En Sıcak Konular

Bebeğinizi kucaklamadan önce üstünüzü değiştirin

13 Nisan 2015 10:25 tsi
Bebeğinizi kucaklamadan önce üstünüzü değiştirin Kış mevsimi bitti. Bahar aylarını, güneşi herkes sever ama dikkat etmeniz gerekenler de var. Özellikle alerjisi olanların, eve girer girmez yapışan polenlerden kurtulmak için üzerini değiştirmesi gerekiyor

Bahar aylarında sıklıkla bahar yorgunluğu, grip, soğuk algınlığı, ishal gibi hastalıklar yanında alerjik hastalıkların belirtileri de kendini gösterir. Peş peşe hapşırma, burun kaşınması, nezle ve burun tıkanması gibi belirtiler varsa çocukta alerjik nezlenin olabileceğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Alerji ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, aileleri uyarıyor: "Gündüz polenin yoğun olduğu saatlerde pencereyi açmayın, akşam eve geldiğinizde çocuğunuzu kucağınıza almadan önce mutlaka üzerinizi değiştirin ve duş alın." Prof. Dr. Ahmet Akçay çocuklarda alerji ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

Çocuklarda alerjide tanı yöntemleri nelerdir?
Ciltten alerji ve solunum testi yapılır. Yeni geliştirilen bir alet yardımı ile nefeste alerjiyi gösteren maddeye bakılarak karar verilebilir. Daha önceki yıllarda astım teşhisi koymada zorluk yaşanırken günümüzde çok daha kolay teşhis konuluyor. Sıklıkla da gıda alerjisi neden olarak ortaya çıkıyor. Sonuçta artık alerjik hastalıkların kesin teşhisi konulabiliyor. Her geçen gün alerji teşhisinde yeni yöntemler ortaya çıkmaya devam ediyor.

Alerji testleri neden önemli?
Alerji testleri teşhis için çok katkı sağlar. Bu teste göre teşhis konulacak, bu teste göre tedavi planlanacaktır. Belki de bu teste göre immunoterapi dediğimiz aşı tedavisi yapılacak. Alerji aşısı yapılırken de bu test sonucuna göre hangi alerjenlerden olduğu belirlenecektir. Doğru teknikle, doğru alerjenlerle yapılacak test çok önemlidir. Ayrıca çapraz reaksiyonları da değerlendirebilecek düzeyde eğitim almış olmak gerekir. Yetişkinlerde uygulanan teknikle yapılan testler sonucunda alerjisi olmayan çocuklarda alerjisinin olduğu veya alerjisi olan çocukta alerjisinin olmadığı sonucu ile karşı karşıya kalabiliriz. Tek başına alerji testleri teşhis koydurmaz. Çocuk alerji uzmanları tarafından çocuktaki belirtiler ile alerji test sonuçları arasında değerlendirme yapılarak kesin teşhis konulmalıdır.

2 YAŞINDAN İTİBAREN YAPILIR

Alerji testleri kaç yaşında yapılır?

Alerji testleri yeni doğan döneminden itibaren yapılabilmekle birlikte besin alerjisi ve egzama için iki aylıktan itibaren yapılabilir. Astım, alerjik nezle ve polen alerjisi için alerji testi genellikle 2 yaşından sonra tercih edilir. Bunun sebebi alerji gelişebilmesi için en az iki polen mevsimi ile karşı karşıya kalmak gerekmesidir.

Alerji genetik bir hastalık mı?
Alerjinin gelişmesine neden olan başlıca nedenler genetik ve çevresel faktörlerdir. Ailesinde herhangi bir alerjik hastalık olan çocuklarda alerjik hastalık gelişme riski yüksektir. Alerji, hastalığın tipine göre değişebilir. Ailesinde astım olabilir ama çocukta egzama ortaya çıkabilir veya tam tersi olabilir. Anne veya babada herhangi bir alerjik hastalık varsa, çocukta alerjik hastalık görülme olasılığı yüzde 30'dur. Hem anne, hem babada alerjik bir hastalık varsa çocukta alerjik hastalık gelişme ihtimali yüzde 50'dir. Bu oran yüzde 80'e kadar çıkabilir.

NEDENE GÖRE TEDAVİ YAPILIR

Genetik olmayan alerji tipi yok mu?

Ailesinde alerjik hastalık olmayanlarda alerjik hastalık görülebildiği gibi ailesinde alerjik hastalık olanlarda da alerjik hastalık gelişmeyebilir. Bunun tek açıklaması, alerjinin gelişmesi sadece genetiğe bağlı olmaması, birçok çevresel nedene de bağlı olmasıdır.

En yaygın alerji çeşitleri nelerdir?
Astım, alerjik nezle, göz alerjisi, egzama (diğer adıyla atopik dermatit), kurdeşen, temas alerjileri, besin alerjileri, ilaç alerjileri, arı ve böcek alerjileri, lateks alerjisi; belli başlı alerji çeşitleridir.

Alerji tedavisi ömür boyu mu sürer?
Alerjik hastalıklar düzelmez, ömür boyu devam eder diye bilinir. Ancak son yıllarda alerji tedavisinde de yeni gelişmeler var. Alerjinin nedenine göre tedavi yapılabilir. Polene karşı alerjiniz varsa ve bahar aylarında sokağa bile çıkamıyorsanız, artık buna son verebiliyorsunuz. Dil altına sprey şeklinde aşı veya cilt altına enjeksiyon şeklinde aşı tedavisi mümkün. Aşı tedavisinde çocuklara sadece alerjen veriliyor. Aşı içinde, ailelerin korkusu kortizon bulunmuyor. Sadece sorumlu alerjen bulunuyor. Tedavi sonuçları ise ailelerin yüzünü güldürüyor.

Bahar aylarında alerji riski artıyor mu? Öyleyse neden?
Bahar ayının gelmesiyle birlikte alerjik nezle, astım gibi alerjik hastalığı olan çocuklarda belirtiler de görülmeye başlar. Örneğin peş peşe hapşırma, burun kaşınması, nezle ve burun tıkanması gibi belirtiler alerjik nezlenin olabileceğini düşündürmelidir. Gözlerde sulanma ve kaşınma sık sık oluyorsa göz alerjisi akla gelmelidir.

Çiçek açan bitkiler mi yoksa çiçeksiz bitkiler mi daha çok polen yayar?
Çiçekli bitkilerin polenleri böcekler tarafından taşındığı için havada daha az bulunur. Bu sebepten polen alerjisine daha az neden olurlar. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmesi ise rüzgarla olur. Bu sebepten polen mevsiminde havada çok fazla miktarda polen bulunur.

Parfümün ve diğer kokuların alerjik çocuklara etkileri nedir?
Alerjik çocukların ve yetişkinlerin akciğerleri çok hassas olduğu için keskin kokulu parfüm kullanmamaları gerekir.

EBEVEYNLER BU ÖNLEMLERİ MUTLAKA ALIN!
Tekstil ürünlerini en aza indirin.
Evde nemi yüzde 40-50 arasında tutun.
Çarşaf, nevresim ve yastık kılıflarını haftada bir, en az 55 derecede yıkayıp ütüleyin.
Elektrik süpürgesinin tozu iyi emmesini sağlayın.
Evde temizlik yapılırken çocukların aynı ortamda olmamasına dikkat edin. Ailesinde alerjik hastalık olan veya egzaması olan çocuklar buna daha çok uymalıdır.
Elektrik süpürgesi kullanırken pencereler açılarak evin havalandırılması sağlanabilir.
Polen mevsiminde polenlerin yoğun olduğu saatlerde dışarıda olmamaya gayret gösterilmeli, ağız yerine burundan nefes alıp verilmelidir.
Polen mevsiminde polen alerjisi olanlar veya ailesinde alerjik hastalığı yoğun olanlar otomobillerinin polen filtresini değiştirmeli, hepa filtreli klimalar kullanmalıdır.
Gözlerin polenlerden korunması için bahar aylarında güneş gözlüğü veya normal gözlük kullanılmalıdır.
Akşamları eve gelince mutlaka kıyafetler değiştirilmeli ve duş alınmalıdır.
Evden işe gidilince yüz yıkanıp ağız ve burun, su ile gargara edilerek polenler uzaklaştırılmalıdır.
Bol su ve meyve suyu içmek, çocukların daha zinde olmasını sağlayacaktır.
Polenlerin yoğun olduğu gündüz saatlerinde pencereleri açmamaya özen gösterin. 

Bu haber 1,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,044 µs