En Sıcak Konular

Romatizma belirtileri

13 Ekim 2015 11:20 tsi
Romatizma belirtileri Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Ertenli, romatizma hastalığı olan Romatoid artritin, eklemlerde ısı artışı, şişlik, duyarlılık, kızarıklık ve ağrı gibi belirtilerle kendini gösterdiğini söyledi.

Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, artritin tek bir hastalık olmadığını ve eklem yerlerinde görülen şişliğin (eklem iltihabı) genel adı olduğunu söyledi.
 
Eklem iltihabının, çocuklar dahil her yaştan insanı etkileyebildiğini ifade eden Ertenli, romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeninin bilinmediğini vurguladı. Ertenli, bağışıklık sisteminin yanlış çalışması sonucu normalde kendi dokularına zarar vermeyen hücrelerin eklem zarlarında toplanması ve burada iltihaba neden olmasıyla geliştiğini bildirdi.
 
Romatoid artrit (RA) hastalığının romatizmal bir sorun olduğunu, bunun eklemlerde ve diğer dokularda hastalığa yol açtığını anlatan Ertenli, genetik olarak yatkın kişilerde, sigara ve diş eti sorunu bulunanlarda hastalık gelişme riskinin arttığını vurguladı. Ertenli, RA'nın genellikle birden fazla eklemi tuttuğunu, kronik olduğunu ancak ataklar arasında uzun süreli sessiz dönemlerin de görülebildiğini dile getirdi.
 
Ertenli, romatoid artritin genellikle el bileği ve elin birçok eklemini tuttuğunu belirterek, "RA'da dirsek, omuz, boyun, çene, kalça, diz, ayak bileği ve ayak eklemleri de tutulabilir. Boyun dışında omurganın diğer bölgelerinde tutulum nadirdir. Genellikle, vücudun her iki yanındaki eklemler birlikte hastalanır. Yani, sağ elde birkaç eklem şişerse, büyük olasılıkla sol el eklemlerinde de şişlik ve hareket kısıtlılığı olacak demektir" diye konuştu.
 
Tutulan eklemlerde ısı artışı, şişlik, duyarlılık, kızarıklık ve Ağrı gibi belirtilerin görüldüğünü anlatan Ertenli, özellikle Sabah saatlerinde eklem hareketlerinde belirgin güçlük ve tutukluk hissedildiğini söyledi.
 
Ertenli, romatoid artritin, beyaz ırkta sık görülen romatizmalardan biri olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemizdeki erişkin nüfusta, her bin kişinin 5'inde RA olduğu tahmin edilmektedir" dedi.
 
Romatoid artritin genellikle 20-50 yaş arasında ortaya çıktığını anlatan Ertenli, "Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık gelişir. Ailesinde RA veya iltihaplı romatizması olanlarda daha sık görülür. Yaşla birlikte artritin görülme sıklığı artmaktadır, ancak her 5 hastadan yaklaşık 3'ü 65 yaşın altındadır" şeklinde konuştu.


Bu haber 1,848 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,336 µs