En Sıcak Konular

Verilen kilolar bir yılda geri alınıyor

18 Eylül 2015 10:47 tsi
Verilen kilolar bir yılda geri alınıyor American Journal of Public Health dergisinde yayımlanan araştırma, obezlerin yüzde 53'ünün verdikleri kiloyu bir yılda geri aldığını ortaya koydu.

Der­gi­de ya­yım­la­nan araş­tır­ma­ya gö­re, ki­lo ve­ren obez­le­rin yüz­de 53'ü bir yıl­da ön­ce­ki du­rum­la­rı­na dö­ner­ken, yüz­de 78'i de ver­dik­le­ri ki­lo­yu beş yıl­da ge­ri alı­yor.

Me­ta­bo­lik Cer­ra­hi Uz­ma­nı Doç. Dr. Al­per Çe­lik, obe­zi­te­nin te­da­vi edil­me­me­si ha­lin­de, tip 2 di­ya­bet, ko­les­te­rol ve yağ me­ta­bo­liz­ma­sı bo­zuk­luk­la­rı, hi­per­tan­si­yon, gut, ka­ra­ci­ğer yağ­lan­ma­sı, uy­ku ap­ne­si ve ke­mik-ek­lem ra­hat­sız­lık­la­rı gi­bi has­ta­lık­la­ra ne­den ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Obez­le­rin ço­ğu­nun uy­gun te­da­vi, eği­tim ve bi­linç­len­dir­mey­le ilk bir­kaç ay­da ki­lo ver­di­ği­ni be­lir­ten Çe­lik, an­cak ço­ğu­nun bu ki­lo­la­rı ay­nı sü­re zar­fın­da ge­ri al­dı­ğı­nı ifa­de et­ti.

Ameliyat riski diğerlerine göre düşük

Çe­lik, "Bu­nun en önem­li ne­de­ni has­ta­lar, di­yet­le ki­lo ver­me sü­re­ci bo­yun­ca ken­di hor­mon­la­rıy­la mü­ca­de­le ve­rir­ler. Aza­lan ka­lo­ri alı­mı­nın te­tik­le­di­ği çok sa­yı­da me­ka­niz­ma, ha­yat­ta kal­ma iç­gü­dü­le­ri­nin de et­ki­siy­le ha­re­ke­te ge­çe­rek, ka­lo­ri gir­di­si­ni ar­tır­mak­ta­dır.

Bu bi­yo­lo­jik adap­tas­yon me­ka­niz­ma­la­rı, ço­ğu za­man bi­re­yin ulaş­tı­ğı vü­cut pro­fi­li­ni ko­ru­mak üze­re ka­lo­ri alı­mı ve yağ de­po­lan­ma­sı­nı ar­tır­ma­ya yö­ne­lik ha­re­ket et­mek­te­dir­ler" di­ye ko­nuş­tu.

Bu alan­da cer­ra­hi uy­gu­la­ma­la­rın da ya­pıl­dı­ğı­nı anım­sa­tan Çe­lik, "Obe­zi­te cer­ra­hi­si­nin komp­li­kas­yon ora­nı di­ğer pek çok ame­li­yat yön­te­mi­ne gö­re da­ha dü­şük, ta­bi­i iyi eği­til­miş, doğ­ru el­ler­de ya­pı­lır­sa" de­ğer­len­dir­me­sin­de bu­lun­du.

Aşırı şişmanlık, yağların alınmasıyla düzelmez

Plas­tik ve Re­kons­trük­tif Cer­ra­hi Uz­ma­nı Prof. Dr. Onur Erol ise obe­zi­te­nin, ka­rın ve ba­cak­lar­dan yağ alı­na­rak gi­de­ri­le­me­ye­ce­ği­ni vur­gu­la­dı.

Çok sa­yı­da za­yıf­la­ma prog­ram­la­rı ve di­yet for­mül­le­ri ol­ma­sı­na kar­şın yal­nız gı­da kon­tro­lüy­le et­ki­li ve uzun ömür­lü ki­lo kon­tro­lü sağ­la­ya­bil­me ora­nı­nın dü­şük ol­du­ğu­nu bil­di­ren Erol, "Plas­tik cer­ra­hi açı­sın­dan aşı­rı şiş­man­lık, yağ­la­rın alın­ma­sıy­la dü­zel­mez. Çün­kü za­rar­lı olan yal­nız vü­cu­dun dış kı­sım­la­rın­da­ki gö­rü­nen yağ­la­rın faz­la­lı­ğı de­ğil­dir. İç or­gan­la­rı­mı­zı sa­ran yağ­la­rın faz­la­lı­ğı da za­rar­lı­dır ve ha­ya­ti risk­ler ya­ra­ta­bi­lir" de­di.

Önemli olan kilo vermek değil, kilonun korunmasıdır

Beslenme Uzmanı Özge Bezirci de obezite ve şişmanlık tanısının vücut yağ yüzdesine göre belirlendiğini, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre yağ yüzdesi 20-25 aralığının normal, yüzde 25-30'un şişman, yüzde 30 ve üzerinin ise obezite olarak tanımlandığını söyledi.

Kalıcı diyet yapamıyorlar

Obezitede genetik faktörün yüzde 30 etkisi bulunduğunu kaydeden Bezirci, obezitenin gelişiminden, birinci sırada beslenme alışkanlıklarının sorumlu olduğunu ifade etti. Bezirci, "Kişinin 0-3 yaş aralığındaki ilk beslenme eğitiminden egzersiz alışkanlıklarına, uyku düzeninden stres durumu ve su tüketimine kadar birçok faktör, obezite konusunda farklı etkenler oluşturur" bilgisini verdi.

Obezlerin, verilen kiloları çabuk geri alabildiğine dikkati çeken Bezirci, bu kişilerin genellikle düşük kalorili ve kalıcı olmayan diyet yaptığını anlattı. Rutin diyet ve aynı egzersiz programının belli bir zaman sonra kilo vermeyi yavaşlattığına işaret eden Bezirci, "Kişinin beslenme alışkanlığı değişmediği sürece, kilo vermiş olması hiçbir şeyi değiştirmez. Önemli olan kilo vermek değil, en az bir yıl süreyle verilen kilonun korunmasıdır" diye konuştu.

Vücut daima şaşırtılmalıdır

Kilo verdikten sonra koruma programının çok önemli olduğuna dikkati çeken Bezirci, şunları kaydetti: "Rutin bir koruma döneminde kişi, haftanın 2 günü dilediği gibi beslenirken, kalan 5 günü yine diyet gibi beslenmelidir, bu bir yöntemdir. İkinci yöntemse ‘gün içinde dengeleme' denilen yöntemdir.

Öğle yemeği kalorili ve karbonhidrat ağırlıklıysa akşam öğünü hafif ve karbonhidrat yönünden fakir olmalıdır. Diyette iki haftada bir mutlaka beslenme düzeni ve miktarları ile besin çeşitliliği değişmelidir. Vücudun hem spor hem de diyet yönünden daima şaşırtılması lazım." 

Bu haber 1,476 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,573 µs