En Sıcak Konular

Kendi doğrularınızı çocuklarınıza empoze etmeyin

14 Eylül 2015 13:43 tsi
Kendi doğrularınızı çocuklarınıza  empoze etmeyin Spiritüel Yaşam Uzmanı Gülden Üner: “Kendi doğrularında ısrar eden, katı kuralları olan ve bu kurallara uyulmamasından hiç hoşlanmayan mükemmeliyetçi ebeveyn, hata yapma korkusundan hiçbir şey yapamayan çocuklar yetiştiriyor.

Spiritüel Yaşam Uzmanı Gülden Üner: “Kendi doğrularında ısrar eden, katı kuralları olan ve bu kurallara uyulmamasından hiç hoşlanmayan mükemmeliyetçi ebeveyn, hata yapma korkusundan hiçbir şey yapamayan çocuklar yetiştiriyor. Çocuklarınıza doğrularınızı empoze etmeyin, yeteneklerini destekleyin.”


Sağ­lık­lı hal­ler­de ba­şa­rı­yı ya­ka­la­yan mü­kem­me­li­yet­çi ka­rak­ter­le­rin, sağ­lık­sız hal­ler­de ya­şam­da ken­di­ne ve çev­re­si­ne en çok en­gel olan ki­şi­ler ola­rak kar­şı­mı­za çık­tı­ğı­na vur­gu ya­pan Spi­ri­tü­el Ya­şam Uz­ma­nı Gül­den Üner “Da­ha­sı bir ebe­veyn mü­kem­me­li­yet­çi bir ka­rak­te­re sa­hip­se, yan­lış yap­ma kor­ku­sun­dan hiç­bir şey ya­pa­ma­yan ço­cuk­lar ye­tiş­ti­ri­yor­la­r” de­di.

Üner, mü­kem­me­li­yet­çi ebe­vey­nin ço­cuk­la­rı­nı ye­tiş­ti­rir­ken on­la­rın is­tek­le­ri­ne, dü­şün­ce­le­ri­ne önem ver­me­ye­rek ken­di fi­kir­le­ri­ni em­po­ze et­me­ye ça­lış­tık­la­rı­nı be­lir­te­rek “Bu du­rum­da ço­cuk bi­lin­ci ha­ya­tın içe­ri­sin­de ne ya­pa­ca­ğı­nı bi­le­me­ye­cek ha­le ge­le­bi­lir. Ço­cuk ya­şa­ma ha­zır his­se­de­me­ye­bi­lir. Onlara doğ­ru­la­rı­nı­zı em­po­ze et­me­yin, ye­te­nek­le­ri­ni des­tek­le­yi­n” di­ye ko­nuş­tu.

İn­sa­nı ta­nı­ma sa­na­tı ola­rak bi­li­nen En­ne­ag­ram ki­şi­lik tes­ti­ne iliş­kin bil­gi ve­ren Spi­ri­tü­el Ya­şam Uz­ma­nı Gül­den Üner, En­ne­ag­ram ki­şi­lik tip­le­ri­ne gö­re mü­kem­me­li­yet­çi ya­pı­ya sa­hip olan ki­şi­le­rin man­tık­lı, pren­sip­le­ri olan, di­sip­lin­li bir ya­pı­ya sa­hip ol­du­ğu­nu be­lir­te­rek, bu ki­şi­lik özel­lik­le­ri­ni şöy­le an­lat­tı: “Güç­lü doğ­ru-yan­lış an­la­yış­la­rı var­dır. Dü­rüst­lük ve adil ol­mak gi­bi ta­viz ve­re­me­ye­cek­le­ri de­ğer­le­re sa­hip­tir­ler.

De­tay­cı­dır­lar. Ken­di­le­ri­ni iyi ifa­de eder­ler. Doğ­ru ola­nı ken­di­le­ri­nin gör­dü­ğü­ne ina­na­rak ken­di doğ­ru­la­rı­nı ıs­rar­la ka­bul et­tir­me eği­li­mi­ne ge­çe­bi­lir­ler. Ku­ral­la­ra uyul­ma­sı ge­rek­ti­ği­ne ina­nır­lar. Ken­di ya­şam­la­rın­da ku­ral­la­rı var­dır. Bu ku­ral­la­ra uyul­ma­ma­sın­dan hoş­lan­ma­ya­bi­lir­ler.”

Yaşama hazır hissetmez

Kişilik tiplerinin sağlıklı, averaj ve sağlıksız olmak üzere üç boyutu olduğunu kaydeden Gülden Üner, kişiliğinin sağlıklı boyutunu yaşayan bir mükemmeliyetçinin yaşamda dengesini bulduğunu kaydetti. Ancak averajın altında davranışlar sergilemeye başladığında özellikle çocuk yetiştiren mükemmeliyetçi ebeveynin çocuğu daima doğru olanı yapma konusunda zorladığını ifade eden Üner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bunu yaparken eleştirme eğiliminde olur. Çocuk bilinci bu eleştirileri, kendinin yetersiz olduğu şeklinde algılayabilir. Dolayısıyla yetersizlik duygusu ile birlikte özgüven, özsaygı, öz değer ve öz sevgi eksikliği yaşamasına sebep olabilir.”

Korku ellerini ayaklarını bağlıyor

Mükemmeliyetçi ebeveynin çocuklarının kişilik yapısına göre değişiklik göstermekle birlikte, detaycı, sorgulayıcı, stres seviyesi yüksek ve mükemmel olmaya çalışan davranışlar sergilediğini kaydeden Gülden Üner, “Hata yapma korkusundan hiçbir şey yapmayabilir” dedi.

Sağlıklı bir mükemmeliyetçinin çocuğun kendine has özelliklerini değiştirmeye çalışmadan olduğu gibi kabul ederek onu yapabileceklerinin en iyisini yapması konusunda destekleyeceğini anlatan Gülden Üner, “Bu destekle büyüyen çocuk duygularını ve mantığını dengede kullanmayı öğrenir. Güçlü yaşamsal pozitif değerlere sahip olur. Ne istediğini bilen özgüven sahibi bireyler olurlar. İşlerini titiz, düzenli, disiplinli bir şekilde yapmayı öğrenirler” diye konuştu.

Her zaman herkes hata yapabilir

Üner, mükemmeliyetçi ebeveynin insanları olduğu gibi kabul etmeyi, sadece kendi düşüncelerinin mutlak doğru olamayacağını, çocukları ve kendileri dahil olmak üzere herkesin zaman zaman hata yapabileceğini kabul etmeleri ve özellikle çocuklarına hata yapmamaları konusunda baskı yapmayı bırakmaları gerektiğine işaret etti.

Çocuğun ilgi alanları ve yeteneklerinin farkına varılarak bu yeteneklerini geliştirme konusunda desteklenebileceğini kaydeden Üner, “Ancak çocuk mükemmel olmaya zorlanmamalıdır” ifadelerini kullandı. 

Bu haber 2,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,382 µs