En Sıcak Konular

Akıllı telefon kullananlar dikkat!

8 Aralık 2014 10:38 tsi
Akıllı telefon kullananlar dikkat! Karpal Tünel Sendromu, bilek bölgesinde yer alan sinirin sıkışmasıyla meydana gelir.

Günümüzde akıllı telefonların yaygınlaşması, bu hastalığı tetikliyor. Önlem alınmazsa, hastalık cerrahi müdahale derecesine kadar ilerleyebiliyor.

Meslek hastalıkları her çalışan için tehdit unsuru olarak tetikte bekliyor. Hemen her mesleğin ayrı bir etkileme gücü olsa da konuyla ilgili ilk akla gelen uzvumuz bel ve kollarımız oluyor. Oturarak ve bilgisayar başında çalışanlar için bel, sırt ve bilekte meydana gelebilecek hastalıklar son yıllarda oldukça arttı. Tabii bazı hastalıklar var ki teknolojinin gelişmesiyle birlikte hem direk etki ediyor hem de mevcut halinden daha tehlikeli boyutlara ulaşabiliyor.

Akıllı telefonlar da bu hastalıkların gelişmesi ve bizzat ortaya çıkmasında önemli bir rol oynuyor. Hayatımızı kolaylaştıran, iletişim ağımızı geliştiren, sosyal medya kullanımı açısından farklı bir vizyon ortaya koyan akıllı telefonlar, tehlikeli hastalıkları da tetikliyor.

YENİ TEHDİT: KARPAL TÜNEL SENDROMU

Kamuoyunda ismi çok bilinmeyen, son dönemde sıkça artan şikayetler dolayısıyla duyulan Karpal Tünel Sendromu, akıllı telefonları günlük hayatından hiç eksik etmeyen ve abartılı bir kullanım temposunda olanlar için önemli bir tehdit haline geldi.

EL BİLEĞİ BASKIYA UĞRUYOR

Karpal Tünel Sendromu,  ‘ele giden medyan sinirin el bileğindeki ‘karpal tünel’den geçerken çevre kılıf tarafından sıkışması’ olarak tanımlanıyor.  Bu sinir çeşitli nedenlerden dolayı el bileğinde basıya uğrarsa, Karpal Tünel Sendromu ortaya çıkabiliyor. Karpal Tünel, sinir sıkışmaları arasında en sık görülen hastalık olarak kayıtlara geçmiş durumda.

OYUN KONSOLLARI VE BİLGİSAYARLAR TEHDİT OLUŞTURUYOR

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bilgisayar kullanımı, oyun konsolları ile uzun süre oyun oynayanlar ile yine el işi ile uğraşanlar bu hastalıkla belli bir süre içerisinde tanışabiliyor.

GÜNDE 500 MESAJ ATAN ÇOCUKLAR VAR

Liv Hospital Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Kılıç, akıllı telefonların karpal tünel hastalığının oluşumuna etkisi olduğunu vurguluyor. Kılıç, “Zorlanmaya bağlı olarak bilekteki 8 kas grubu içindeki bir sinirde sıkışma oluyor. Bu da akıllı telefonlardaki abartılı aktivitelerden kaynaklanıyor. Misal günde 500 mesaj atan 13-14 yaşında çocuklar var. Tabii sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen saatler de eklenince sinir sıkışma sürecini hızlanıyor” ifadelerini kullanıyor.

PROF.DR.TURAN USLU: BiNLERCE KEZ TUŞLARA BASILIYOR

Duruş bozuklukları, kas gerginlikleri, boyun, omuz ve sırt ağrıları her gün daha fazla sayıda insanın sağlık sorunu olmaktadır. Bu tip cihazların kullanımı birçok sinir sıkışma sendromuna da yol açıyor.

El ve el bileğinin tekrarlayıcı hareketleri, binlerce kez tuşlara basmaktan kaynaklanan mikrotravmalar, boyun ve omuz adale ve bağlarında sürekli gerginliğe bağlı olarak askıda kalan ve zorlanan sinirlerin dar anatomik kanallarda sıkışmasına sebep oluyor.

El bileğindeki median sinir adını verdiğimiz  siniri örten retinakulum adı verilen kılıflardaki kalınlaşmalar, sinire komşu olan tendonlardaki yıpranmalar karpal tünel sendromuna yol açmakta ve ciddi ağrı sorunlarına yol açıyor.

DOÇ.DR AYHAN KILIÇ: HEM SiNiR SIKIŞMASI HEM KiREÇLENME OLUYOR

Akıllı telefonların karpal tünel hastalığının oluşumuna etkisi var. Zorlanmaya bağlı olarak bilekteki 8 kas grubu içindeki bir sinirde sıkışma oluyor. Bu da akıllı telefonlardaki abartılı aktivitelerden kaynaklanıyor.

Misal günde 500 mesaj atan 13-14 yaşında çocuklar. Tabi sosyal paylaşım sitelerinde geçirilen saatler de eklenince sinir sıkışma sürecini hızlanıyor. Bu da kişileri doktora getirecek seviyede hasta ediyor. Tabi karpal tünelin dışında akıllı telefonların aşırı kullanımından dolayı baş parmaklarda hasar oluyor. Bu kireçlenmeye kadar gidebiliyor.

Sonuç olarak klavye ya da daktilo kullananlar ile eliyle ağır iş yapanlarda oluşan bu hastalığın görülme olasılığı, akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla daha da artıyor. Benim tavsiyem öncelikle neredeyse bağımlılık haline gelen bu durumdan kurtulmaktır. Mesaj yazarken telefonlar öne konulabilir.

BELİRTİLERİ

*Sabahları uykudan uyandıran ağrı ve yanmalar.

*Elin ilk üç parmağını ve yüzük parmağının yarısını etkileyen uyuşma ve karıncalanmalar.

*Başparmakta güç kaybı.

*Bilekten kola uzanan ani ve keskin ağrı.

AKILLI TELEFONLAR TETiKLiYOR

Tam bu noktada akıllı telefonların bu hastalığın adının daha fazla duyulmasındaki rolüyle karşılaşıyoruz. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefonlar hayatımızın tam ortasındaki yerini aldı. Özellikle sosyal medyanın kullanım sıklığının artması ve dijital oyunlar, akıllı telefonların iş yerinde, yolda, bireysel ve toplu taşıma araçlarında elden düşmemesine sebep oluyor. Bu da ister istemez parmak ve kol bileklerinde az-çok hasara yol açıyor.

TENDONLAR YIPRANIYOR

Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Turan Uslu, akıllı telefon, bilgisayar, tablet bilgisayarların kullanımının arttıkça bu cihazların kullanımına bağlı sağlık sorunlarının da arttığına dikkat çekiyor. Uslu, “El bileğindeki median sinir adını verdiğimiz, siniri
örten retinakulum adı verilen kılıflardaki kalınlaşmalar ve sinire komşu olan tendonlardaki yıpranmalar, karpal tünel sendromuna yol açmakta ve ciddi ağrı sorunlarına sebep olmaktadır” diyor.

TEDAVİSİ

*El bileği tekrarlayan hareketlerden ve zorlanmalardan korunmalı.

*Vücutta su ve tuz tutulmasını önleyici ilaçlar, ağrı kesiciler, anti-romatizmal pomatlar kullanılabilir.

*Karpal tünele ince enjektörlerle yapılacak steroid enjeksiyonları semptomları iyileştirebilir.

*El ve parmaklarda kuvvetsizlik, belirgin his kusuru, uykuya engel olacak şiddette gece ağrıları varsa cerrahi tedavi yapılmalıdır.

*Cerrahinin amacı median sinir üzere olan  basıncı ortadan kaldırmaktır. Operasyon sonucunda ağrı ve fonksiyon kaybı                                  düzelir. Operasyon lokal anestezi ile yapılabilir.

HÜSEYİN KELEŞ - BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 1,942 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,071 µs