En Sıcak Konular

En zor hastalık "Panik Atak"

1 Nisan 2015 11:01 tsi
En zor hastalık Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Kadıköy Hastanesi Psikiyatrist Uzmanı Dr Aysun Genç Dişçigil; hastanın hem duygusal ve hem de ekonomik yönden çok yıprandığını belirtiyor.

Panik atak (PA) aniden, herhangi bir yerde ortaya çıkan şiddetli korku endişe nöbetidir. Aniden başlar.  Hızlı bir şekilde (10 dakika  veya daha kısa bir sürede) tepe noktasına  ulaşır. Yaklaşık 10-15 dakika  sürer,  ancak bazen 1-2 dakika bazen de bir saatten uzun sürebilir.


PA hastalarının % 75 ini kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlarda yüzde 2.1 erkeklerde yüzde 0.6 oranında görülmektedir. Panik Atak  ölüm korkusu yaşatan bir nöbettir. Başlama yaşı geç ergenlik ve 20'li yaşlar olmakla birlikte 25-45 yaş aralığında daha sık rastlanmaktadır.

 Panik atak ile Panik olmak arasındaki fark nedir?

Şiddetli bir olumsuz olay yaşadığımızda veya tehdit hissettiğimizde aşırı telaşlanabiliriz. Yaşadığımız bu yoğun endişeye panik denir.
 
Buna karşın panik atak, herhangi bir olay veya tehdit olmaksızın beklenmeden  aniden ortaya çıkar. Panik atak yaşayan kişi sadece yoğun endişe hissetmez. Aynı zamanda sanki kalp krizi gibi aniden gelişen bir hastalık yaşıyormuşçasına fiziksel tepkiler hisseder.

Belirtileri;

Vücudumuzun birçok sistemiyle ilgili fiziksel belirtiler görülür. Sıklıkla;  kalp çarpıntısı, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, terleme, titreme, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı , karın ağrısı, üşüme veya ateş basması, el ve / veya ayakta uyuşma görülür. Ayrıca,  çevresine veya kendisine yabancılaşma, kontrol kaybı hissetme, ölüm korku da fiziksel belirtilere eşlik eder. Bahsi geçen  belirtilerden en az dört tanesinin varlığı bize panik atağı düşündürür.

Başlıca Sebepleri ;

Panik Atak'ın kişiden kişiye değişen nedenleri olabilir.

Fiziksel bazı hastalıklar panik atağa neden olabilir. Örneğin;  kansızlık, tiroid hastalıkları, kan şekeri düşmesi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon vb.

Fiziksel nedenler dışında genetik nedenler;  beyin kimyasındaki değişimler, yaşanılan olumsuz travmalar ve sağlık sorunları.

Kişinin hayatındaki önemli değişimler de Panik Atağı tetikleyebilir. Örneğin;  kişinin işini değiştirmesi, boşanması ve / veya sevdiği bir insandan ayrılması, uzun yıllardan beri kaldığı evini değiştirmesi bir anda panik atağın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kısaca geçmiş veya yakın zamanda yaşanan stresli yaşam olayları panik atağa yol açabilir.

Panik atak hastalarının çoğunda ek bir psikiyatrik bozukluk bulunmaktadır. Hastaların yarısından çoğunda depresyon görülmektedir. Hastaların yüzde 12'sinde intihar girişimi ve yüksek oranlarda intihar düşünceleri bulunmuştur.

İnsan hayatını nasıl etkiliyor?

Panik Atak yaşayan kişiler  sık acil başvuruları nedeniyle hem duygusal hem de ekonomik yönden yıpranırlar.  yaşamlarındaki diğer insanlar ile ilişkileri bozulur,  işlerini ve eğitimlerini aksatabilirler.

Panik atak nedeniyle doktor doktor gezip çare arayan birçok insan bulunmaktadır. Tüm tıbbi tetkikler yapılıp herhangi bir neden bulunmayan panik atak hastaları çevresindeki yakınları tarafından "bir şeyin yok" denerek anlaşılamamaktadırlar. Bu durum kişinin daha fazla huzursuz olmasına yol açabilmektedir.

Hastalar ilk ataklarını unutmazlar. Oldukça dehşet verici bu atak nedeniyle atak nerede olduysa o ortamdan veya benzeri ortamlardan kaçınırlar. Örneğin;  metroda olduysa metroda,  kapalı kalabalık ortamlarda bulunmazlar. Uykuda yaşadıysa uyumak istemezler  ve uyku bozuklukları ortaya çıkar.

Panik Atak başka bir hastalıkla karışır mı?

Panik Atak belirtileri bir çok fiziksel hastalık belirtilerinde görülebilir. İlk kez atak belirtileri yaşayan bir kişinin ilk yapacağı hızla sağlık kurumuna başvurmaktır. Çünkü özelikle kalp krizi ve pulmoner emboli belirtileri panik atak belirtilerine benzer. Bu nedenle kişinin genel fiziksel durumunun değerlendirilmesi önemlidir.

Fiziksel bir hastalık tespit edildiği durumda var olan duruma yönelik tedavi uygulanmalıdır. Unutulmaması gereken; belirtileri açıklayan bir fiziksel hastalık varlığıyla birlikte bir ruh sağlığı sorunu olan panik atak da ek olarak bulunabilir.

Tedavisi ;

Tedavide öncelikle herhangi bir fiziksel hastalığın Panik Atak belirtilerine yol açıp açmadığı saptanmalıdır. Unutulmamalıdır ki ; fiziksel ve ruhsal bir neden birlikte olabilir.

Tedavide ; hem atak sırasında hem de  atak endişesi esnasında  kullanabileceği ilaçların yanı sıra, tekrarlamasını engelleyen tedavi edici ilaçlar kullanırız.
 
İlaç tedavisinin  yanında kişinin hayatında olan ve atağı tetikleyen durumların araştırılması sorunun çözümü için oldukça faydalı olmaktadır.

Panik Atak, ruhumuzda bazı şeylerin ters gittiğini gösteren bir sinyaldir. Bu ters giden durumların farkına varılması ve çözümlenmesinin tedaviye faydası büyüktür.


Bu haber 1,417 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,513 µs