En Sıcak Konular

Bebeğinizi yola çıkmadan önce besleyin

22 Haziran 2015 13:11 tsi
Bebeğinizi yola çıkmadan önce besleyin Yaz geldi, herkes yavaş yavaş tatile çıkmaya başladı. Tatile çıkmak isteyen bebekli ailelerin ise endişeleri var. Bazı pratik uygulamalara dikkat ederek çocukla tatili kabus olmaktan çıkarın

Yaz, çoğumuz için tatil demektir. Özellikle ebeveynler için bebekleri ya da çocukları ile çıkacakları tatil çok önemlidir. Çocukla tatil bir yandan heyecan yaratırken bir yandan da kafa karıştıran birçok soruyu beraberinde getirir. Dikkat edeceğiniz püf noktaları ile tatilinizi ve yolculuğunuzu mükemmel geçirebilirsiniz. Liv Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmail Gönen ebeveynlere bebekle tatil ve seyahat hakkında bilgiler verdi:
Yüzyılın getirdiği ulaşım olanakları sayesinde artık çocuk sahibi olmanız tatile çıkamayacağınız ya da yol boyunca huzursuz olacağınız anlamına gelmiyor. Uzun bir seyahate çıkacaksanız, çocuğunuzun sağlığının iyi olduğundan emin olmanız gerekiyor.
Son bir ay içinde muayene olmadıysa tatile çıkmadan önce doktorunuz ile mutlaka görüşmelisiniz.
Seyahat öncesinde ani değişiklikler yapmayın. Örneğin memeden kesme, tuvalet eğitimi vs. gibi değişiklikleri tatil sonrasına bırakın.

TRAFİK YOĞUN OLMASIN
Seyahatiniz toplu taşımacılıklaysa yolcu sayısının az olduğu, otomobilleyse de trafiğin yoğun olmadığı saatlerde olmasına dikkat edin.
Eğer bebeğinizde arabada uyuma alışkanlığı varsa, yola çıkışı onun uyku saatlerine getirin. Eğer araçlarda uyuyamıyorsa, o zaman onu uyutup sonra yola çıkmalısınız.
Çocuğunuzu yaşına ve kilosuna göre bebek koltuğuna yüzü arkaya veya öne bakacak şekilde yerleştirin. 1 yaşına kadar ya da kilosu 10 kilogramın altında olan tüm bebeklerin, yüzü arabanın arkasına dönük şekilde oturtulması gerekir.
Koltuğu da otomobile, emniyet kemeriyle gergin olarak bağlamak unutulmamalı. Bebeğinizi yola çıkmadan 15-20 dakika öncesinde besleyebilirsiniz. Ancak yolculuk esnasında beslemek ve bebeğinize bir şeyler içirmek sakıncalı olabilir.
Arabanızda yan hava yastığı varsa ve çocukların oturduğu tarafa yakınsa tehlikeli olabilir.

OYUNCAKLARI YAPIŞTIRIN
Sıcak havalarda yapılan uzun seyahatlerde her iki saatte bir mola vermelisiniz.
Bebeğin koltuğuna oyuncakları yapıştırmalı veya 10 santimden uzun olmayan bağlarla bağlamalısınız.
Bebeği sıcak veya ılık havalarda asla park ettiğiniz araçta yalnız bırakmayın. Pencereler açık bile olsa arabada ısı tehlikeli boyutlara yükselebilir.
Uçak yolculuğunda çocuğunuza özgü mönü siparişini 24 saat önceden verebilirsiniz. Bununla birlikte yanınıza bir miktar yiyecek alırsanız, uzun süren gecikmeli yolculuklarda size yardımcı olacaktır.
Uçakla seyahatte ön koltuklardan veya koridor tarafından yer ayarlayın. Eğer uçak tamamen dolu değil ve bütçenize uygun ise, yanı boş olan bir koltuktan yer ayırtmayı deneyebilirsiniz.

YANINIZA YEDEK MALZEME ALIN

Bebeğiniz uçak inip kalkarken basınç değişikliği nedeniyle rahatsız olabilir. Bu nedenle bu sıralarda emzirmek veya yiyecek vermek, kulakta basınç artışını engellemeye yardımcı olur.
Uçak yolculuğunda bebeğinize rahat giysiler giydirin. Evde giydiği rahat kıyafetlerini giydirmeniz onların huzursuz olmasını önler.
Yanınızda mutlaka iki-üç temiz biberon bulundurun. Yeterince ıslak mendil ve alt bezi de yanınızda olsun.
Uçuş saatini bebeğin günlük uyku saatine denk getirmeniz de yolculuğunuzun çok daha kolay geçmesini sağlar.
Uçak yolculuğunda uçağı en son terk edin. Bagaj için erken giderseniz bu süre zarfında beklemenizin bebeğinizi rahatsız edeceğini unutmayın.
Uçuş sonrasında bol su veya sıvı tüketilmesi de çocukların daha kolay adapte olmalarını sağlar. Özellikle de sıcak bir bölgeye seyahat ettiyseniz ve hava aşırı sıcaksa, sıvı tüketimi iyice önem kazanır. Giysiler de gidilen bölgeye uygun şekilde değiştirilmelidir.

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN...
İshal, yılın her mevsimi görülebilir. Ancak yazın; yiyeceklerin daha çabuk bozulması, tatil yerlerinde hijyenik kuralların tam uygulanamaması ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle daha sık görülür. Yazın ortaya çıkan ishallerin önemli bir bölümü turist ishali diye tanımlanan ziyaretçilerin seyahat ettiği bölgeye ve sezona göre değişen birçok bağırsak patojeni nedeniyle ortaya çıkar.Dikkat edilmesi gereken noktalar şöyledir:
Dışarıda yiyecek bulundurmamaya çalışın.
Hijyen koşullarından emin olmadığınız yerlerde yemeyin.
El hijyenine dikkat edin, çocuklarınızın da ellerini hijyenik bir şekilde yıkamasını sağlayın.
Pişmiş yiyecekleri tekrar tekrar ısıtmayın.
Meyve ve sebzeleri bol suyla yıkayın.
Etleri iyice pişirin.
Alışveriş sırasında ürünlerin üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin. Özellikle süt ve süt ürünlerinde çok daha dikkatli davranın. Saklama koşullarına bakın.

DENİZ VEYA HAVUZDAN SONRA MAYOSUNU ÇIKARIN
Yaz boyunca yoğun olarak kullanılan havuzlarda; insanların burun floralarında, cilt üzerindeki bakteriler, idrar ve genital akıntılara bulaşmış tüm mikroplar suya geçiyor. Çocuklar tüm bu bakterilere karşı erişkinlere göre çok daha duyarlıdır. Deniz ve havuzdan sonra sadece havluyla kurulanmak işe yaramaz.

HİJYEN KURALARINI ÖĞRETİN

Bakterilerin üremeleri için uygun ortam oluşturan nemli mayoların çıkarılması gerekir. Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra mutlaka duşta yıkanmalı ve sonrasında kuru elbiseler giyilmelidir. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için genel önlem olarak, bol miktarda sıvı alınmalı ve özellikle de şeker içeriği düşük meyve suları bolca tüketilmelidir. Sıvı alımı, idrar yolu enfeksiyonlarından korunmak için çok önemlidir. Bebeğinizi veya çocuğunuzu havuzdan veya denizden çıkardıktan sonra hemen tuvalete gitmesi konusunda uyarın. Bunu alışkanlık haline getirmesini sağlayın. Ayrıca toplu havuz kullanım alanlarındaki hijyen kurallarını da öğretin. 

Bu haber 1,776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,829 µs