En Sıcak Konular

'Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork!'

15 Eylül 2015 10:48 tsi
'Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork!' Romatizma oldukça yaygın bir hastalık. Özellikle iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artritin, beklenen ömrü kısalttığı belirtiliyor. Bu yüzden uzmanlar, “Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork” diyor.

En yaygın tür iltihaplı eklem romatizması

Romatizma ve Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Ömer Kuru, romatizmanın 170’den fazla tanımlı hastalığı kapsadığını söylüyor. Bu kapsama iltihaplı ve iltihapsız eklem romatizmaları giriyor. Halk arasında iltihaplı eklem romatizması olarak bilinen romatoid artrit (RA), eklem romatizmaları arasında en yaygın olan tür.

En sık 30-50 yaş arasında görülüyor

Romatizma Türkiye ve dünyada çok yaygın hastalıklar arasında. 30-50 yaş arasında daha sık görülse de aslında çocuklar da bile romatizma olabiliyor. Toplumun yaklaşık olarak yüzde 1’inde görülüyor iltihaplı eklem romatizması. Türkiye nüfusunu 75 milyon olarak düşünürsek 350 bin ile 600 bin arasında RA (İltihaplı romatizma) hastası var.

Belirtileri

Romatizmaya neyin yol açtığı tam olarak bilinememekle birlikte kişinin genetik yapısı, sigara ve geçirilen bazı enfeksiyonlar gibi çeşitli çevresel faktörler bunda etkili olabilir.
En yaygın belirti sabah tutukluğu. Yani hasta sabah kalkınca ellerini hareket ettirmekte zorluk çekiyor. El eklemlerinde şişlik meydana geliyor. İltihaplı romatizma (RA) ilerleyen bir hastalık. Yavaş yavaş ilerliyor. Hastalıkta genetik faktörler bir risk unsuru. Yani bir ailede iltihaplı romatizma (RA) hastası bir birey varsa, hastalığın genetik olarak geçişi mümkün. Sigara içenlerde ise iltihaplı eklem romatizması (RA) hem daha sık görülüyor, hem de daha ağır seyrediyor.

Sakatlığa neden olabiliyor

Çeşitli nedenlerden dolayı eklem ve çevresinde gelişen iltihap zamanla eklemde (kıkırdak, kemik ve bağlarda) hasara yol açabilir. Eklem aralığı kapanır, bağlarda kopmalar olabilir. Buna bağlı olarak özellikle el eklemlerinde tutma ve kavrama gibi hareketler gerçekleştirilemez. Hastalık el parmaklarında gelişen şekil bozuklukları (kuğu boynu ve düğme iliği görünümleri) ve ayakta şekil bozukluğu gibi tuttuğu her eklemde sakatlık bırakabilir.
İltihaplı eklem romatizması (RA) en sık 30 - 50 yaş arasında görülüyor. Ama daha erken veya daha geç yaşlarda da başlayabiliyor. İltihaplı romatizma fonksiyonel kayıplara, yani sakatlığa neden olabiliyor. 10 yılda hastaların yüzde 75’inde sakatlık meydana getirebiliyor.

Romatizma ömrü kısaltıyor

Bu hastalığı önemli kılan etkenlerden biri beklenen ömrü kısaltması. Beklenen yaşam süresi 3 - 18 yıl azalıyor. Yani kişinin normal şartlarda beklenen ömrü 70 yaş ise, iltihaplı eklem romatizması (RA) hastalığı ömrü 3 ila 18 yıl arasında kısaltabiliyor. Ölüm riski normal popilasyona göre 2.5 - 3 kat daha fazla.
Ölümlerin yüzde 50’sinden fazlası kalp damar hastalıklarından meydana geliyor. İltihaplı romatizma (RA) kalp krizi geçirme olasılığı normal popilasyona göre daha yüksek.

Tedavi

Prof. Dr. Kuru iltihaplı eklem romatizması (RA) hastalığının bitkisel tedavi, akupunktur ya da kaplıca tedavisi iyileşmediğini, hatta kaplıca tedavisinin bu hastalık için zararlı olduğunu söylüyor. Kaplıcanın sıcaklığı ile iltihabın derecesini n artacağını belirtiyor. Sıcakta hastalık daha hızlı seyrediyor.
Bu hastalığın yüzde 100 tedavisi yok. Ama yeni kullanılan biyolojik ajanlar hastaların yarısından fazlasına klinik şifaya neden olabiliyor.

Tedaviye geç başlanıyor

Prof. Kuru’nun dikkat çektiği bir diğer konu ise bu hastaların tedaviye geç başlaması. “Türkiye’de her 200 kişiden birinde iltihaplı eklem romatizması (RA) görülüyor. Kimse bu hastalığını bilmiyor. Türkiye’de 350 bin - 400 bin hasta olması lazım, bizim baktığımız 20 bin - 50 bindir. Çünkü bu hastalık küçük eklemlerden başladığı için örneğin ellerde başladığı için hastalar ilk önce komşulardan yardım alıyor.” Prof. Dr. Kuru, hastaların ikinci aşama olarak doktora gidip film çektirdiğini ve filmde de hastalığın görülemeyeceğini söylüyor.

Doğru tedaviye başlama 1 yıl gecikiyor

Prof. Dr. Ömer Kuru, böylece tedavi için zaman kaybeden iltihaplı eklem romatizması (RA) olan hastanın, doğru tedavi için 1 yıl geç kaldığını, oysa ki, hastalığın bu süre içerinde ilerlediğinin altını çiziyor. Dr. Kuru iltihaplı eklem romatizması (RA) hastalığı için bir de uyarıda bulunuyor: “Romatizmadan korkma, geç kalmaktan kork!”  

Bu haber 1,679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,122 µs