Bu yumurta neden kansere sebep? | " /> Bu yumurta neden kansere sebep? | "/>

En Sıcak Konular

Bu yumurta neden kansere sebep?

6 Ocak 2011 12:48 tsi
Bu yumurta neden kansere sebep? 2010 yılının son günü Almanya NRW Eyalatinin Tüketici Bakanlıǧı'nın yaptığı bir araştırma endüstriyel yumurtaların kansere neden olduğunu belgeledi. Peki endüstriyel yumarta neden kanser yapıyor?

Endüstriyel yumurta, neden kansere neden oluyor?

2010 yılının son günü Almanya NRW- Eyalatinin Tüketici Bakanlıǧı Steinfurt, Minden, Warendorf ve Gütersloh bölgelerindeki yumurtalarda yüksek miktarda 'DIOKSIN' bulunduǧunu açıkladı. Yumurtalarda izin verilen dioksin miktarının iki katı tesbit edildi. Bu yumurta üreticilerinden 14 tanesinin üretim yerleri kapatıldı. Yumurtalara dioksinin bulaşmasının nedeni tavuklara verilen dioksinli yemlerden kaynaklanmaktadır. Yemlere dioksinin bulaşmasının nedenleri ise araştırılmaktadır.

Dioksin içeren bu yumurtaların yenilmesiyle akut bir tehlike olmadıǧı belirtilmektedir. Fakat kanserojen bir madde olan dioksinli gıdalarla beslenildiǧinde orta ve uzun vadede saǧlık sorunlarının oluşabileceǧi bildirildi. Tüketicilerin dioksinli yumurtaları ne kadar zamandır yediǧi ise malesef belirlenemedi.

Kaynak: Umwelt.nrw.de

***

Dioksin hakkında bir kaç not:

Bir tek dioksin diye bir şey yoktur, fakat iki oksijen köprüsüyle birbirlerine bağlanmış iki klorlu benzen halkası içeren bileşen grubunun genel ismidir. İsmini son bağlanmadan almıştır (di = 2, okso = oksijen bağlama). Son zamanlarda haberlerde daha çok çıkan dioksin 2,3,7,8-tetraklorin – dibenzo-p-dioksin (TCDD) olarak adlandırılır. Düz bir moleküldür; iki benzen halkası gri renklidir. 4 klor atomu (yeşil), benzen halkasına simetrik olarak bağlanmıştır ve oksijen atomları kırmızı ile gösterilmiştir.

Dioksinler çevreye değişik yollarla girebilir. Güneş ışığı ile yavaşça yok edilirler ve ayrıca çevredeki küflerin aktiviteleri ile yok edilirler. Bu nedenle dioksinler doğada uzun süre kalır.

Dioksinler, suda çözünmez, fakat yağda çok çözünür.

Dioksin bir gıdada yüksek miktarlarda oluşması sadece endüstriyel kazalar ile (Seveso) veya kimyasal bozulmalar (Belçika'da ki olayda yansıtıldığı gibi) ile mümkün olmaktadır. Çünkü birçok gıdaya yayılabilecek kadar bozulması zordur.

Dioksin çok toksiktir. İnsan yapımı maddeler arasında en toksik (başlıca) olanlarından bir tanesidir. Dioksin birçok testlerde nispeten düşük miktarlarda bile mutajen ve hatta kanserojen olarak karşımıza çıkmaktadı.

Kaynak: food-info



Bu haber 2,536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,777 µs