En Sıcak Konular

Şeker: Melek mi yoksa şeytan mı?

31 Mart 2015 13:05 tsi
Şeker: Melek mi yoksa şeytan mı? Tartışma hepimizi ilgilendiriyor: Ezber bozan tavsiyeleriyle medyada sıkça yer alan Kalp Hastalıkları Uzmanı Prof. Canan Karatay, her fırsatta "Şeker yemeyin" diyor.

Hatta Karatay oğlu Mehmet Rahmi'yi "şekersiz" yetiştirdiğini söylemişti: Dondurmasız, pamuk helvasız, pastasız geçen bir çocukluk... (Bu tarz beslenme, jeoloji doktorasını İngiltere'de yapmasına engel olmamış.)


Duyduğumuzda üzülmüştük. Ne de olsa tatlı yiyecekleri her çocuk sever. Canan Hanım oğlunun gizli gizli lolipop yemesini acaba nasıl engellemişti? Neyse...
Geçen gün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan Prof. İrfan Erol, Karatay'a karşı çıktı: "Onu yemeyin, bunu yemeyin, demek yanlıştır. Her besinden yemeliyiz. İnsanın şekere de ihtiyacı var. Beyin glukozla çalışır."
Karşımızda birbirine zıt iki görüş var: Biri "şeker yemeyin" diyor, diğeri "yiyebilirsiniz"... Hangisi daha makul?
Önce Dünya Sağlık Teşkilatı'na (WHO) kulak verelim. Mart 2014'te teşkilat, "Şeker tüketimini yarıya indirmeliyiz" açıklaması yaptığında, şeker karşıtları dalga geçmişti: "Uyan da balığa gidelim. Bunu söylemek için 10 yıllık çalışma mı gerekirmiş?"
Aslında böyle laflar etmek kolay değil. Çünkü devasa bir şeker ekonomisi var dünyada: Çiftçiler şeker pancarı ve mısır yetiştiriyor. Bunlar marketlerde şekerleme, gofret, meyve suyu, kola ve daha yüzlerce ürün olarak karşımıza çıkıyor.
Hükümetler ve halklar, WHO'nun tavsiyesini tam olarak uygulasa, şeker ekonomisi gümbürder: İflaslar, işsizlik, vs.

Eskiden şeker mi vardı?
Beynin şekere ihtiyaç duyduğu doğru... Ancak hangi şeker? Marketten aldığımız şekere ve şekerli-tatlı yiyeceklere değil...
Eğer gerçekten öyle bir ihtiyaç olsaydı, ilkel insanlar hayatta kalamazdı. Halbuki Amazon ormanlarının derinliklerinde yaşayan, medeniyetin şekeriyle tanışmamış yerlilerin incelenmesi, beyin dahil vücutlarının sapasağlam olduğunu gösterdi. (Üstelik şişman da değiller!)
Peki, bu nasıl oluyor? Nedeni basit: Çünkü şeker sadece şekerli ürünlerde bulunmuyor. Meyve ve sebze gibi insanlığın binlerce yıldır tükettiği doğal gıdaların çoğunda şeker var.
Örneğin üzüm, incir ve muzda, diğer meyvelere kıyasla bol şeker bulunuyor. Patates, mısır, bezelye şekeri bol sebzelerden...
Berlin'de Sauvage (Vahşi) adlı bir lokanta var. Sauvage, müşterisine Taş Devri tarzı yemekler sunan bir "paleo" restoran. Menüde, "tatlılar" dahil, rafine şeker, tahıl, gluten içeren yemek bulunmuyor.
Buna fantezi diyorsanız, buyurun ABD'ye gidelim. Aşırı şişmanlığın adeta salgın haline geldiği bu ülkede şeker karşıtı birçok kampanya yapılıyor.
Şeker bağımlılığı çocukken başladığı için... Mesela gazlı içeceklere ve meyve sularına koyulan şekerin üçte bir oranında azaltılması talep ediliyor. Medya bu tip haberlerle dolu...
Evet, bağımlılık yapıyor! Şeker, keyif verici serotonin hormonunun salgılanmasına yol açıyor. Etkisi geçtiğinde insan o keyfi yeniden yaşamak istiyor. Bu yüzden, uyuşturuculara atıfla şekere "beyaz, saf ve öldürücü" deniyor.
Şişmanlık bizde de artıyor. Her yüz kişiden 15'i diyabet hastası. İlk adım olarak, çaya iki yerine tek şeker atmaya başlayın, derim. 



Bu haber 2,038 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,318 µs