En Sıcak Konular

Çocukla sağlıklı iletişime dikkat!

24 Mart 2015 12:41 tsi
Çocukla sağlıklı iletişime dikkat! Çocukla sağlıklı iletişimde anne babaya düşen görevler

Çocuklar aile fertleri arasında ilk güçlü bağı annesi ile kurar. Bu bağ çocuk dünyaya gelmeden anne karnındayken başlar. Doğan her çocuk yaş aldıkça farklı duygularla tanışır. Bunlardan birisi de özellikle 3-4 yaşındaki çocuklarda görülen anne ve babayı kaybetme korkusudur
Ço­cuk­lar için an­ne ba­ba ha­yat­ta kar­şı­laş­tık­la­rı kor­ku­lar ve zor­luk kar­şı­sın­da gü­ve­ni­le­cek tek li­man­dır. “Ço­cuk­lar özel­lik­le okul ön­ce­si dö­nem­de ka­ran­lık­tan kor­kar.

 Bu da bi­ze ço­cuk­lar­da be­lir­li kor­ku­la­rın be­lir­li yaş ev­re­le­rin­de or­ta­ya çık­tı­ğı­nı gös­ter­mek­te­di­r” di­yen Re­em Nö­rop­si­ki­yat­ri Mer­ke­zi­’n­den Nö­ro­log Dr. Meh­met Ya­vuz, kor­ku­nun bel­li bir de­re­ce­ye ka­dar ço­cu­ğun ge­li­şi­mi­nin bir par­ça­sı ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.

İle­ti­şim­ yan­lış­ları te­tik­ler

Nor­mal ge­li­şi­min ve ki­şi­sel ol­gun­laş­ma­nın bir par­ça­sı olan kor­ku­nun ra­hat­sız edi­ci ve olum­suz bir his ol­du­ğu­nun unu­tul­ma­ma­sı ge­rek­ti­ği­nin al­tı­nı çi­zen Dr. Ya­vuz şöy­le de­vam et­ti: “An­cak bu his ha­yat­la mü­ca­de­le eder­ken ço­cu­ğun ken­di­ni ko­ru­ma­sı için öğ­ren­me­si ge­re­ken bir duy­gu­dur.

Bu dö­nem­de ço­cu­ğun ya­şa­dı­ğı tüm kor­ku­lar ge­li­şim sü­re­cin­den kay­nak­la­na­maz. An­ne ba­ba­nın ve sos­yal çev­re­nin ço­cuk­la ile­ti­şim ku­rar­ken, yan­lış tu­tum ve dav­ra­nış­la­rı kor­ku­la­rın oluş­ma­sı­na ne­den olur.Ebe­veyn­le­rin ev­ham­lı ol­ma­sı ev­de ça­lan bir te­le­fon se­si­ne bi­le pa­nik­le­ye­rek ce­vap ver­me­si bi­le ço­cuk­la­rın kor­ku­la­rı üze­rin­de et­ki­li ola­bi­lir.”

3-6 yaş arası fark eder

Çocukların ölüm kavramını 3-6 yaş arası dönemde fark edip, ölümü sorgulamaya bununla ilgili sorular sormaya başladıklarını belirten Yavuz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Anne babayı yitirme korkusunu çocuğun çok yoğun hissetmeye başlaması hayatını olumsuz yönde etkiler.

Zihninde sürekli olarak ‘anne ve babayı’ kaybetme korkusu çocuğu kaygılı ve endişeli ruh haline sokar. Küçük yaşlardaki çocuklar sevdiklerinin öleceğini ya da onlar tarafından terk edilecekleri duygusuna kapılırlar. Ölüm korkusu çocukta kaygı bozukluğuna neden olabilir. Çocuk evdeyken bile annesini gözünün önünden ayırmak istemez.”

 Küçüktür unutur demeyin

Ebe­vey­nin ço­cuk­lar­la ile­ti­şim ku­rar­ken tu­tum ve dav­ra­nış­la­rı­na son de­re­ce dik­kat et­me­si ge­rek­ti­ği­ni de ifa­de eden Dr. Ya­vuz, şu bil­gi­le­ri pay­laş­tı: “A­raş­tır­ma­la­ra gö­re ebe­vey­nin ‘ço­cuk da­ha çok kü­çük unu­tur gi­de­r’ di­ye dü­şü­ne­rek kan­dır­ma­sı ­ver­di­ği söz­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me­me­si ço­cuk­lar­da gü­ven kay­bı­na ne­den olur.

Ba­zen ebe­veyn ya­ra­maz ço­cuk­la­rın ha­re­ket­le­ri­ni kon­trol al­tı­na al­mak için kor­ku­ta­rak is­tek­le­ri­ni yap­tır­ma­ya ça­lı­şır. ‘Be­ni üz­me­ye de­vam eder­sen has­ta­la­nıp ölü­rü­m’ ‘sö­zü­mü din­le­mez­sen se­ni sev­mem gi­bi ifa­de­le­ri ço­cuk cid­di­ye al­dı­ğı için her an an­ne­si ya da ba­ba­sı­nın onu bı­ra­kıp gi­de­ce­ği dü­şün­ce­siy­le da­ha da kay­gı­lı olur­lar. Bu kay­gı on­la­rın tüm ha­yat ka­li­te­si­ni olum­suz yön­de et­ki­ler. Ken­di­le­ri­ni gü­ven­de his­set­mez, sal­dır­gan­la­şır, ders ba­şa­rı­sı dü­şer.”

Birey olduğunu unutmayın

“E­be­vey­nin yap­ma­sı ge­re­ke­nin ön­ce­likle ço­cu­ğu­nun kü­çük de ol­sa bir bi­rey ol­du­ğu­nu unut­ma­ma­sı­dı­r”  di­yen Ya­vuz, “­On­la­rın duy­gu­la­rı­nı ha­fi­fe al­ma­mak, kor­ku­la­rın­dan do­la­yı yar­gı­la­ma­mak ge­re­kir. Ço­cuk cid­di­ye alın­ma­dı­ğı­nı his­se­der­se duy­gu­sal dün­ya­sın­da te­la­fi­si çok zor ha­sar­lar mey­da­na ge­le­bi­lir.Ço­cuk için dün­ya­da­ki en önem­li şey an­ne ve ba­ba­sı ta­ra­fın­dan ne olur­sa ol­sun se­vil­di­ği­ni his­set­mek­ti­r”­de­di. 

Bu haber 1,297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,276 µs