En Sıcak Konular

Kaşıntıya bitkisel çözüm!

26 Şubat 2015 10:51 tsi
Kaşıntıya bitkisel çözüm! Kaşıntı, Özellikle alerji, mantar, egzama, kullanılan ilaçların yan etkisi ve böcek ısırması gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilen semptomlardan birisi olabilen kaşıntı kişileri rahatsız eden bir durumdur. Peki kaşıntıya ne iyi gelir

Kaşıntı, Özellikle alerji, mantar, egzama, kullanılan ilaçların yan etkisi ve böcek ısırması gibi nedenlerden dolayı meydana gelebilen semptomlardan birisi olabilen kaşıntı kişileri rahatsız eden bir durumdur. Çoğu zaman kişiler istemsiz olarak kaşınan bölgeyi sert bir şekilde kaşıyarak tahrişe ve ağrıya neden olabilir. Vücutta meydana gelen kaşıntılar yalnızca tek bir bölgede oluşabileceği gibi vücudun tamamında kaplayan genel bir kaşıntıda oluşabilir.

Kaşıntılar hafif kaşıntıdan başlayarak artarak şiddetlenerek farklı derecelerde de seyredebilir. Kişilerde oluşan kaşıntılar uzun süreli ve giderek şiddeti artıyorsa mutlaka sebebinin araştırılması için bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Ancak kaşıntının hafiflemesi ve giderilmesi için evde uygulanacak bazı doğal bitkisel yöntemlerden de faydalanmak için doğal tabiat eczanesine şöyle bir göz atalım.

Kaşıntıya İyi Gelen Doğal Bitkiler:


Taze Fesleğen: Oluşan kaşıntının sebepleri arasında böcek sokmaları, iltihap ve diğer sebeplerden kaynaklanan kaşıntıları gidermek ve en aza çekebilmek için fesleğen yaprağından yararlanılabilir. Taze fesleğen içeriğinde bulunan antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile kaşıntı ve cilt enfeksiyonlarında oldukça etkili olabilmektedir. Taze fesleğen özellikle cilt rahatsızlıkları ve egzama gibi değişik rahatsızlıklarda ağrı kesici ve kaşıntı iyileştirici, analjezik özelliktedir. Kaşıntı olan bölgeye doğrudan taze fesleğen yaprakları uygulayacaksanız fesleğen yapraklarını doğrayın ki yaprakların iç özü kaşıntı nedeni ile tahriş olmuş cilt bölgesine temas etsin. Veya fesleğen çayı kullanacaksanız çayı demledikten sonra kaşıntı olan bölgeye püskürtebilirsiniz.

Çay Ağacı Yağı: Egzama, mantar enfeksiyonları ve kuru ciltler için tavsiye edilen bitkisel yöntemlerden birisidir. Bu bitki kuru ciltlerde nem oranını sağlamanın yanı sıra temizleyici içeriği ile de enfeksiyon oluşumuna mani olur. Çay ağacı yağı bunların yanında mantara karşıda oldukça etkilidir. Ayakta mantar, kasıkta mantar, atlet kaşıntısı ve saçkıran rahatsızlığında da kendinden söz ettiren bir bitkidir. Çay ağacı yağından faydalanmak için banyo suyuna 10-12 damla kadar damlatılarak uygulandığında kaşıntılı ve tahriş olmuş cilde oldukça iyi gelir. Çay ağacı yağı oldukça tesirli bir yağdır. Direk olarak cilt üzerine uygulanmaz kesinlikle su zeytinyağı veya bitkisel yağ ile inceltilmesi gerekmektedir.

Aynısefa Bitkisi: kaşıntılı tahriş olmuş rahatsızlık veren cilde uygulanabilecek bitkilerden birisidir. Yurdumuzun birçok yerinde yetişen bir şifalı bitki çeşididir. Yıllar öncesinden günümüze kadar baktığımızda bu bitkinin iyileştirme özelliğinin daha çok iltihabı azaltmak ve kaşıntı nedeniyle tahriş olmuş ciltte iyileşmesi ve yatışması için uygulandığını görüyoruz. Aynısefa bitkisi cilt üzerine uygulandığında antiviral ve antibakteriyel etkilerinden fayda sağlanabilir. Aynısefa bitkisi arı ve böcek sokmaları, morluklar ve başka benzer hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bilimsel olarak aynısefa bitkisinin tesirinin kati olarak kanıtlanması için bir müddet daha incelenmesine gerek vardır.

Papatya: Kaşıntılı cilt de kullanılacak papatya çayı sıklıkla rastlanan cilt rahatsızlıkları ve döküntülerde oldukça iyi bir rahatlama etkisi gösterir. Topikal yani vücut üzerine uygulandığında kaşınan kısımdaki tahrişi yatıştırmaya ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. Papatyanın içeriğinde yer alan doğal yağ antibakteriyel ve antiseptik özellikler taşımaktadır. Bu şifalı özellikler sonucunda kaşınarak tahriş olmuş ciltte meydana gelebilecek enfeksiyonlara mani olabilir. Papatyanın şifasal etkileri bunlarla sınırlı değildir. (acı dindirici ve ağrı kesici )Analjezik yönüyle de kaşınarak tahriş olmuş cilt üzerini bir nevi uyuşturarak hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.

Kaşıntıyı Önleyen Diğer Şifalı Bitkiler:

Ciltte meydana gelen kaşıntı rahatsızlığı için cilt üzerine uygulanabilecek bitkisel ilaçların kaşıntıya iyi gelen ve yatıştıran özellikleri vardır. Bu şifalı bitkilerden bazıları kan otu, sakız otu, zeytinyağı, karakafes otu, kuş otu ve sarı kantaron olarak sayılabilir. Bu bitkiler iltihap giderici, kaşıntı önleyici antiseptik özelliklere sahiptirler. Cilt üzerinde meydana gelen kaşıntılı ve tahriş olmuş bölgeye uygulandıklarında ciltte rahatlama etkisiyle tahriş olmuş bölgede yatıştırıcı, ağrı kesici ve acı dindirici etkilere sahip şifalı bitkilerdir.



Bu haber 1,363 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,352 µs