En Sıcak Konular

Nemli havalarda sağlığınıza dikkat edin

24 Ağustos 2015 10:56 tsi
Nemli havalarda sağlığınıza dikkat edin Aşırı nemin hissedilen sıcaklığı artırması vücudumuzda beklenmedik sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Suyun buharlaşması sonucu oluşan nem, hissedilen sıcaklığı artırıyor. Dışarıdaki sıcaklık 30 derece ise kişi nem ile birlikte bu sıcaklığı 35 �" 40 derece gibi hissediyor.

Vücuttan teri atın  

- Vücudumuzun hipofiz denen bölümünde termo regülatör sıcaklık ayarlama merkezi vardır. Burada kişinin yazın ve kışın vücut ısısının 37 derecede olmasını sağlanır.

- Vücut teri dışarı rahatça atamadığı için, dışarıda oluşan nem kişinin cildine yapışıyor. Bu nedenle de kişi var olan sıcaklığı daha fazla hissediyor.

Boğulma hissi yaratır

- Akciğerimizden de buhar yoluyla hava atıyoruz. Ancak havanın sıcak olmasıyla birlikte bu hava buharını da dışarıya atamıyoruz. Bu nedenle akciğerimizde saf oksijen yerine aşırı nemli oksijen oluyor. Bu da nefes alma güçlüğünü ortaya çıkarıyor.

- Havada boğulma hissi, yeterince terleyememe, dışarıdaki sıcaklığı aşırı hissetme  gibi sorunlara neden olabiliyor. Sıcak çarpmalarına neden olabiliyor.

Birçok hastalığa sebep olur


- Solunum güçlüğü, sıcak çarpması gibi durumlardan kaçınmak için aşırı klima kullanımı ve klima önünde oturulması sonucu kişide buna bağlı rahatsızlıklar görülür. Klimaların yeterince temizlenmemesi nedeniyle klima mikropları, lejyoner hastalığı görülebilir. Klima önünde oturulması sonucu yüz felci, zatürree gibi rahatsızlıklar görülebilir.

- Sıcaklardan rahatlamak için kullanılan klimalar yanlış kullanıldığı takdirde birçok hastalığa sebep olabilir. Arabalarda camlar kapalı tutulup klima çalıştırılmalıdır. Aksi takdirde ısı farkına bağlı olarak yüz felçleri ortaya çıkabilir.  

- Sıcaktan bunalıp çoğu kişi deniz ve havuzlara akın ediyor. Temiz olmayan yerlerdeki denizlerde görülen kolibasili bakterisini nedeniyle, ishal, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklara görülebiliyor.

- Aşırı nemin olduğu ortamlarda görülen ishal hastalıklarının iyileşme süreci daha fazladır. Çünkü kişi daha fazla sıvı kaybeder. Sıcak çarpmasında öncelikle kişinin ateşi yükselir, ateşle birlikte eğer havada nem de varsa kişi terleme yapamaz hale gelir bu da vücutta daha fazla ısınmanın ve basıncın ortaya çıkmasına sebep olur. Bu da bütün hayati organları etkiler. Önce kişide bilinç bulanıklığı görülür sonrasında da komaya kadar gidebilen ağır bir tablo görülür.

Prof. Dr. Engin Türkmen (İç Hastalıkları Uzmanı) - Akşam



Bu haber 1,337 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,143 µs