En Sıcak Konular

İşte sonbahar zindeliğinin anahtarı

17 Ekim 2014 10:33 tsi
İşte sonbahar zindeliğinin anahtarı Sağdan soldan gelen hapşırık sesleri, boğaz ağrısı, bitkinlik, yorgunluk ve depresif ruh hali… Klasik sonbahar sendromunun enstrümanlarına karşı direnç kazanmak için en doğal kalkan koruyucu bitkisel tedavi.

Sonbaharla birlikte hastalıklara da merhaba dedik. Hasta olmamak için yapılması gereken en önemli üç gerçek: Hijyen, el yıkamak ve sağlıklı beslenmek! İstanbul Florence Nightingale Hastanesi’nden, Diyetisyen Ece Günay Akkuş, beslenmede en etkili yöntemin doğal yollar olduğunu söylüyor. Akkuş’un önerileri sorunlara kalkan olacak basit ama etkili adımlardan oluşuyor…İşte o öneriler…

4 yapraklı yonca

3 ana öğün ol­maz­sa ol­ma­zı­mız. Ama bu öğün­ler atış­tır­may­la ge­çiş­ti­ri­len, fast fo­od tü­ke­ti­len, tat­lı, ha­mur iş­le­ri ye­nen öğün­ler ol­ma­ma­lı. Sağ­lık­lı bes­len­di­ği­ni­zi an­la­ma­nın en akıl­da ka­lan ve uy­gu­la­ma­sı ko­lay yo­lu, 4 yap­rak­lı yon­ca­yı ak­lı­nı­za ge­tir­mek ola­cak­tır. Ne­dir bun­lar; et gru­bu (et, ta­vuk, ba­lık, pey­nir, yu­mur­ta), süt gru­bu (yo­ğurt, ay­ran, süt), seb­ze­–mey­ve gru­bu, ek­mek (es­mer pi­rinç, bul­gur, ke­pek­li ma­kar­na, bak­la­gil­ler... ). Eğer ta­ba­ğı­nız­da bu 4 be­sin gru­bu var­sa ve por­si­yon kon­tro­lü iyi ya­pıl­mış­sa siz sağ­lık­lı bes­le­ni­yor­su­nuz de­mek­tir.

Sin­yal­le­ri at­la­tın


En do­ğal ön­le­mi­miz ko­ru­yu­cu bit­ki­sel te­da­vi­dir. So­ğuk al­gın­lı­ğın­dan ko­run­mak için ve­ya kü­çük has­ta­lık sin­yal­le­ri­ni at­la­ta­bil­mek için ne­le­ri, na­sıl tü­ket­me­li­yiz? Han­gi be­sin­le­ri şu dö­nem­de da­ha çok tü­ket­me­li­yiz? İş­te adım­la­rı...

Mürverin gizemi

Ba­ğı­şık­lık sis­te­mi­ni güç­len­dirir. Gri­be, ök­sü­rü­ğe ve nez­le­ye fay­da­lı­dır. Na­ne ile bir­lik­te dem­le­ne­rek tü­ke­til­me­si öne­ri­lir.

Bo­ğa­zı­nı­zın kal­ka­nı ada ça­yı

Bit­ki­nin içer­di­ği uçu­cu bi­le­şen­ler ağız ve bo­ğaz­da yer­le­şen en­fek­si­yon ve il­ti­hap­lar­da et­ki­li­dir.

Zen­ce­fil kö­kü­nün li­mon­la dan­sı

Li­mon ile bir­lik­te tü­ke­til­di­ğin­de so­ğuk al­gın­lı­ğı­na , yağ­lı bir ye­mek son­ra­sı ise sin­di­ri­me yar­dım­cı olur. Bo­ğa­zı­nız­da ve­ya vü­cu­du­nuz­da kı­rık­lık, hal­siz­lik, ağ­rı his­set­ti­ği­niz­de ta­ze zen­ce­fil ren­de­si + li­mon su­yu + bal hoş ko­ku­su, lez­ze­ti ve fe­rah­la­tı­cı özel­li­ğiy­le iyi his­set­me­ni­ze yar­dım­cı olur.

Ate­şi ka­ra­bi­ber mey­ve­siy­le dü­şü­rün

Ye­mek­le­re lez­zet ver­me­si­nin dı­şın­da, ağ­rı ke­si­ci ve ateş dü­şü­rü­cü et­ki­si bu­lun­mak­ta­dır. Toz edil­miş ka­ra­bi­ber mey­ve­si ile ha­zır­la­nan çay gar­ga­ra şek­lin­de uy­gu­lan­dı­ğın­da bo­ğaz en­fek­si­yon­la­rı­na ve ağ­rı­nın azal­ma­sı­na yar­dım­cı ola­cak­tır.

C vitamini deposu

Kuşburnu meyvesi C vitamini bakımından en zengin kaynaklardan biri olarak kabul edilmektedir. Kuşburnu çayı nasıl hazırlanmalı, tam kurutulmuş meyveler parçalanıp 10 dakika kaynatılıp hemen tüketildiğinde içeriğindeki C vitamininden yüksek dozda faydalanılabilir.

Ağrıların ilacı ıhlamur

Ihlamur çiçeklerinin iltihap giderici ve ağrı giderici özelliği bulunmaktadır. Soğuk algınlığı şikayetlerinin ve boğazdaki tahrişin azalmasına, tedavinin hızlanmasına yardımcı olur. Demleme yöntemi kullanılır.

Antioksidan deposu sarımsak

Kanın antioksidan kapasitesini arttırır, bağışıklık sistemini destekler.

Soğuk algınlığına kakule

Soğuk algınlığı, bronşit, öksürük, yüksek ateş şikayetlerinin hafifletilmesinde, ağız ve boğaz iltihaplarının giderilmesinde etkilidir. Demleme usulü, çeşitli baharatlarla karıştırılarak içilmesi önerilir.

Hünnapı sofranızdan eksik etmeyin

C vi­ta­mi­ni des­te­ği sağ­lar.

As­tım ve so­lu­num sis­te­mi has­ta­la­rı­na çok fay­da­lı­dır.

Bal­gam sök­tü­rü­cü­dür.

Ba­ğır­sak­la­rı ça­lış­tı­rır.

Şe­ker ora­nı dü­şük ol­du­ğu için şe­ker has­ta­la­rı­na öne­ri­le­bi­lir.

Bağışıklık sisteminin dostu yulaf

Sağlığın korunabilmesi için beta-glukan taşıyan yulaf ürünlerinin kullanılması bağışıklık sisteminin desteklenmesi açısından önemlidir.
 
En güzel antioksidan nar

Na­rın ken­di­si baş­lı ba­şı­na bir an­ti­ok­si­dant, çe­kir­dek­le­ri ile bir­lik­te çiğ­ne­ne­rek tü­ke­til­me­si su­yu­nun sı­kı­lıp içil­me­sin­den çok da­ha fay­da­lı­dır. Ay­rı­ca na­rın ka­bu­ğu kay­na­mış su­da 10 dk bek­le­ti­lip içil­di­ğin­de is­ha­le kar­şı et­ki­li­dir, gar­ga­ra ya­pı­lıp tü­ke­til­di­ğin­de ise bo­ğaz en­fek­si­yon­la­rı­na ve ağ­rı­ya iyi ge­lir.

SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ


Bu haber 1,225 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,114 µs