ne yemeli? | " /> ne yemeli? | "/>

En Sıcak Konular

Okul çocukları ne yemeli?

12 Eylül 2008 12:51 tsi
Okul çocukları ne yemeli? İngiltere ve Hindistan'dan sonra Letonya da okullarda kola, cips, şeker gibi zararlı "madde"lerin satışını yasakladı. Artık "çok seviyor ne yapayım" bahanesinin ardına sığınmadan yavrularımızın yediği her şeyi gözden geçirme vakti geldi!

Yukarıda kola, cips ve şekeri tanımlarken "madde" kelimesini kullanmayı tercih ettik çünkü kimilerine göre çocuklara bu maddeleri vermek uyuşturucu vermek kadar tehlikeli. Neden mi? Bu sorunun cevabını bulmak için süslü püslü ambalaja sarılmış bu çocuk tuzaklarının "içindekiler" listesine göz atmanız yeterli.

Çocuk tuzakları ürünlerin içinde ne var?

Ambalajlı bir ürün satın alırken, içindekiler listesini mutlaka okumanız, size yabancı gelen, evde kullanmayacağınız türden bir malzeme varsa veya yazılar çok küçükse veya içindekiler listesi çok uzunsa o tür ürünlerden uzak durmanız öğütleniyor. 

Şeker: Genellikle GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) mısırdan üretilen mısır şekeri kullanılıyor. GDO'lar hayatımıza yeni yeni girdiği için, GDO içeren gıdalar hakkında yapılmış araştırma sonuçları yok. Tıp uzmanları GDO gıdaların insan genlerini de mutasyona uğratabileceğini, dolayısıyla kanser, lösemi gibi hastalıklara yol açabileceğini tahmin ediyorlar. GDO içeren tüm ürünlerden uzak durmakta fayda var. AB ülkeleri, içinde GDO bulunan ürünlerin ambalajlarında bunun belirtilmesini zorunlu kılıyor fakat Türkiye'de henüz bu tür bir uygulama yok.

Ayrıca, rafine şekerin tüm çeşitleri çocuklarda diş çürümesi, obezite (aşırı şişmanlık), diyabet gibi ciddi rahatsızlıklara, beyin ve sindirim fonksiyonlarında aksamalara neden olur.

Şerbetli tatlı, reçel, kek, bisküvi, çikolata, dondurma gibi, içinde şeker olduğunu bildiğimiz gıdaların yanı sıra, çocuklar farkında olmadan da şeker yiyebiliyor. Mayonez, ketçap, salata sosu, donmuş pizza, ekmek gibi paketli ürünlerin içinde sükroz, früktoz, maltoz, laktoz, glikoz, dekstroz, maltodekstrin isimleriyle şeker türleri bulunabiliyor.

"Sınava girmeden önce çocuklara şekerli şeyler yedirin" şeklinde duyduğumuz yaygın tavsiyenin ise "Çocuklara her sabah düzenli kahvaltı yaptırın, okula aç gitmesin. Bal, pekmez, kuru meyve yedirin" şeklinde düzeltilmesi gerekli.

Soya yağı ve diğer soya ürünleri: Dünyada soya üretimi çoğunlukla GDO tarımla elde ediliyor. Ekmeğe sürülen kakaolu/fındıklı kremalar, gofretler, çikolatalar soya yağı kullanılan başlıca ürünler.

Aroma: Çilek gibi kokan yoğurtları, fındık aromalı gofretleri yiyen çocuk belki birazcık da olsa çilek veya fındık yediğini düşünüyor olabilir. Oysa aromaların çoğu artık kimya sanayiinin gelişmesiyle laboratuvar ortamında üretiliyor. Paketli ürünlerin içinden çıkan buram buram kokuların "kimyasal" olduğunu aklınızdan çıkarmayın.

Boya: Düz ve sade şeyleri değil, rengarenk, cafcaflı ürünleri tercih eden minik çocuklar boyayla da gıda sanayiinin tuzağına düşüyor. Çocukların sevdiği tonda pembelik katılmış sütler- pudingler, göz alıcı parlaklıkta portakal rengi gazozlar market raflarını süslüyor. Kolanın mavisi bile çıktı. Söylemeye gerek yok, zerdeçal gibi doğal boyalar nadiren kullanılıyor, gıda boyalarının da çoğu kimyasal.

Diğer katkı maddeleri: Kıvam arttırıcı, asitliği düzenleyici, lezzet arttırıcı gibi başka birçok katkı maddesi, küçücük harflerle çocuk ürünlerinin üzerinde arz-ı endam ediyor. Bunlar o kadar küçük yazılıyorlar ki bazen okuyamıyoruz bile. Peki, ne olduğunu bilmediğimiz bu "şeyleri" çocukların midesine sokmaya hakkımız var mı? Bu ürünleri üretip kar peşinde koşan gıda şirketlerinin çocukları zehirlemeye hakkı var mı?

Ambalaj sorunu

Plastik şişelere esneklik veren phtalates isimli kimyasal maddenin yiyeceklere bulaşabildiği yapılan araştırmalarla kanıtlandı. Porto Riko'lu kız çocuklarının çok küçük yaşta ergenliğe adım atmasının sebeplerinden biri olarak, sıcak iklimli ülkede phtalates maddesinin plastik ambalajlardan yiyecek ve içeceklere bulaşmış olması gösteriliyor. Bu madde insan vücudunda östrojen hormonunu taklit ediyor ve bu hormonunkilere benzer etkileri oluyor.

Plastik ambalajlardan kesinlikle uzak durmak gerekli. Alüminyum kaplar da vücutta alüminyum birikmesine neden olabileceği için şüpheli. En iyi çözüm, cam kaplar ve şişeler kullanmak.

Beslenme çantasında ne olmalı?

• Tam tahıl unundan yapılmış katkı maddesiz bir ekmekle yapılmış sandviç.
• Sandviç malzemeleri evde sabah kızartılmış köfte, dilimlenmiş peynir, haşlanmış didilmiş tavuk eti, haşlanmış dilimlenmiş yumurta olabilir.
• Sandviç içine salatalık, domates, turp, roka, maydanoz eklenebilir.
• Taze meyve veya mevsime göre kuru meyve mutlaka bulunmalı.
• İçecek olarak en çok suyu tercih edin. Su yerine şekersiz meyve suyu veya maden suyu da olabilir. • Fındık, ceviz, antep fıstığı gibi kuruyemiş koymak isterseniz kavrulmamış, çiğ olanlarını tercih edin. Vitamin mineral oranı daha yüksektir.
• Yoğurt: Kesinlikle boya ve aroma içermeyen sade yoğurt kullanın. Dilerseniz içine şeftali, kayısı, muz, çilek, vişne, armut gibi meyveler doğrayarak meyveli yoğurt hazırlayabilirsiniz. Bal, pekmez gibi malzemelerle tatlandırabilir; keten tohumu, çörekotu gibi faydalı tohumlar ekleyebilirsiniz.
• Yukarıda saydıklarımıza ilave olarak ev yapımı kek, kurabiye, poğaça gibi ürünler, çocuğun ihtiyacına bağlı olarak beslenme çantasına konabilir.

Çocuğunuza beslenme çantasını güneşte bırakmamasını öğütleyin ki içindeki malzemeler fazla ısınmasın.

Reklamlara kısıtlama

Avustralya'da NSW sağlık kurumu tarafından yaptırılan bir araştırma, çocukların televizyon seyrettiği saatlerde yağ ve şeker oranı yüksek ürünlerin reklamının daha fazla yapıldığını tespit etti.

Aynı araştırmaya göre, ortalama haftada bir saat televizyon seyreden 5-12 yaş arası çocukların haftada 96 yiyecek/ içecek reklamı izlediği; bu reklamlardan da 63'ünün yağ ve şeker oranı yüksek ürünlere ait olduğu bildirildi.

Birçok anne çocuklarının yeni çıkan gofretleri ve diğer çocuk tuzaklarını kendisinden daha iyi bildiklerini söylüyor. Şaşırtıcı olmasa gerek, çünkü çocuklar televizyon izledikleri vakitlerde inanılmaz bir reklam bombardımanına tutuluyorlar. Temiz ve saf beyinleriyle reklam müziklerini ezberleyip akrabalar arasında tekrarladıklarında büyük alkış alıyorlar ama bu ürünlerin satın alınmasını da talep ediyorlar.

Gıda şirketleri mideye çalışan boksörler gibi, anne babanın yumuşak karnına çalışıyor. "Çocuğumun canı çekmesin" diyerek istedikleri alınıyor.

Çocuk tuzaklarının, aynı ilaç reklamları gibi televizyonlarda yayını kısıtlanmalı. Çocukların geleceği tehlikedeyse, hepimizin geleceği tehlikede...

İngiltere Sağlık Bakanlığı okullarda çocuk tuzaklarına yasak getirdi

2005 senesinde, bakanlık kararıyla İngiliz okullarında çikolata, gofret, şekerleme, kola, gazlı içecek, cips gibi ürünlerin satışının yasaklandığını okumuştuk.

Çocukların bu maddeleri en çok okulda yediğini göz önüne alırsak, bu tür yasaklar ülkemizde de mutlaka uygulanmalı. Hatta ve hatta, bakanlık kararıyla çocuklara besinler hakkında bilgi verilmeli.

Zararlı madde üreticisi şirketlerin beslenme eğitimi konusunda da bulduğu çözümler var. Beslenme eğitimine sponsor olan, gerek okullarda, gerek sosyal yardım kuruluşlarında bu eğitimlerin kendi markalarını göstererek verilmesine önayak olan şirketler çocukları ve velilerini "çocuk sağlığına saygılı" ürünler ürettikleri yanılgısına sevk ediyorlar.
Beslenme konusundaki eğitimler için zararlı madde üreticisi hiçbir şirketin sponsorluğu kabul edilmemeli.

Çocukların ne yediği önemsiz bir konu değil. İleride sağlıklı, mutlu olabilmeleri için bugün ne yedirdiğimiz çok önemli...

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,116 µs