En Sıcak Konular

Şeftalinin akıl almaz faydaları

27 Temmuz 2015 11:37 tsi
Şeftalinin akıl almaz faydaları Şeftalinin binbir faydasını öğrenmek için haberimizi kaçırmayınız...

Bir bahar vakti hiç şeftali bahçesinde bulun-dunuz mu? Cevabınız hayır ise, çok şey kaçırdınız demektir. Çünkü, açıklı-koyulu açan pespembe çiçekleriyle bir masal ülkesinden farksızdır. Hele bir de "zemin yeşile boyanmışsa"


Güzel kokusuyla yaz mevsiminin gözdesi olan bu kışkırtıcı meyve, gülgiller familyasının müstesna bir üyesidir. Anavatanının Çin olduğu kabul ediliyor. Çin'den İran'a gidiyor. İran'dan da tüm dünyaya yayılıyor. Dünya önceleri onu "prunus percia" yani İran eriği olarak tanıyor.

METİN OKUTAN - BUGÜN GAZETESİ

“KiBAR ERiĞE” TERFi ETTiRDiK


Zamanla "pesca" olarak anılıyor ki, İtalyanlar için o hâlâ pesca... İngilizler peach, Fransızlar peche diyor. Biz ise Farsça kaba erik anlamına gelen "şaftalu"ya şeftali demeyi uygun görmüşüz. Telaffuzdaki "incelikli yaklaşımla" belki de "kibar eriğe" terfi ettirmişizdir, kim bilir...

DONDURMASI BİR BAŞKA GÜZEL

Şeftaliyi sadece meyve olarak tüketmiyoruz. Hoşafını, reçelini, çeşitli tatlılarını, dondurmasını yapıp suyunu içiyoruz. Sosu tavukların lezzetine lezzet katıyor. Kadifemsi dış kabuğuna dokunamayanlar olsa da, kimse ondan vazgeçemiyor. Hem ona "el süremeyenler" için nektarin ne güne duruyor. Laf aramızda geçenlerde teyze kızım nektarin için "neftali" diyerek iftar soframızı daha da şenlendiriverdiydi de hepimiz gülüşmüştük.

MİDE DOSTU


Şeftali kolay sindiriliyor, bu yüzden de mide ve bağırsakların dostu olarak kabul görüyor. Öyle ki, sabah yenildiğinde bağırsaklara, öğlen vakti yenildiğinde ise mideye iyi geldiği anlatılıyor. Potasyum açısından zengin olan şeftalide C, B1, B2 vitaminleri bulunuyor.

ELLE İKİYE BÖLEBİLİRSİNİZ

Ülkemizde özellikle Bursa yöresinde yetiştiriliyor. Bütün bir yaz mevsiminde ve sonbaharın ilk aylarına kadar bulunabiliyor. Çok yaygın olarak yetiştirilen iki türden söz edebiliriz; yarma ve et şeftalisi... Yarma şeftaliyi ellerinizle bile rahatlıkla ikiye bölebilirsiniz. Çekirdeğinden kolaylıkla ayırılır. Eti sert ve tadı, kokusu güzeldir. Et şeftalisine gelince, yarmaya göre daha sulu ve yumuşaktır. Çekirdeğini etinden ayırmak çok zordur. Bu zorluğu yerken de yaşayabilirsiniz. Siz farkında olmadan suları ellerinizden dirseğinize hatta oradan da koltuk altınıza doğru sevimsiz bir yolculuğa çoktan çıkmış olabilir. Bilhassa misafirlikte, bu husus akıllardan çıkarılmamalıdır.

ÇABUK TÜKETİN, BEKLETMEYİN

Şeftali dayanıklı bir meyve olmadığı için uzun süre saklanması zordur. Satın alırken olgun, güzel kokulu ve ince kabuklu olanları tercih edilmelidir. 48 Saat içinde tüketilmesi de doğru bir karar olacaktır.

Yaz şeftalisinin dışında bir de "güz şeftalisi" vardır. Mevsim gereği güneş etkisini yitirmeye başladığı için, yaz güneşinde "demlenen" türlerine göre rengi daha beyaz, tadı ise daha az lezzetlidir. Her şeye rağmen bu onun bir "güz güzeli" olmasına engel teşkil etmez.

SOSUYLA FARKLI LEZZET YAKALAYIN

Şeftalinin mutfağımızla sınırlı ve mesafeli bir ilişkisi var. Bu ilişkiyi renklendirmek ve çeşitlendirmek ise bizlerin ellerinde. Bu konuda şeftalinin "nazlanmayacağına" inanabilirsiniz. Meselâ tereyağında kızartılarak yapılan tatlısı var, sosuyla daha önce de söylediğim gibi beyaz ve kırmızı etleri farklı bir lezzete kavuşturabiliyor. Izgara edilmeye de "sıcak" bir meyve. Değişik salataların lezzet konusundaki "dertlerine derman" oluyor. Özetle şeftaliye mutfaklarda daha fazla yer açmak gerekiyor.

*Bu haftanın tarifi Hülya Ekşigil'in İYİ BİR YEMEK TEK BAŞINA YENMEYEN YEMEKTİR adlı kitabından...

ŞEFTALİLİ TERS-YÜZ KEK

MALZEMELER:


*3 Adet olgun ama fazla yumuşamamış şeftali
*İri bir Türk kahvesi fincanıyla
*3 fincan pudra şekeri (silme)
*3 fincan un (silme)
*3 yumurta
*Yarım paket kabartma tozu
*1 paket vanilya
*1 limon kabuğu rendesi
*125 gr. yumuşamış tereyağı
*2 kaşık toz şeker
*4 kaşık Hindistan cevizi rendesi (isteğe bağlı)

YAPILIŞI:

Fırın tepsisini (22 cm) yağlayıp fırın kâğıdıyla kaplayın ve kâğıdı da yağlayın. İki kaşık toz şekeri serpip üzerine dilimlediğiniz şeftalileri yan yana bir doku oluşturacak şekilde dizin. Hindistan cevizi hariç diğer malzemeleri çırpıp şeftalilerin üzerine dökün. 200 derece ısınmış fırında üzeri kızarana kadar, yaklaşık 35-40 dakika pişirin. Ilınınca servis tabağına ters çevirerek koyun ve üzerindeki yağlı kâğıdı alın. Hindistan cevizi serperek servis yapın. 



Bu haber 1,875 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,902 µs