En Sıcak Konular

Gü­ne mut­la­ka kah­val­tıy­la baş­la­yın

27 Mart 2015 10:41 tsi
Gü­ne mut­la­ka kah­val­tıy­la baş­la­yın Bahar yorgunluğna karşı sabah bir tutam kırmızı biber gece 1 bardak kefir

Hava değişimi sonucu hormonların salgılarındaki farklılık ve birçok etkenin neden olduğu bahar yorgunluğuyla baş etmenizin öncelikli yolu ise doğru besinleri, doğru miktarda tüketmek.
Ye­ter­li ve den­ge­li bes­len­mek için­se te­mel yi­ye­cek grup­la­rın­dan olan; et gru­bu, süt gru­bu, seb­ze - mey­ve gru­bu ve ta­hıl gru­bu yi­ye­cek­le­ri ih­ti­ya­cı­nız doğ­rul­tu­sun­da ye­me­li­si­niz. Dik­kat et­me­niz ge­re­ken di­ğer et­ken­ler ise bol sı­vı iç­mek ve dü­zen­li eg­zer­si­zi bir ya­şam bi­çi­mi ha­li­ne ge­tir­mek ol­ma­lı. Acı­ba­dem Has­ta­ne­si Bes­len­me ve Di­yet Uz­ma­nı Ol­cay Ba­rış, ba­ha­rı zin­de ge­çir­me­nin for­mül­le­ri­ni ver­di.

Gü­ne mut­la­ka kah­val­tıy­la baş­la­yın

Den­ge­li kah­val­tı me­ta­bo­liz­ma­nı­zın ça­lış­ma­sı­nı sağ­lar, sa­bah yor­gun­lu­ğu­nu­zu atar. Yu­mur­ta ile pey­nir, tam ta­hıl­lı ek­mek, seb­ze-mey­ve gru­bun­dan mev­sim ye­şil­lik­le­ri­ne sof­ra­nız­da mut­la­ka yer ve­rin. Özel­lik­le C vi­ta­mi­ni açı­sın­dan zen­gin olan kır­mı­zı­bi­ber ve ye­şil­lik­ler vü­cu­du­nu­zu zin­de tu­ta­cak­tır.

Ka­fe­in­li içe­cek­le­ri sı­nır­la­yın

Ka­fe­in, vü­cut­ta de­mir ve di­ğer be­sin­le­rin emil­me­si­ni ön­le­me­si­nin ya­nı sı­ra vü­cut­tan su atı­mı­nı da at­tı­ra­rak ba­har yor­gun­lu­ğu­nu te­tik­li­yor. Ay­rı­ca ka­fe­in, kal­si­yu­mun id­rar­la vü­cut­tan atıl­ma­sı­na da ne­den olu­yor.  

Yo­ğurt ve ke­fi­ri unut­ma­yın

Güç­lü bir ba­ğı­şık­lık sis­te­mi de ba­har yor­gun­lu­ğu­nu ko­lay at­lat­ma­nı­zı sağ­lı­yor. Her ge­ce bir bar­dak ke­fir ve ana öğün­ler­de bir ka­se yo­ğurt tü­ket­me­niz, ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni­zi güç­len­di­re­cek­tir.

An­ti­ok­si­dan­la­ra de­ğe­ri­ni ve­rin

Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni en iyi des­tek­le­yen A, C ve E vi­ta­min­le­rin­den zen­gin be­sin­le­ri sof­ra­nız­dan ek­sik et­me­yin.

- A vi­ta­mi­ni ba­ğı­şık­lık sis­te­mi hüc­re­le­ri­nin sa­yı­sın­da önem­li de­re­ce­de ar­tış sağ­lı­yor. Ha­vuç, ıs­pa­nak, ka­bak, ma­rul, bro­ko­li, ka­ra­ci­ğer ve do­ma­tes­te bu­lu­nu­yor. Gün­lük 1 adet ha­vuç A vi­ta­mi­ni ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­lı­yor.

- C vi­ta­mi­ni, ser­best ra­di­kal­le­re kar­şı sa­vun­ma me­ka­niz­ma­sı­nı ge­liş­ti­ri­yor. Li­mon, por­ta­kal, çi­lek,  grey­furt, ki­vi,  dol­ma­lık bi­ber, en­gi­nar, bro­ko­li, fa­sul­ye, may­da­noz,  ahu­du­du  ve kuş­bur­nun­da bol­ca mev­cut. Gün­lük bir adet or­ta boy ki­vi C vi­ta­mi­ni ge­rek­si­ni­mi­ni kar­şı­lı­yor.

- E vi­ta­mi­ni, ayçi­çek ya­ğı, zey­tin­ya­ğı, fın­dık, ba­dem, so­ya, ce­viz ve fıs­tık tür­le­rin­de bu­lu­nu­yor. Gün­lük 1 avuç fın­dık E vi­ta­mi­ni ih­ti­ya­cı­nın ço­ğu­nu kar­şı­lı­yor.

Tam tahıllı besinleri her öğünde sofranızda bulundurun

Tam buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahıl ürünleri; zengin lif içerikleri, kan şekerini düzenlemeleri ve yüksek oranda B vitamini içermeleri nedeniyle bahar mevsiminde her öğünde sofranızda bulunması gereken besinlerden.

Kuruyemişlerle ara öğünlerinizi renklendirin

Özel­lik­le fın­dık, ba­dem ve ce­viz içer­dik­le­ri E vi­ta­mi­ni, lif, mag­nez­yum ve ome­ga-3 yağ asit­le­ri sa­ye­sin­de yor­gun­lu­ğun düş­ma­nı olan be­sin­ler. Gün­de 10 fın­dık ve­ya 6-8 adet ba­dem ya da 2 adet ce­viz tü­ket­mek, ba­ha­rı ener­jik ge­çir­me­niz için ge­re­ki­yor.

Tat­lı ve ha­mur iş­le­rin­den ka­çı­nın

Pas­ta, kek ve bis­kü­vi gi­bi be­sin­le­ri müm­kün ol­du­ğun­ca tü­ket­me­yin. Bu ürün­ler­de bol­ca bu­lu­nan ba­sit şe­ker, kan şe­ke­ri se­vi­ye­ni­zin bir­den yük­sel­me­si­ne yol açı­yor. Ar­dın­dan kan şe­ke­ri­niz yük­sel­di­ği gi­bi hız­la da dü­şü­yor. Pan­kre­as da yük­sek doz­da in­sü­lin sal­gı­la­ya­rak ken­di­ni­zi iyi­ce bit­kin his­set­me­ni­ze ne­den olu­yor.

Bit­ki çay­la­rı­nı ih­mal et­me­yin

Bit­ki çay­la­rı lenf do­la­şı­mı­mı­zı dü­ze­ne ko­yup, ba­ğır­sak ha­re­ket­le­ri­ni ko­lay­laş­tı­rı­cı et­ki­ye sa­hip. Günde 1 bardak eki­nez­ya, kuş­bur­nu, ada­ça­yı için.



Bu haber 1,313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,964 µs