızlıklardan bazılarıdır. Koku ve tat alamama problemine hastalar çok fazla önem vermiyor, belki de tedavi edilemeyeceğini düşündüğü için doktora geç başvuruyor. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki; tat ve koku duyularının körelmesi sıklıkla çocukluk döneminde tedavisi yapılmamış kronik burun tıkanıkları sonucu gelişiyor. Kokuların tanınarak koku hafızasının oluşturulması çocukluk döneminde başlıyor, bu nedenle çocuklarda burun tıkanıklığına yol açan nedenleri araştırıp tedavilerini yapmak çok önemli.” şeklinde konuştu.

Burun tıkanıklığının insanoğlunun en eski şikayetlerinden olduğunu aktaran Baykal, sözlerine şöyle devam etti: “Kimisi için sorun olmayan bu durum çoğu zaman hayatımızı kabusa dönüştürebiliyor. Başımız ağrıyor, uyku kalitemiz bozuluyor, tat ve koku duyumuz köreliyor, ağızdan nefes almaya bağlı olarak sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmemize sebep olabiliyor."

CİHAN


Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,652 µs