En Sıcak Konular

Yoğun ve stresli hayat alzheimerı tetikliyor

20 Ekim 2014 11:02 tsi
Yoğun ve stresli hayat alzheimerı tetikliyor Son yıllarda görünme oranlarında büyük artış yaşanan bir hastalık, Alzheimer… Yoğun ve stresli iş hayatı, yaşam süresinin uzaması ve genetik faktörler hastalığın artmasına neden olan etkenlerin başında yer alıyor.

Hafif unutkanlıklarla başlıyor ve zaman içerisinde kişiyi hiçbir işini tek başına yapamayacak hale getiriyor. Son yıllarda görünme oranlarında büyük artış yaşanan bu hastalık,  Alzheimer… Yoğun ve stresli iş hayatı, yaşam süresinin uzaması ve genetik faktörler hastalığın artmasına neden olan etkenlerin başında yer alıyor.

Alz­he­ime­r’­da ha­fı­za­yı kon­trol eden nö­ron­lar baş­ta ol­mak üze­re, be­yin­de­ki tüm nö­ron­la­rı et­ki­le­yen pro­te­in plak­la­rı ge­li­şi­yor.  Bu plak­lar nöronla­rın ya­vaş ya­vaş ölü­mü­ne ne­den ola­rak unut­kan­lık­la baş­la­yan bir­çok so­ru­nun ya­şan­ma­sı­na ne­den olu­yor.


Nö­ro­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Ne­ba­hat Bi­li­ci Alz­he­ime­r’­da ya­şa­nan so­run­la­rı şöy­le özet­le­di;

- Ki­şi­de yü­rü­tü­cü iş­ler bo­zu­lu­yor. Yü­rü­tü­cü iş­lev­ler bo­zul­du­ğun­da has­ta na­sıl gi­yi­ne­ce­ği­ni ye­mek yi­ye­ce­ği­ni, yı­ka­na­ca­ğı­nı ve hat­ta yürüyeceği­ni unu­tu­yor. Bu iş­lev­ler için yar­dı­ma ih­ti­yaç du­yu­yor.

-Za­man-me­kan al­gı­sı kay­bo­lu­yor. Has­ta za­ma­nı, gü­nü, ayı, yı­lı ta­kip ede­mez du­ru­ma ge­li­yor. Me­ka­nı ta­nı­ya­mı­yor ve ne­re­de ol­du­ğu­nu bilemi­yor.

- Dil fonksiyonlarını kaybediyor. Dil-konuşma becerisi geriliyor, sosyal iletişim zayıflıyor. Kelime hazinesi azalıyor.          İlerleyen durumlarda anlamsız kelimeler-cüm­le­ler ku­ru­yor ve za­man­la hiç ko­nu­şa­maz du­ru­ma ge­li­yor.

STRES VE UZUN ÇALIŞMA SAATLERİ RİSKİ ARTIRIYOR


Yo­ğun stres­li ve uzun ça­lış­ma sa­at­le­ri­ne sa­hip iş­ler­de uzun sü­re ça­lı­şan­lar­da Alz­he­imer ris­ki­nin arttığı yapılan çalışmalar sonucunda tespit edilmiştir. Bu kişilerde strese bağlı primer bellek bozulmadan dikkat bozuluyor. Buna bağlı olarak da unutkanlık yakınmaları oldukça genç yaşta ortaya çıkıyor. Dikkat toparlanamadığında öğrenme güçlüğü ve bel­lek­te prob­lem var­mış­ça­sı­na ha­fı­za ku­sur­la­rı ya­şa­nı­yor.

STRESİ YOK EDEMİYORSANIZ MÜCADELEYİ ÖĞRENMELİSİNİZ

Gü­nü­müz­de ça­lış­ma ha­ya­tı­nın stre­sin­den ka­ça­bil­mek ma­ale­sef müm­kün de­ğil. Ya­pıl­ma­sı ge­re­ken ise stres­le mü­ca­de­le­yi öğ­ren­mek ve bu şe­kil­de bey­ni de­şarj ede­bil­mek. Bu da spor, ma­ne­vi yö­nün ge­liş­ti­ril­me­si ve sos­yal den­ge­nin ku­rul­ma­sı ile müm­kün olu­yor. Mad­de ile sü­rek­li te­mas in­sa­nı yo­ru­yor. Far­kın­da­lı­ğı sağ­la­mak için do­ğa ile te­mas et­mek, do­ğa spor­la­rı yap­mak ve gü­neş­len­mek mut­lu­luk ve­ren hor­mon­la­rın sa­lı­nı­mı­nı art­tı­ra­rak ra­hat­la­ma­yı sağ­lı­yor. Ma­ne­vi yö­nün ki­şi­sel inanç­lar doğ­rul­tu­sun­da ge­liş­ti­ril­me­si ve iç dün­ya-dış dün­ya den­ge­si­nin sağ­lan­ma­sı ki­şi­nin ken­di­si­ni çok da­ha iyi his­set­me­si­ne ne­den olu­yor. İn­san­lar­la di­ya­log için­de ol­mak da duy­gu­sal de­şarj sağ­lı­yor. Uz­man­la­ra gö­re ar­ka­da­şı­nız­la dert­leş­mek en iyi te­ra­pi şe­kil­le­rin­den bi­ri­dir.

BU ÖNERİLERE UYUN, RİSKİ AZALTIN

Eği­tim dü­ze­yi­ni­zi ar­tı­rın: En­te­lek­tü­el dü­ze­yin yük­sel­til­me­si, be­yin­de zi­hin­sel ye­dek ka­pa­si­te­yi art­ı­ra­rak, Alz­he­ime­r’­a kar­şı sa­vun­ma oluşturu­yor.

Spor ya­pın: Spor­tif bir ya­şam Alz­he­imer ris­ki­ni azal­tı­yor. Spor sı­ra­sın­da stres hor­mon­la­rı­nın ha­fı­za üze­rin­de­ki olum­suz et­ki­le­ri bas­kı­la­nı­yor, da­mar has­ta­lık­la­rı ris­ki aza­lı­yor ve tok­sik mad­de atı­lı­mı ar­tı­yor. Tüm bu et­ken­ler Alz­he­imer ris­ki­ni azal­tı­yor.  

Sos­yal­le­şin: Sos­yal­leş­me, in­san-do­ğa ve hay­van­lar­la te­mas, in­san­la­rın zih­ni kul­lan­ma ka­pa­si­te­si­ni, dil be­ce­ri­si­ni ve far­kın­da­lı­ğı­nı ar­tı­ra­rak Alz­he­ime­r’­a kar­şı ko­ru­yu­cu et­ki sağ­lı­yor.

Ha­zır gı­da­dan uzak du­run: Kat­kı mad­de­si içe­ren ha­zır gı­da­la­rın tü­ke­til­me­si ise bey­ne za­rar ve­re­rek Alz­he­imer ris­ki­ni ar­tı­rı­yor.

HER UNUTKANLIK ALZHEİMER DEĞİLDİR


Acı­ba­dem Ka­dı­köy Has­ta­ne­si Nö­ro­lo­ji Uz­ma­nı Dr. Ne­ba­hat Bi­li­ci, Alz­he­ime­r’­ın unut­kan­lık­la baş­la­yan bir has­ta­lık ol­du­ğu­na an­cak her unutkan­lı­ğın Alz­he­imer ol­ma­dı­ğı­na dik­kat çe­ker­ken,  “Alz­he­ime­r’­da ha­fı­za­yı kon­trol eden nö­ron­lar baş­ta ol­mak üze­re, be­yin­de­ki tüm nöronları etki­le­yen pro­te­in plak­la­rı olu­şu­yor. Son­ra­sın­da da has­ta gün­lük iş­le­ri­ni ken­di ba­şı­na ya­pa­maz, za­man me­kan al­gı­sı­nı ku­ra­maz ha­le ge­li­yor. Hat­ta za­man içe­ri­sin­de ko­nuş­ma ye­ti­si­ni da­hi kay­be­di­yo­r” de­di.

Serda KIVILCIM- BUGÜN GAZETESİ



Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,320 µs