En Sıcak Konular

Kabak çekirdeğinin faydaları

10 Temmuz 2015 11:56 tsi
Kabak çekirdeğinin faydaları Belki ay çekirdeği kadar değil ancak, tükettiğimiz yemişler arasında en popülerlerinden biri olan kabak çekirdeği yüksek besin değeriyle sağlımıza da katkıda bulunuyor.

Kabak çekirdeğinin faydaları arasında çinko ve demir mineralleri bakımından zengin olması ilk sırada geliyor. Ayrıca sağlıklı yağlar olarak tanımlanan omega 3 yağ asitleri için çok iyi bir kaynak. Yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinde bulunan bileşenlerin prostat büyümesinden, menopoz belirtilerinin hafifletilmesine kadar pek çok alanda etkili olduğunu ortaya koyuyor. Kabak çekirdeği yerken dikkat edilmesi gereken nokta ise bu yemişin oldukça yüksek kalori değerine sahip olmasıdır. Haftada 3-4 gün 1 avuç kabak çekirdeği yemek çok faydalıyken her gün 100 gram yemek kilo almanıza neden olabilir.


Kabak Çekirdeğinin Sağlığa Faydaları

Çinko Minerali: Çinko bakımından oldukça zengin olan kabak çekirdeği bu minerali almak için Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önerdiği besinler arasında yer almaktadır. 1 avuç kabak çekirdeği günlük çinko ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar. Çinkonun en önemli faydası ise bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu mineral aynı zamanda hücre büyümesi ve bölünmesi, uyku düzeninin sağlanması, hafızanın korunması ve geliştirilmesi, yaraların iyileşmesi, koku ve tat alma duyuların gelişmesi, göz ve cilt sağlığının korunması için kritik önem taşımaktadır. Çinko eksikliğinde ise kronik halsizlik, soğuk algınlığı gibi hastalıklara daha çok yakalanma, depresyon, sivilceler ve öğrenme bozuklukları görülebilir.

Kilo Verme: Kabak çekirdeği genel olarak zayıflamaya yardımcı gıdalar arasında gösterilmemektedir ancak kontrollü olarak tüketildiğinde kilo vermenize yardımcı olabilir. Bu özelliği diğer bitkisel protein kaynaklarına göre daha yüksek oranda protein içermesinden ileri gelir. 1 avuç kabak çekirdeğinde yaklaşık 5 gram protein bulunur ve bu miktar günlük protein ihtiyacının %10’una denk gelmektedir. Bu nedenle kabak çekirdeği diğer protein değeri yüksek besinler gibi sizi uzun süre tok tutabilir. Özellikle egzersiz sonrası bir miktar kabak çekirdeği yemek yağ yakılmasını kolaylaştıracaktır. Tabi bu noktada kabak çekirdeğinin yüksek kalorili yemişler arasında yer aldığını unutmamak gerekiyor. 1 avuç (28 gram) kabak çekirdeği 125 kalori içerir. Bu nedenle diyet yapıyorsanız günde 15-20 gramdan fazla yememeye çalışın.

Magnezyum Minerali: 30 gram kabak çekirdeği günlük magnezyum ihtiyacının %20’sini tek başına karşılar. Magnezyum mineralinin kalp ritminin korunması, kemik sağlığı, tansiyonun düzenlenmesi gibi önemli görevleri bulunmaktadır. Magnezyum pek çok besinde (badem, ıspanak, fıstık, soya sütü, siyah fasulye, ekmek, yoğurt başta olmak üzere) bulunduğu için kronik magnezyum eksikliği az görülen bir durumdur ancak antibiyotik kullananlar, diyabet ve kanser tedavisi ilaçları kullananlar, böbrek rahatsızlığı bulunanlar ve 60 yaş üzeri yetişkinlerde bu mineralin eksikliği görülebilir. Magnezyum damarların rahatlanmasına yardımcı olur ve bu nedenle kalp sağlığının korunması için önerilen mineraller arasında yer almaktadır.

Omega 3: Kabak çekirdeğinin de aralarında bulunduğu çiğ yemişler bitki kaynaklı omega 3 yağ asitleri bakımından en sağlıklı kaynaklardır. Bitkisel omega 3 yağ asitleri (Alfa Linolenik Asit veya ALA) vücut tarafından çok daha etkili EPA ve DHA omega 3 yağ asitlerine dönüştürülür. Vücudumuz omega 3 üretmediği için ihtiyacımız olan omega 3 yağ asitlerini ancak tükettiğimiz gıdalardan alabiliriz. Önemli bir bileşen olan omega 3 eklem kireçlenmesinden depresyona, bebek gelişimden astıma, dikkat eksiliğinden Alzheimer’e kadar pek çok hastalığın önlenmesinde ve tedavisinde kullanılmaktadır. Kabak çekirdeği dışında keten tohumu, ceviz, zeytinyağı, sardunya, somon balığı, soya fasulyesi, karides, Brüksel lahanası gibi gıdalar da yüksek miktarlarda omega 3 içermektedir.

Demir: Kabak çekirdeği istiridye ve ciğerden (tavuk veya kuzu ciğeri) sonra en çok demir içeren gıdalar arasında 3. sırada yer almaktadır. Demir minerali, oksijenin kan yoluyla tüm vücuda iletilmesini sağlayan kırmızı kan hücresi üretiminde kullanıldığı için önemli mineraller listesinin ilk sıralarında gelmektedir. Eğer dokulara, organlara giden oksijen miktarında azalma olursa bunun ilk belirtisi olarak halsizlik meydana gelir. Demir minerali aynı zamanda saç, tırnak ve cilt sağlığının korunması için de kritik önem taşımaktadır.

Prostat Büyümesi: Kabak çekirdeği 1900’lü yılların başında prostat büyümesi tedavisinde kullanılıyormuş. Günümüzde yapılan araştırmalar kabak çekirdeğinin bu özelliğini destekler nitelikte sonuçlara sahip. Bazı çalışmalarda kabak çekirdeğinde bulunan bitki sterollerinin (phytosterol) prostat büyümesine karşı koruma sağlayabileceğini belirtiliyor. Ayrıca kabak çekirdeğinde bulunan bazı diğer bileşenler, testosteron hormonunun prostat büyümesi nedenleri arasında gösterilen dihydrotestosteron’a (DHT) dönüştürülmesini önlüyor.

Menopoz Belirtileri: Kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının menopoz döneminde sıcak basması, terleme, eklem ağrıları gibi belirtileri hafiflettiği yönünde araştırma sonuçları bulunuyor. Kabak çekirdeği yağı aynı zamanda menopoz sonrası HDL (iyi kolesterol) düzeyinin yükselmesine yardımcı oluyor. Ancak kabak çekirdeğinin bu faydası konusunda yapılan çalışma sayısı oldukça yetersiz ve kesin bilgi için insanların katılımıyla yapılacak daha çok sayıda araştırmaya ihtiyaç var.

Uyku Düzeni: Doğal bir amino asit olan “tryptophan” içeren kabak çekirdeği uyku kalitenizi yükseltebilir. Vücut tarafından “uyku hormonu” olarak bilinen serotonine dönüştürülen tryptophan uyku bozuklukları tedavisi için önerilen besinler arasında yer alıyor. Yatmadan 2-3 saat önce 1 avuç kabak çekirdeği yiyerek uyku kalitesini yükselten melatonin ve serotonin düzeylerini artırabilirsiniz.

Diyabet: Kabak çekirdeğinin diyabet hastalığına etkisi henüz sadece laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına dayansa da ilk sonuçlar oldukça umut verici. Yapılan bu araştırmalarda kabak çekirdeği ve kabak çekirdeği yağının diyabetik hayvanlarda insülinin düzenlenmesine yardımcı olduğu belirlenmiş. Aynı araştırma sonuçlarına kabak çekirdeği diyabet nedeniyle görülen böbrek hastalıklarına karşı koruma sağlıyor. Bunun başlıca nedeni kabak çekirdeğinin serbest radikalleri nötralize ederek çeşitli hastalıkların gelişimini hızlandıran oksidatif strese karşı organları koruması.


Kabak Çekirdeğinin Besin Değeri

100 gram kabak çekirdeği (tuzsuz, kabuksuz, kavrulmuş);

    446 kalori
    53.7 gram karbonhidrat
    18.5 gram protein
    77 mg omega 3 yağ asidi
    19.4 gram yağ
    62 IU A vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
    0.1 mg B2 vitamini (günlük ihtiyacın %3’ü)
    0.3 mg B3 vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
    9 mcg B9 vitamini (günlük ihtiyacın %2’si)
    0.1 mg B5 vitamini (günlük ihtiyacın %1’i)
    55 mg kalsiyum (günlük ihtiyacın %6’sı)
    3.3 mg demir (günlük ihtiyacın %18’i)
    262 mg magnezyum (günlük ihtiyacın %65’i)
    92 mg fosfor (günlük ihtiyacın %9’u)
    919 mg potasyum (günlük ihtiyacın %26’sı)
    18 mg sodyum (günlük ihtiyacın %1’i)
    10.3 mg çinko (günlük ihtiyacın %69’u)
    0.7 mg bakır (günlük ihtiyacın %34’ü)
    0.5 mg manganez (günlük ihtiyacın %25’i) içerir.

Yukarıdaki rakamlar 4 yaş üstü için önerilen 2000 kalorilik referans diyetine göre oluşturulmuştur. Çeşitli sağlık koşulları günlük olarak alınması gereken vitamin ve mineral miktarlarını değiştirebilir. İhtiyacınız olan vitamin ve mineral oranları ile ilgili en sağlıklı bilgileri doktorunuzdan alabilirsiniz.


Fazla Kabak Çekirdeği Yemenin Bir Zararı Var mı?

Çok fazla kabak çekirdeği yerseniz günlük almanız gereken kalori miktarını aşabilirsiniz. Örneğin normalde gün boyu 2000-2500 kalori alıyorsanız sadece 200 gram kabak çekirdeğinden bu kalori miktarının yarısını alabilirsiniz. Ayrıca yağ bakımından zengin olan kabak çekirdeği almanız gerekenden fazla yağ almanıza yol açabilir. Yağın fazlası ise mide ağrısına ve ishale yol neden olabilir.



Bu haber 1,803 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,706 µs