En Sıcak Konular

Burun açıcı spreylere dikkat !

12 Aralık 2014 10:19 tsi
Burun açıcı spreylere dikkat ! Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, burun açıcı spreylere dikkat edilmesi konusunda uyarılarda bulundu.

Sivri, “Basit gibi görünen burun tıkanıklığı aslında bir çok hastalığın habercisi, önlem alınmadığı zaman dişeti hastalıklarından tutunda kalp rahatsızlıklarına kadar pek çok hastalığa davet çıkarabiliyor. Burun tıkanıklığına bağlı geceleri ağızdan nefes almak horlamaya, uyku problemlerine, konsantrasyon problemlerine yol açıyor. Kış aylarının geldiği bu dönemde nezle, grip gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarına bağlı burun tıkanıklığı problemi daha da fazla görülmekte. Özellikle gripte geçici rahatlama sağlayan burun spreyleri sürekli kullanıldığında ciddi bir tehlikeyi de beraberinde getiriyor. Burun açıcı spreylerin normal şartlarda en fazla 4-5 gün kullanılması gerekiyor ancak burundan nefes almanın getirdiği mutlulukla kişi burun spreyini kullanmaya devam ediyor.” dedi.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Bekir Sivri, burun damlası bağımlılığının bir hastalık olduğunu ve buna tıp dilinde rinitis medicamentosa denildiğini ifade etti .

Sivri, burun spreyi bağımlılığı ile sık olarak karşılaştıklarını, pek çok hastada burun tıkanıklığına neden olan burun orta bölmesinde kemik eğriliği ya da burun içinde konka hipertrofisi dediğimiz et büyümelerinin olduğunu fakat hastanın ameliyat korkusundan ya da ihmalden dolayı bunu burun spreyleriyle geçiştirmeye çalıştığını söyledi.

Op. Dr. Bekir Sivri, “Uzun süre kullanımlarda ilacın etkisine bağlı olarak mukoza örtüsünde de bozulmalar olduğunu tıkanma dönemlerinin uzayıp, sprey kullanımının da arttığını, bu durum mukozanın da özelliğini yitirmesine neden olduğunu ifade etti. Sivri, Hasta bir müddet sonra nefes alabilmek için ilaç sprey ve damlalara bağımlı hale gelir. Başlangıçta haftada bir kez gibi oldukça masum bir kullanım gözlenirken zaman içerisinde kullanım sıklığı artmaktadır. Bunun sebebi ise kullanım arttıkça ilacın etki süresinin kısalmasıdır. Belirli bir eşik geçildiğinde ise hasta burun damlası kullanmadan rahat nefes alamamaya ve evinde, işyerinde, çantasında, arabasında ilacı bulundurmaya başlar; onsuz bir hafta sonu geçiremez ve tatile gidemez. Herhangi bir hastalık hali söz konusu olmaksızın birkaç saat ara ile burun açıcı sprey kullanılıyorsa bağımlılık olarak değerlendirilmelidir.

Bu hastaların bir kısmı burun tıkanıklığı sebebiyle gece uykularından uyanarak burun damlası kullanmak zorunda kalmaktadırlar. Burun damlası bağımlılığı tanımlandıktan sonra hastanın yapması gereken ilk şey burun damlasını kullanmayı bırakmasıdır. Eğer hasta sabırlı olmaz ve direnci çabuk kırılırsa bağımlılıktan kurtulması da mümkün olmamaktadır. Tabi ki nefes almasını engelleyen problemler için daha sonra bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması ve bunun tedavisi olması gereklidir.” diye konuştu.

Bu haber 2,268 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,839 µs