En Sıcak Konular

Uzmanlardan kritik sahur önerileri

1 Temmuz 2015 11:25 tsi
Uzmanlardan kritik sahur önerileri Uzun saatler sürecek olan açlığa karşı sahurun en önemli öğün olduğunu söyleyen Medical Park Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilgün İstek; “Sahurda sizi gün boyu tok tutacak besinleri tercih edin” dedi.

Medical Park Bursa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilgün İstek; sağlıklı sahur sofraları ile ilgili şu bilgileri verdi:


- Sağlıklı beslenme davranışının dışına mümkün olduğunca çıkılmaması, yaşanabilecek birçok sağlık sorunlarının önüne geçmede etkilidir. Bir aylık süre içinde de yeterli ve dengeli beslenmek, fiziksel aktivitelere zaman ayırmak, bu süreci sağlık açısından risk almadan geçirmeye yardımcı olacaktır. Bu süreçte beslenme ve aktivite anlamında bilinçsiz hareket edilmesi; kilo almaya, sindirimle ilgili şikayetlerin oluşmasına ve daha birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir.

- Beslenme açısından en önemli sakınca, kişilerin beslenme şekillerindeki ani değişimlerdir. Bu değişim; gerek öğün saati, gerek öğünlerde tercih edilen besin çeşidi-tipi, gerekse besinlerin miktarı konusunda karşımıza çıkmaktadır. Günde 3 kez olan öğün sıklığı, bu dönemde 1 veya 2 öğünle sınırlı kalmakta, ayrıca öğünlerde tüketilen besin miktarları da normal alışkanlığın 2-3 katına çıkmaktadır.

Sağlıklı sahur önerileri...

Değişen beslenme davranışıyla birlikte ortaya çıkabilecek sağlık sakıncalarını en aza indirmek için;

- Sahur vaktinde normal kahvaltılıklar tercih edilebilir. Proteinli besinler olan peynir ve yumurtaya, ayrıca sebze, meyve, fındık, badem, ceviz gibi lifli besinlere de yeterli düzeyde yer verilmelidir.

- Yemeklerdeki demirden yararlanabilmek için sahurda yemekle birlikte çay, kahve ve asitli içecek tüketilmemelidir. İçilecekse dahi, yemeklerden 45 dakika-1 saat kadar sonra içilmelidir.

- Lifli besinlerin yeterli tüketimi sağlanmalıdır. Bunun için tam tahıllı, kepekli, çavdar ekmeği tercih edilmeli, sebze ve meyve tüketimine önem verilmeli, kuru baklagillerden ve bulgurdan yararlanılmalıdır.

- Sahurda protein içeriği yüksek olan besinleri tercih etmelisiniz. Bu besinler mideden boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlere özellikle sahurda yer verilmelidir.

- Yemekten sonra tatlı ihtiyacını gidermek için şerbetli, kremalı, hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar veya meyve tatlıları, kompostolar tercih edilmelidir. Komposto yaparken, şekerin az kullanılmasına (mümkünse şekersiz yapılmasına) dikkat edilmelidir.

- Yemekler iyi çiğnenerek ve yavaş yavaş yenilmelidir.

- Yemeklerde kullanılan yağ bitkisel sıvı yağ olmalıdır. Pişirme esnasında kullanılacak yağ miktarı az olmalı ve yağın yanmamasına dikkat edilmelidir. İçerisinde et olan yemeklere yağ eklenmesine gerek yoktur.

- Susama hissini daha da artıracağından, yemeklerde kullanılacak tuz miktarı aşırı olmamalı, salamuralar çok tercih edilmemeli, özellikle acı tattaki baharatları kullanmamaya özen gösterilmelidir.

- Yemeklerin pişirilme yöntemi de önemlidir. Yiyeceklere özellikle kızartma yöntemi uygulanmamalıdır. Bu yöntem, hem yiyeceğin enerji değerini artırarak kilo alımına, hem de sindirim sistemi sorunlarına yol açabilmektedir. Yiyeceklere haşlama, buharda pişirme, fırınlama gibi pişirme yöntemleri uygulanmalıdır.

- Oruç tutulduğunda vücudun gereksinmeleri artmamaktadır, yani yememiz gerekenden daha fazlasını yememize gerek yoktur. Aksine, gün boyu herhangi bir şey yenilmediğinden, hareket düzeyi azaldığından metabolizma yavaşlar. Bu nedenle besin çeşidi ve miktarı konusunda doğru tercihler yapılmalı, hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir.

- Hastalığı olanlar oruç tutmadan önce mutlaka hekimlerine ve hekimlerinin yönlendirmeleriyle diyetisyenlerine bu konu hakkında danışmalı, fikir almalıdırlar.

- Yatmadan hemen önce yemek yenilmemelidir. Bu durum, sindirim sistemi şikayetlerinin oluşmasına veya artmasına yol açabilir. Kilo alımına da sebep olabilir.

- Oruç tutulurken, vücut gün boyu susuz kalacağı için, iftar ve sahur vakitleri arasındaki süre iyi değerlendirilmeli, yeterli sıvı tüketimi sağlanmalıdır. Genel olarak kadınların günlük 2-2,5 lt, erkeklerin 2,5-3 lt. kadar su içmeleri uygun olacaktır.

Yorgun hissetmemek için sahura kalkın

- Ramazan ayında gün içinde uzun süreli açlık söz konusudur. Günde en az 3 kez olması gereken öğün sıklığını, iftar ve sahur arasında geçen zaman içerisinde sağlamak gereklidir. Bu nedenle özellikle sahur öğününü atlamamak çok önemlidir. Sahur öğünü atlandığında, uzun süreli açlık söz konusu olacağından, gün içerisinde kişinin kan şekeri seviyesi daha erken düşebilmekte, kendini yorgun ve halsiz hissedebilmekte, sonuç olarak günü verimsiz geçirebilmektedir.

- Vücudun gereksinimi olan besin ögelerinin yeterli ve dengeli alımı her dönemde olduğu gibi bu dönemde de önemlidir. Amacımız, açlığımızı gidermenin de ötesinde, gereksinimimiz olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineraller ile sıvı (özellikle su) alımını yeterli düzeyde sağlamak olmalıdır.

Örnek mönü:


İftar:

Oruç açıldığında:

1-2 adet hurma

1 kase çorba

1 dilim tam buğday unu veya tam tahıllı ekmek

Ana yemek olarak:

Et veya sebze yemeği

3-4 yemek kaşığı pilav veya makarna

1 kase kaymaksız yoğurt

Salata

Tam buğday unu veya tam tahıllı ekmek

Sahurda:

Yağı azaltılmış süt

2 kibrit kutusu kadar peynir

1 yumurta

5-6 adet fındık veya 2 adet ceviz

Domates, salatalık

Tam buğday unu veya tam tahıllı ekmek

3-4 adet kuru kayısı veya 1 porsiyon kadar istenilen herhangi bir meyve

veya 1 kase çorba

Etli veya sade sebze yemeği

1 kase kaymaksız yoğurt

Domates, salatalık

Tam buğday unu veya tam tahıllı ekmek

1 porsiyon meyve

Ana yemek sonrası tatlı olarak: 1 kase sütlü tatlı veya meyve komposto

Yatmadan 1,5-2 saat kadar önce: 1 porsiyon kadar meyve ve 1 küçük kase kaymaksız yağı azaltılmış yoğurt. 


Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,793 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,925 µs