En Sıcak Konular

Sonbahar detoksuyla diri kalın

10 Eylül 2012 09:57 tsi
Sonbahar detoksuyla diri kalın Mevsim değişimleri genel sağlık üzerinde olumsuz etkiler yapıyor; yorgunluk, halsizlik, isteksizlik gibi.

Havaların serinlemesi, günlerin kısalması, hareketin azalması, iştahımızı, hayat kalitemizi ve çalışma tempomuzu da etkiliyor. Tüm bunların üstesinden gelmenin en etkili yolu ise beslenmede yapılacak yenilikler...Sonbahar ve ilkbaharda mevsim dönüşümleri kişiyi hem yorgun düşürüyor hem depresif ruh haline sokuyor. Sağlıklı beslenme ve beslenme sistemimizde yapacağımız ufak değişikliklerle güz bitkinliğinden kurtulmak mümkün.

İşte diyetisyen Nil Şahin Gürman’ın bu konuda ilaç gibi gelecek önerileri:


1- Su içme alışkanlığı kazanın : Hâlâ su içme alışkanlığı kazanmadıysanız artık yeter, ekim detoksunu fırsat bilip, susamasanız da su için. Günde 8-15 su bardağı su kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacak ve mevsim değişikliklerine bağlı oluşabilecek sindirim sistemi problemlerini çözecektir.

2- C vitaminini yeterli ve düzenli tüketmeyi ihmal etmeyin: Baharmevsiminde tüketimine en çok dikkat etmemiz gereken vitamin C vitaminidir. Yemeklerinizde C vitamininden zengin olan yeşilbiber, kuşburnu, maydanoz gibi besinleri ve C vitamininin kaynağı olan taze sebze vemeyveleri her zaman yiyin.

3- Kafein tüketiminde çok serbest olmayın: Sonbaharda, havaların soğuması, günlerin kısalması, gecelerin uzaması ile birlikte soğuk içecekler yerini sıcak içeceklere bırakır. Sabah uyanabilmek veya gün içerisinde yorgunluğu yenmek gibi birçok değişik nedenle sebep yaratarak, öğleden sonra beş çayında ve uzun akşam sofralarında da bol bol tükettiğimiz çay ve kahve tüketimini kontrol altında tutmalıyız. Bahar yorgunluğu ile savaşmak için aşırı kafein tüketmek yanlış bir uygulamadır. Çünkü kafein aşırı alındığında kalp çarpıntısına ve vücuttan su kaybına neden olabilir. Az miktarda kafeinin uyarıcı etkisi olduğu doğrudur fakat abarttığınız zaman faydadan çok zarar getirir.

4- Yeterli, dengeli ve kendi içinde düzenli beslenmeyi ekim detoksuyla pekiştirin: Az az ve sık sık beslenin. Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olur, bahar yorgunluğunu had safhalara getirir. Günde 6 öğün beslenmeye ve gün içerisinde 4 saatten uzun aç kalmamaya özen gösterin.

5- Doğal, yöresel vemevsiminde olan yiyecekleri tüketin: Yiyecekleri mevsiminde, bulunduğunuz ortamda yetişen yöresel ve katkı maddesi içermeyen doğal olanlarından tercih edin. Yiyeceklerdeki katkı maddelerinin miktarı ve yoğunluğu ölçüsünde sindirim zor olmaktadır.

6- Doğal baharatları sofranızdan eksik etmeyin: Mide probleminiz yoksa yemeklerde kırmızıbiber ve karabiber kullanmanızmetabolizma hızınızı arttırmanın yanında tuz tüketimini azaltmanıza yardımcı olur ve ödem problemi yaşamanızı engeller.

7- Kıpırdayın: Açık havada en az yarım saatlik orta tempoda yürüyüşler yapın ve oksijen kapasitenizi yükseltin. Gün içinde de olabilecek en yüksek seviyede hareketli olmaya çalışın. 8- Düzenli ve yeterli uyuyun: Kaliteli ve yeterli uyku günü verimli yaşamanızı kolaylaştırır.

1 haftalık sonbahar detoksu

Kahvaltıdan önce

1 su bardağı ılık su ardından

1 su bardağı soğuk su

Sabah

1 haşlanmış yumurta

1 dilim peynir

2 dilim ekmek

Bol yeşilbiber, maydanoz, nane Kuşluk

1 taze incir

3 ceviz (taze ceviz olursa daha iyi olur)

Öğle yemeği

Kırmızı mercimek çorbası

Sebzeli et sote

Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)

İkindi - 1

30 taze fındık

15 çekirdekli iri siyah üzüm

İkindi - 2

1 su bardağı süt Akşam

1 orta boy ızgara balık

1 dilim ekmek

Bol salata (az zeytinyağı ilaveli)

Gece öğünü

2 taze mürdüm eriği.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,845 µs